Κλιματική αλλαγή: Το Βερμόντ θα υποχρεώνει τις πετρελαϊκές εταιρείες να πληρώνουν για τις φυσικές καταστροφές
Το Βερμόντ είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που θεσπίζει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων υποχρεούνται να πληρώσουν μερίδιο των ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, μετά τις καταστροφικές καλοκαιρινές πλημμύρες που έπληξαν την πολιτεία το 2023.
Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Φιλ Σκοτ, ο οποίος επέτρεψε την ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς την υπογραφή του, δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η μικρή πολιτεία θα αναμετρηθεί μόνη της με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.
«Αντί να συντονιστεί με άλλες πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια, οι οποίες διαθέτουν πολύ περισσοτερους πόρους, το Βερμόντ -μια από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες πολιτείες με το χαμηλότερο ΑΕΠ στη χώρα- αποφάσισε να ανακτήσει μόνο του το κόστος που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή», έγραψε ο Σκοτ σε επιστολή του προς τους νομοθέτες. Είπε όμως ότι κατανοεί την επιθυμία της πολιτείας να αναζητήσει πόρους για τον μετριασμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει πλήξει το Βερμόντ «με τόσους πολλούς τρόπους».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πολιτεία του Βερμόντ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, θα συγγράψει έκθεση έως τις 15 Ιανουαρίου 2026, σχετικά με το συνολικό κόστος για την πολιτεία από την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η αξιολόγηση θα εξετάσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους, τη γεωργία, την οικονομική ανάπτυξη, τη στέγαση και άλλους τομείς. Η πολιτεία θα χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακά δεδομένα για να προσδιορίσει την ποσότητα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αποδίδονται σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
Πρόκειται για ένα παράδειγμα εφαρμογής της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», σύμφωνα με την οποία οι ρυπαίνοντες εταιρείες είναι υπόλογες για τη ρύπανση που προκαλούν. Τα χρηματικά κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των συστημάτων αποχέτευσης όμβριων υδάτων, των δρόμων, των γεφυρών και των σιδηροδρόμων, τη μετεγκατάσταση, ανύψωση ή μετασκευή σταθμών επεξεργασίας λυμάτων καθώς και για την πραγματοποίηση ενεργειακά αποδοτικών αναβαθμίσεων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέριλαντ, η Μασαχουσέτη και η Νέα Υόρκη επίσης εξετάζουν παρόμοια μέτρα.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, το ισχυρό λόμπι που εκπροσωπεί την αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανησυχεί ότι η νομοθεσία «επιβάλλει αναδρομικά κόστη και ευθύνες σε δραστηριότητες οι οποίες προηγουμένως ήταν νόμιμες, παραβιάζει την ίση προστασία και τα δικαιώματα νόμιμης διαδικασίας καθιστώντας τις εταιρείες υπεύθυνες για τις ενέργειες της κοινωνίας γενικότερα και προδικάζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία». Ανέφερε επίσης σε επιστολή του προς τους νομοθέτες ότι το μέτρο δεν ενημερώνει τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις σχετικά με το μέγεθος των πιθανών τελών.
Οι νομοθέτες του Βερμόντ γνωρίζουν ότι η πολιτεία θα αντιμετωπίσει νομικές προκλήσεις, αλλά ο κυβερνήτης ανησυχεί για το κόστος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.
ΠΗΓΗ: Fast Company