Ευρωεκλογές 2024: Ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης καταγγέλλουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε καταγγελίες ότι η Ρωσία έχει επιδοθεί σε εκστρατεία παραπληροφόρησης ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν το διάστημα 6-9 Ιουνίου και υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της Μόσχας και των φιλορωσικών παραγόντων αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας παρέμβασης που έχει σχεδιαστεί για να μειώσει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής εκτελεστικής εξουσίας και να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η ρωσική παρέμβαση και παραπληροφόρηση έγκειται στην υποτιθέμενη χειραγώγηση της αλήθειας, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από την ενίσχυση ήδη υπαρχουσών θεωριών συνωμοσίας, μέχρι βαθιά ψεύτικα βίντεο («deepfake videos») και την ανάρτηση ψευδών ισχυρισμών σε παραπλανητικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, πανομοιότυπες με αυτές έγκυρους ιστότοπων («doppelganger»).
Για παράδειγμα, η Τσεχία ισχυρίζεται ότι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος voiceofeurope.com ηγούνταν μιας εκστρατείας επιρροής υπέρ της Ρωσίας στην Ευρώπη, με τον φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό και επιχειρηματία, Βίκτορ Μέντβεντσουκ, να χρηματοδοτεί κρυφά αυτές τις επιχειρήσεις επιρροής.
Το Βέλγιο επίσης εξαπέλυσε κατηγορίες ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δωροδοκήσει βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να προωθήσουν θέσεις της ρωσικής προπαγάνδας στην Ευρώπη.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η Μόσχα απορρίπτει κάθετα και αρνείται ότι διαδίδει παραπληροφόρηση, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες ότι στην πραγματικότητα είναι η Δύση αυτή που εμπλέκεται σε έναν πόλεμο παραπληροφόρησης ευρείας κλίμακας με ψεύτικους ισχυρισμούς, που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν τη φήμη της Ρωσίας και να την μετατρέψουν σε εχθρό.
Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η Δύση είναι πλέον τόσο αδιάλλακτη, που αρνείται να αποδεχτεί οποιαδήποτε αντίθετη άποψη προς την κυρίαρχη αφήγηση και έχει απαγορεύσει την εκπομπή και τη διανομή ορισμένων ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης όπως το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και οι εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.
«Deepfake» και «Doppelganger»
Τα Deepfake Videos είναι σύνθετα προϊόντα βίντεο, όπου ένα άτομο σε μια ήδη υπάρχουσα εικόνα ή βίντεο αντικαθίσταται από κάποιο άλλο χρησιμοποιώντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, με αποτελέσματα πολλές φορές εξαιρετικά ρεαλιστικά. Το 2023, κατά τη διάρκεια των εκλογών στη Σλοβακία, δημοσιεύτηκε μια ηχογράφηση του αρχηγού του κόμματος της Προοδευτικής Σλοβακίας, Μικάλ Σιμέκα, ο οποίος συζητούσε για νοθεία της ψηφοφορίας. Αργότερα, η ηχογράφηση αποδείχτηκε ψεύτικη.
Το Doppelganger είναι μια εκστρατεία παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει τη δημιουργία και το στήσιμο ψεύτικων ιστοσελίδων που μοιάζουν πολύ με την εμφάνιση έγκυρων πηγών ειδήσεων.
Ανάμεσα στους ιστότοπους που έχουν στοχοποιηθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνεται η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro και της γερμανικής Die Welt, καθώς και υπουργεία των δύο χωρών.
Άρθρο σε κλωνοποιημένο ιστότοπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυριζόταν ότι η Γαλλία ετοίμαζε φόρο για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν και περίπου 200 λογαριασμοί στο Facebook για τη διάδοση της πληροφορίας.
Η ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Ο νέος νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές υπηρεσίες απαιτεί την ταχεία κατάργηση του παράνομου περιεχομένου και περισσότερη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο συγκέντρωσης περιεχομένου και άλλες πρακτικές που σχετίζονται με την παραπλανητική διαφήμιση και το παραπλανητικό πολιτικό περιεχόμενο.
Ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όλες οι μεγάλες πλατφόρμες που φιλοξενούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, την κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης και την κρυφή επιρροή σε σχέση με τις εκλογές, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον περασμένο Απρίλιο έχει ξεκινήσει έρευνα για τις δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram, λόγω ανησυχιών ότι δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση.
Πηγή: Reuters