Ο κόκορας της Παναγίας των Παρισίων επιστρέφει στην κορυφή του ναού (video)
Ένας μεγάλος γερανός επανέφερε το Σάββατο (16 Δεκεμβρίου) έναν νέο χάλκινο κόκορα στην κορυφή της Παναγίας των Παρισίων, ένα σημαντικό ορόσημο καθώς οι εργάτες αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση του κατεστραμμένου από πυρκαγιά καθεδρικού ναού του Παρισιού μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019 που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό, ο παλιός κόκορας είχε πέσει από την οροφή μαζί με το ξύλινο καμπαναριό στην κορυφή του οποίου ήταν στερεωμένος. Βρέθηκε χτυπημένος αλλά σχεδόν άθικτος ανάμεσα στα συντρίμμια την επομένη της πυρκαγιάς και θα εκτεθεί σε ένα νέο μουσείο της Παναγίας των Παρισίων.
Ο νέος κόκκορας με τους ανεμοδείκτες, κατασκευασμένος από χρυσό χαλκό, ευλογήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ούλριχ κατά τη διάρκεια τελετής το πρωί του Σαββάτου. Στο εσωτερικό του, διαθέτει θρησκευτικά κειμήλια και μια περγαμηνή με μακρύ κατάλογο με τα ονόματα των εργαζομένων καθώς και των δωρητών και των προστατών.
“Είναι ένας φοίνικας“, δήλωσε ο Philippe Villeneuve, ο επικεφαλής αρχιτέκτονας ιστορικών χώρων που σχεδίασε τον κόκορα σε σχήμα φλόγας.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην ανοικοδομημένη κορυφή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι θα επαναλειτουργήσει εντός 12 μηνών.
Η κορυφή ύψους 96 μέτρων δεν ήταν μέρος του αρχικού σχεδιασμού του καθεδρικού ναού – ο οποίος χτιζόταν επί σχεδόν 200 χρόνια, ξεκινώντας από τα μέσα του 12ου αιώνα. Προστέθηκε κατά την αποκατάσταση του 19ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Eugene Viollet-le-Duc.
Περίπου 500 εργάτες βρίσκονται καθημερινά στο εργοτάξιο, τρέχοντας την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, ο οποίος δεσπόζει στο νησί Ile de la Cite στον ποταμό Σηκουάνα από τον Μεσαίωνα.
Από τις αρχές του 2024, οι εργάτες θα αρχίσουν να στεγανοποιούν τη δρύινη οροφή με μόλυβδο. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, τα έπιπλα, τα αγάλματα και τα έργα τέχνης του καθεδρικού ναού θα επανέλθουν, καθώς και το εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο είχε αφαιρεθεί εντελώς για την ανακαίνιση.
Πηγή: ertnews.gr