Eurovision Debate – Η απάντηση δύο υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν στο ερώτημα για την μετανάστευση από την Ελλάδα

 Eurovision Debate – Η απάντηση δύο υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν στο ερώτημα για την μετανάστευση από την Ελλάδα

Στο παρακάτω ερώτημα της νέας ευρωπαίας από την Ελλάδα, Αθηνάς Φατσέα, μεταφράστριας, και μέλους ενός ευρωπαϊκού δικτύου απάντησαν δύο εκ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν στην τηλεμαχία που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους 5 κορυφαίους υποψηφίους για την Προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Ποια είναι τα συγκεκριμένα βήματα που προτείνετε να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχυθεί η ένταξη των μεταναστών, να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι κοινωνικές εντάσεις σε χώρες που είναι πύλες για τη μετανάστευση εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα;»

Ο Walter Baier (Αυστρία), από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, απάντησε:

«Η κοινωνική ασφάλεια, η εκπαίδευση, η ένταξη των ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με ένα προσωπικό τρόπο: Δεν έχω γνωρίσει τη γιαγιά μου γιατί πέθανε στο Άουσβιτς. Οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν άνοιγαμ τις πόρτες τους για τους πρόσφυγες. Και τώρα τι γίνεται; Αρνούμαστε το δικαίωμα στην ατομική εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Αυτό είναι ντροπή και αίσχος. Είναι ένα όνειδος. Θα πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να μπορούμε να υποδεχόμαστε με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους αυτούς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τους».

Η Ursula von der Leyen (Γερμανία), από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), απάντησε:

«Ποιος κρύβεται από πίσω; Το οργανωμένο οργανωμένο έγκλημα, οι διακινητές και οι δουλέμποροι. Εμείς έχουμε διεθνείς υποχρεώσεις. Αλλά από την άλλη στην Ευρώπη εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις. Όχι οι διακινητές. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Αυτοί που δικαιούνται να παραμένουν, θα παραμένουν. Εκείνοι που δεν δικαιούνται θα επιστρέφουν. Θα πρέπει όμως να υπάρχει νόμιμος και ασφαλής τρόπος να έρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρσι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου, αλλά 3,7 εκατομμύρια ήρθαν νόμιμα για να εργαστούν στην Ευρώπη».

Τη σύνδεση για την Ελλάδα, από τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, έκανε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews Κλειώ Νικολάου, ενώ η πολίτης έθεσε το ερώτημα.

Σε απευθείας μετάδοση αποκλειστικά από το EΡTNews και το ertnews.gr μεταδόθηκε η τηλεμαχία που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους 5 κορυφαίους υποψηφίους για την Προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το debate, συνολικής διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Related post