Ερευνητές ανέπτυξαν πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο
Ερευνητές στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο που μείωσε την ανάπτυξη του όγκου και βελτίωσε την επιβίωση σε ποντίκια. Η ομάδα στόχευσε καρκινικούς όγκους χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά εξωκυττάρια μεμβρανικά κυστίδια τα οποία εκκρίνονται από όλα τα κύτταρα και χρησιμεύουν στην διακυτταρική επικοινωνία. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων για αυτά τα κυστίδια, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την χορήγηση φαρμάκων.
Οι ερευνητές γέμισαν αυτά τα κυστίδια με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία και στη συνέχεια προσάρτησαν αντισώματα κατά των όγκων στην επιφάνειά τους. Εκτός από τη στόχευση των καρκινικών κυττάρων, τα αντισώματα λειτουργούν και ως μια μορφή ανοσοθεραπείας. Όπως διαπιστώθηκε, η πρωτοποριακή θεραπεία μείωσε τους όγκους και βελτίωσε την επιβίωση σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού ή μελάνωμα.
«Χάρη στα διαφορετικά αντισώματα που προσαρτούμε στα εξωκυττάρια κυστίδια, μπορούμε να στοχεύσουμε σχεδόν οποιονδήποτε ιστό και να χορηγήσουμε και άλλους τύπους φαρμάκων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Όσκαρ Γουίκλαντερ, γιατρός και ερευνητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του ινστιτούτου Karolinska.
«Ως εκ τούτου, η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί έναντι άλλων ασθενειών και τύπων καρκίνου» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως η νέα τους θεραπεία θα εξουδετερώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τον υγιή ιστό. Σχεδιάζουν επίσης να διερευνήσουν εάν διαφορετικοί συνδυασμοί αντισωμάτων και φαρμάκων μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τη θεραπεία.
«Μεταξύ άλλων, θέλουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης mRNA ως αντικαρκινικό φάρμακο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Σαμίρ Ελ Ανταλούσι. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και θα μειώσει τις παρενέργειες σε δύσκολες ασθένειες, όπως ο καρκίνος» πρόσθεσε.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Nature Biomedical Engineering».