Γάζα: Έτοιμη η πλωτή προβλήτα, ξεκινά η δύσκολη επιχείρηση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας
Με την πλωτή προβλήτα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας να είναι πλέον έτοιμη για να υποδέχεται ανθρωπιστική βοήθεια, η Ουάσιγκτον τώρα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που είχαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη και οι οργανώσεις αλληλεγγύης εδώ και μήνες σχετικά με τη διανομή βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους που την έχουν ανάγκη εν μέσω του πολέμου, δηλαδή την τρομερή έλλειψη καυσίμων και την επικινδυνότητα της εργασίας σε ζώνες πολεμικών συγκρούσεων.
Χθες ο ΟΗΕ ενημέρωσε ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια για τη διανομή της βοήθειας που θα μεταφορτώνεται από την προβλήτα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να κινούνται στην ξηρά τα φορτηγά φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στην προβλήτα, όμως υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
«Σε μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη η εσωτερική ασφάλεια διανομής είναι πραγματικά δύσκολη και επιδεινώνεται από την έλλειψη καυσίμων», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.
Ελλείψει υποδομών για τον ελλιμενισμό σκαφών στη Γάζα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάρτιο την κατασκευή μιας πλωτής προβλήτας για την υποδοχή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης, καθώς στη Γάζα η ανθρωπιστική κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο πείνας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Η κατασκευή της προβλήτας εκτιμάται ότι κόστισε 320 εκατομμύρια δολάρια και συμμετείχαν περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν αρχικά η προβλήτα θα μπορεί να εξυπηρετεί και να φορτώνει 90 φορτηγά την ημέρα και αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει τα 150 φορτηγά/ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κατάσταση στη Γάζα απαιτεί την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που αντιστοιχεί σε 500 φορτηγά την ημέρα. Τον Απρίλιο, που ήταν ο μήνας κατά τον οποίο εισήλθε ο μεγαλύτερος όγκος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, ο μέσος όρος ήταν 189 φορτηγά την ημέρα, ενώ πλέον ο αριθμός έχει μειωθεί μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Ράφα.
Διανομή βοήθειας: Μια δύσκολη αποστολή
Τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για τα εμπόδια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την είσοδο και τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα. Τουλάχιστον 191 άτομα από το προσωπικό του ΟΗΕ στην περιοχή έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και οργανώσεις αλληλεγγύης κατηγορούν το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει την παράδοση βοήθειας στη Γάζα, όμως το Τελ Αβίβ αρνείται ότι δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις βοήθειας και αντ’ αυτού κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη για τυχόν προβλήματα.
Η βοήθεια θα αποστέλλεται αρχικά στην Κύπρο, όπου το Ισραήλ θα επιθεωρεί τα φορτία. Όταν αυτά θα φτάνουν στην προβλήτα, θα μεταφορτώνονται σε μικρότερα σκάφη ανεξάρτητου τρίτου φορέα – που δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη – για να φτάσουν στη στεριά, όπου θα φορτώνονται σε φορτηγά για τη μεταφορά τους σε σημεία διανομής σε όλη τη Γάζα.