Ελβετία: Πάνω από 50 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στη διάσκεψη τον Ιούνιο για την ειρήνη στην Ουκρανία
Η Ελβετία έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 50 επιβεβαιώσεις εκ μέρους των πάνω από 160 αντιπροσώπους που προσκάλεσε να συμμετάσχουν σε διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία στα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ελβετός πρόεδρος Viola Amherd, αναφέρει το Reuters.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, η Ελβετή πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή της προσπαθεί να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή στη συνάντηση, αλλά η Κίνα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.
Κράτη από τη Νότια Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι μεταξύ εκείνων που επιβεβαίωσαν ότι θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη και περίπου οι μισές από τις χώρες που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους είναι ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με την πρόεδρο Viola Amherd, η οποία πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή στη λίστα των συμμετεχόντων.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη και είπε επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν ακόμη και αν προσκληθεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελβετία έχασε το καθεστώς της ως ουδέτερης χώρας μετά την ένταξη στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, και επομένως εκτίμησε ότι χωρίς η συμμετοχή σε ένα τέτοιο συνέδριο δεν έχει νόημα και θα διοργανωθεί μάταια.
Η διάσκεψη στην Ελβετία, η οποία ελλείψει άμεσων επαφών Ρωσίας-Ουκρανίας δεν θα είναι διάσκεψη ειρήνης, θα διοργανωθεί κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και θα βασίζεται στη «φόρμουλα ειρήνης» που προτείνει ο ίδιος, η οποία απαιτεί αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, αποκατάσταση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας και δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου για την εκδίκαση ρωσικών εγκλημάτων πολέμου. Η Ρωσία θεωρεί ότι αυτά τα σημεία είναι στην πραγματικότητα αίτημα συνθηκολόγησης, γι’ αυτό απέρριψε το σχέδιο και ζήτησε από το Κίεβο να αναγνωρίσει τις «νέες πραγματικότητες επί τόπου», δηλαδή την απώλεια της Κριμαίας και των άλλων ουκρανικών εδαφών που κατέχονται από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για τη θέση της σε συναντήσεις χωρίς τη Ρωσία, όπως αυτή στην Ελβετία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης, αυτή η «Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την Ειρήνη στην Ουκρανία» θα αποτελέσει πλατφόρμα διαλόγου για τον εντοπισμό πιθανών τρόπων επίτευξης μιας παγκόσμιας, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, και στόχος της συνάντησης θα είναι η δημιουργία «συγκεκριμένου οδικού χάρτη για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία».