Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν: Θετική ατζέντα και καταγεγραμμένες διαφωνίες
Με καταγραμμένες, έτσι κι αλλιώς, τις διαφωνίες των δύο πρωτευουσών, αλλά με εμφανή πρόθεση να προτάξουν τα θετικά της ατζέντας που αποτελούν σημείο αναφοράς στις συναντήσεις τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ολοκλήρωσαν χθες τις διευρυμένες συνομιλίες τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος διαφώνησαν για τη Μονή της Χώρας, τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης που ο πρόεδρος Ερντογάν αποκάλεσε και πάλι τουρκική, το Κυπριακό, αλλά και για τη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε και δημοσίως την έντονη δυσαρέσκεια του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με τον Τούρκο πρόεδρο να περιορίζεται στην προφανή δέσμευση ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο.
Συγκαλυμμένη έκφραση περί διχοτομικής λύσης δύο κρατών στην Κύπρο από τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδεικνύει τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ.
Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των δύο ηγετών για τον πόλεμο στη Γάζα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει: «Δεν βλέπω την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Θα ήταν σκληρή προσέγγιση αν αποκαλούμε την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση όταν έχει χάσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους μέχρι τώρα».
Ωστόσο μία φράση του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει και το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες των δύο ηγετών. «Και σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας…», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε της πεποίθησης ότι η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι για το καλό τόσο των δύο χωρών όσο και όλης περιοχής μας[…] Στις συνομιλίες μας συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στη διάρκεια των δηλώσεών τους προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, εκπέμποντας το μήνυμα ότι το θετικό κλίμα στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας θα πρέπει να διατηρηθεί.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, στην πρώτη γραμμή έρχονται μία σειρά από συμφωνίες, καθώς οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν:
- Τη συμφωνία συνεργασίας στην Διαχείριση Καταστροφών και εκτάκτων αναγκών που θέτει σε πιο δομημένη βάση την συνδρομή μεταξύ των δύο χωρών σε επείγουσες καταστάσεις.
- Τη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της Υγείας και των Ιατρικών Επιστημών.
- Την ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που είχε συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για μία συζήτηση σε θετικό κλίμα, η οποία είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.
Παράλληλα:
- Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες και είναι σημαντικό ότι παρά τις διαφορές, εστίασαν στα θετικά.
- Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του χρόνου στην Τουρκία.
- Συμφώνησαν και στις επόμενες συναντήσεις στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Δύο συναντήσεις αναμένονται στο άμεσο μέλλον. Η πρώτη, η σίγουρη, αυτή στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Η δεύτερη, πιθανή, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: ertnews.gr