Κίνα: Ολοκληρώνεται στη Βουδαπέστη η ευρωπαϊκή περιοδεία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με το βλέμμα στο Δρόμο του Μεταξιού
Στο πλαίσιο της πρώτης ευρωπαϊκής του περιοδείας μετά από πέντε χρόνια, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε χθες το βράδυ στη Βουδαπέστη για τον τρίτο και τελευταίο σταθμό, όπου με αφορμή τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και Κίνας θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, με μια ατζέντα όπου κυριαρχεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και η σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.
Η Ουγγαρία είναι μια χώρα που αποτελεί σημαντικό εταίρο του Πεκίνου στο εμπόριο και τις επενδύσεις, σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ που τείνουν να διαφοροποιηθούν και να εξαρτώνται λιγότερο από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να υπογραφούν από 16 έως 18 νέες συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ αυτών σημαντικά έργα υποδομής για το φιλόδοξο κινεζικό σχέδιο για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού (Belt and Road), ανέφερε σε δήλωσή του ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Όπως και η Σερβία, ο προηγούμενος προορισμός της περιοδείας του Σι, η Ουγγαρία υποστηρίζει θερμά την κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road, που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία με σκοπό να δημιουργήσει παγκόσμιες υποδομές και ενεργειακά δίκτυα που θα συνδέουν την Ασία με την Αφρική και την Ευρώπη.
Ο Βίκτορ Όρμπαν προσανατολίστηκε προς τη σύσφιξη των σχέσεων της χώρας του με το Πεκίνο αμέσως μετά την ανάληψη του εξουσίας το 2010. Περίπου μια δεκαετία αργότερα, το θερμό πολιτικό κλίμα μεταφράστηκε και σε επενδύσεις, όταν μεγάλοι Κινέζοι κατασκευαστές μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων άρχισαν να φέρνουν την παραγωγή τους στην Ουγγαρία.
Η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών CATL κατασκευάζει ένα εργοστάσιο 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πόλη Ντεμπρέτσεν, ενώ ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων BYD ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι κατασκευάζει το πρώτο του ευρωπαϊκό εργοστάσιο στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να ξεπεράσει τα σχέδια προστατευτισμού της ΕΕ που απειλούν την επέκτασή της.
Οι σχέσεις όμως των δύο χωρών υπερβαίνουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα η Κίνα προσφέρει τεχνογνωσία στη Βουδαπέστη σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και επιβολής του νόμου.