Η Ισπανία γιορτάζει τα 700 χρόνια από τη χρήση της πυρίτιδας

 Η Ισπανία γιορτάζει τα 700 χρόνια από τη χρήση της πυρίτιδας

Η προέλευση της πυρίτιδας στην Ισπανία, εφέτος γιορτάζει τα 700 χρόνια χρήσης της και συνδέεται στενά με τη Γρανάδα.

Εκεί, το 1324 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για την κατάκτηση του κάστρου Huéscar από τη δυναστεία Nasrid.

Η επέτειος θα εορταστεί φέτος από μια επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Σύλλογο Φίλων του εργοστασίου πυρίτιδας της Γρανάδας, τη διεύθυνση του εργοστασίου και  αντιπροσωπεία του υπουργείου  Άμυνας.

Ο εορτασμός έχει μοναδικά ορόσημα που βρίσκουν την προέλευσή τους στις 14 Ιουλίου 1324.

Όπως είπε στην EFE ο Joaquín Alastrué, πρόεδρος της προαναφερθείσας ένωσης φίλων, ο εμίρης Ισμαήλ Α΄ της Γρανάδας περικύκλωσε την πλατεία υποστηριζόμενη από τους Μπενιμερίνους, οι οποίοι έφεραν «μια επιβλητική συσκευή που λειτουργούσε με τη βοήθεια βενζίνης».

Αυτό αναφέρθηκε από τον Ibn al-Khatib  και θεωρείται η «πρώτη γραπτή είδηση ​​για τη χρήση πυροβόλων όπλων  στη χερσόνησο και ίσως στην Ευρώπη».

Μετά την παράδοση της πλατείας, τέσσερις μέρες αργότερα, ο Ισμαήλ Α’ αποφάσισε να δημιουργήσει μια πόλη κοντά στο μέρος όπου βρισκόταν το φρούριο, εξ ου και ο δήμος Huéscar της Γρανάδας τιμά επίσης τα 700 χρόνια από την ίδρυσή του στις 18 Ιουλίου.

Η οικογένεια των Νασρίντ εγκατέστησε το εργοστάσιό τους στους πρόποδες της Αλάμπρα». Ήταν κοντά στη λεγόμενη γέφυρα Cadí.” Αυτό τονίζει ο Alastrué, συγγραφέας του βιβλίου «Inventing gunpowder, manufacturing gunpowder». Ο El Fargue and the Granada Factory» (2016).

Εκεί το βρήκαν και  οι Καθολικοί Μονάρχες όταν μπήκαν στη Γρανάδα το 1492.

Το εργοστάσιο στους πρόποδες της Αλάμπρα παρήγαγε την «καλή πυρίτιδα της Γρανάδας». Έτσι το όρισε το Συμβούλιο των Ινδιών. Τόσο για τον αγώνα των Ινδιών όσο και για την υπεράσπιση του Βασιλείου της Γρανάδας. Αλλά μια σκόπιμη έκρηξη το 1590 κατέστρεψε το εργοστάσιο. Κατέστρεψε επίσης το Albaicín και προκάλεσε χιλιάδες ζημιές  στην ίδια την Αλάμπρα, σύμφωνα με τον Alastrué.

Ως εκ τούτου, το 1624 το εργοστάσιο μετακόμισε στη γειτονιά El Fargue της Γρανάδας. Εκεί συνεχίζει να κατασκευάζεται πυρίτιδα, καθώς και βλήματα, γομώσεις για απενεργοποίηση εκρηκτικών και βλήματα για τανκς, μεταξύ άλλων υλικών.

Ομοίως, το εργοστάσιο El Fargue συμπληρώνει 700 χρόνια ζωής στις 14 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον Alastrué, η περίοδος στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου ήταν ίσως η περίοδος με τη μεγαλύτερη κοινωνική προβολή του εργοστασίου. Αυτό «επειδή η μετάβαση από τη μαύρη σκόνη σε σκόνη χωρίς καπνό ή νιτροκυτταρίνη απαιτούσε μια πολύ σημαντική τεχνική και προσωπική προσπάθεια. Ήταν εντελώς διαφορετικές τεχνολογίες».

Εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν επίσης σχολεία για την κατάρτιση του απαραίτητου προσωπικού.

Το εργοστάσιο επισκέφθηκαν  κατά καιρούς πολυάριθμες αντιπροσωπείες, μεταξύ άλλων από την τότε εξωτική Ιαπωνία.

Η μονάδα του El Fargue συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις, όπως η έκθεση μηχανικής στη Μαδρίτη το 1919, η ιβηροαμερικανική έκθεση στη Σεβίλλη και η διεθνής έκθεση στη Βαρκελώνη, και τα δύο το 1924.

Η πιο γνωστή  επίσκεψη που έγινε  στο εργοστάσιο ήταν αυτή που έκανε το 1947 η Eva Perón. Ήταν μέρος μιας περιοδείας στην Ισπανία που την πήγε στη Γρανάδα. Μόλις έφτασε εκεί, πήγε στην απομακρυσμένη γειτονιά El Fargue για να συναντηθεί με τους εργάτες, οι οποίοι της χάρισαν, σύμφωνα με τα χρονικά της εποχής, μια λευκή μαντίγια σε ένθετο κουτί και ένα πιάτο με τα οικόσημα της Ισπανίας και της Αργεντινής.

Πηγή: EFE

 

Related post