Θεσσαλονίκη: Ποσοστά ίασης έως 70% από την Αιματολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου
Με στοχευτικές θεραπείες, μεταμοσχεύσεις και φάρμακα χωρίς χημειοθεραπείες έχουμε πετύχει ποσοστά ίασης 60-70 % αν διαγνωσθούν εγκαίρως, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Ιωάννα Σακελλάρη, Διευθύντρια – Συντονίστρια της Αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου.
Με πρωτοπόρο μεταμοσχευτή τον Διευθυντή Αθανάσιο Φάσσα εφαρμόσαμε τις πρώτες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα με μόσχευμα τον φρέσκο μυελό των οστών, πρόσθεσε. Στην πορεία εφαρμόσαμε με συνοδοιπόρο τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο (που εισήγαγε τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις) και τις μεταμοσχεύσεις με ψυγμένο μόσχευμα, τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις από δότες αδελφούς, μη συγγενείς δότες και γονείς. Εφαρμόσαμε στην αντιμετώπιση των αιματολογικών νοσημάτων οποιαδήποτε πρωτοποριακή θεραπεία που εμφανιζόταν διεθνώς ώστε οι ασθενείς μας να περάσουν από τη χημειοθεραπεία μόνον σε βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες εναντίον του νοσήματός τους, τ΄’ονισε η κα Σακελλάρη.
Το Αιματολογικό Τμήμα, η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΜΑΚ) και τα εξειδικευμένα εργαστήρια στεγάζονται στο κτίριο Στοργή και στο Πειραματικό Κτήριο. Διαθέτουν 65 κλίνες νοσηλείας. Επιπλέον, στο πειραματικό κτήριο αναπτύχθηκε η Μονάδα Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (η πρώτη στην Ελλάδα κλινικού επιπέδου) με κλινικό και προκλινικό τμήμα, άλλα πειραματικά εργαστήρια και τμήμα πειραματόζωων. Στην Αιματολογική κλινική λειτουργεί από το 2009 και η πρώτη στο ΕΣΥ Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) ή Βλαστοκυττάρων.
Το Τμήμα νοσηλεύει ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Ασχολείται σχεδόν με όλο το φάσμα της Αιματολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευσή της είναι η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου (αυτόλογες, αλλογενείς, με μυελικά μοσχεύματα, με περιφερικά αιματικά μοσχεύματα, ομφαλίου λώρου, με δότες συγγενείς, με δότες εθελοντές μη συγγενείς, κλπ ) και η εφαρμογή των CAR-T λεμφοκυττάρων.