Δ. Σκύφτας (δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι): Το δικαστήριο βγάζει μια απόφαση στο όνομα του ελληνικού λαού και κρίνεται – Δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη (audio)

 Δ. Σκύφτας (δικηγόρος συγγενών θυμάτων στο Μάτι): Το δικαστήριο βγάζει μια απόφαση στο όνομα του ελληνικού λαού και κρίνεται – Δεν απονεμήθηκε δικαιοσύνη (audio)

«Kρίθηκε σε αρχικό στάδιο από τον ανακριτή, ότι για κάποια φυσικά πρόσωπα, για κάποιους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής υπήρχαν κακουργηματικές ευθύνες. Δηλαδή, ότι οι άνθρωποι αυτοί αποδέχθηκαν την πιθανότητα να πεθάνει κόσμος και δεν έκαναν κάτι να τους προστατέψουν. Έτσι έκανε κάποιες αιτήσεις ο ανακριτής προς την Εισαγγελία να αναβαθμιστεί η κατηγορία για κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους. Η Εισαγγελία έκρινε από όλα τα στοιχεία ότι δεν είχαν σκοπό να κάνουν κακό οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, αλλά ότι ήταν πλημμελείς και αμελείς στα καθήκοντά τους. Έτσι φτάσαμε το 2022 με ένα βούλευμα που είναι το κατηγορητήριο, βάσει του οποίου έπρεπε το δικαστήριο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 22 να δικάζει, με συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμεληματικής μορφής. Αυτό σημαίνει ότι οι ποινές, οι οποίες ξέραμε όλοι ότι θα μπουν στο τέλος στους όποιους καταδικαστούν, με βάση το τεκμήριο της αθωότητας, θα είναι μικρές και εξαγοράσιμες. Αυτό ήταν γνωστό».

Τα παραπάνω δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Δημήτρης Σκύφτας, δικηγόρος συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, σχετικά με τη δικαστική απόφαση επί της υπόθεσης, τονίζοντας πως «το δικαστήριο αποφάσισε, αλλά επειδή το δικαστήριο βγάζει μια απόφαση στο όνομα του ελληνικού λαού και αυτό κρίνεται».

Το δικαστήριο μπορούσε να επιβάλει ποινές συγκεκριμένες μέχρι πέντε έτη φυλάκισης για κάθε θάνατο, επισήμανε ο κ. Σκύφτας,«οπότε από τη στιγμή που δέχθηκε ελαφρυντικές περιστάσεις, που δεν ήταν υποχρεωμένο να δεχθεί ελαφρυντικές περιστάσεις, άχθηκε σε αυτήν την απόφαση. Που σημαίνει ότι μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού δεν μπορούσε να μην μετατρέψει σε χρηματική ποινή, την ποινή».

«Αν το δικαστήριο δεν αναγνώριζε ελαφρυντικά, θα μπορούσε για κάποιους από τους κατηγορούμενους να διατάξει τη φυλάκιση αυτή να εκτιθεί μέρος της. Αλλά όταν λέμε μέρος της, για 5 χρόνια φυλάκισης, θα μπορούσε να πει, να καθίσει κάποιος έναν χρόνο μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκύφτας, σημειώνοντας πως ήταν στην κυριαρχική κρίση του δικαστηρίου.

Όπως εξήγησε ο δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων, η δίκη γίνεται με βάση συγκεκριμένο βούλευμα, ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο, το οποίο συνετάχθη σε συνδυασμό με την έρευνα της Εισαγγελίας και του έκτου τακτικού ανακριτή.

«Εκεί, βάσει των πραγματικών περιστατικών που ερευνήθηκαν και του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο ήταν επικαλυπτόμενο και το οποίο ήταν κάτι που βόλευε και τους κατηγορούμενους, δηλαδή ότι για μια αρμοδιότητα είναι και το Δημόσιο και η Περιφέρεια και ο Δήμος και άλλα φυσικά πρόσωπα. Επομένως ο ένας έλεγε ότι δεν φταίω εγώ, ευθύνεται άλλος, Δεν προέκυψαν ευθύνες σε επίπεδο πολιτικού χαρακτήρα και κλιμακίου. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, επομένως εκεί βασίστηκε και το δικαστήριο μετέπειτα, στο γεγονός ότι το γενικό πρόσταγμα σε αυτές τις περιπτώσεις φέρεται να το έχει με βάση προεδρικά διατάγματα το Πυροσβεστικό Σώμα» επισήμανε.

«Αθωώθηκαν όλοι οι παράγοντες της δίκης που αφορούσαν κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή τι μας είπε χθες το δικαστήριο, ότι μετά τους 18 μήνες αποδεικτικής διαδικασίας κρίνω ότι δεν είχε καμία ποινική ευθύνη η τότε Περιφερειάρχης, οι τότε κατά τόπους Δήμαρχοι, οι τότε κατά τόπους Αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και κρίνω, αυτή είναι η κρίση του Δικαστηρίου, ότι έφταιγε μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα» υπογράμμισε ο κ. Σκύφτας.

«Κατά την άποψή μου, δεν απονεμήθηκε η δικαιοσύνη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα κάνουμε διάβημα και αίτημα να επανεξεταστεί η υπόθεση» επισήμανε στη συνέχεια, σημειώνοντας πως στο Εφετείο, η υπόθεση δεν θα έχει μετατραπεί σε κακούργημα αλλά θα εξεταστεί στο ίδιο πλαίσιο.

«Είναι δύο τα τινά που, κατά την άποψή μου, με απασχολούν, μας απασχολούν και σαν κοινωνία. Είναι και το ότι κρίθηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε καμία ευθύνη, που κατά την άποψή μου μετά από όλη αυτή τη διαδικασία υπήρχαν σαφώς παραλείψεις της και επίσης και οι ποινές οι οποίες μπήκαν, που είχε τη διακριτική ευχέρεια το δικαστήριο να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία, που ναι μεν θα ήταν περιορισμένη όσον αφορά το εύρος της, αλλά θα μπορούσε να μη βάλει και αναστολή της ποινής άμα δεν αναγνώριζε ελαφρυντικές περιστάσεις» συμπλήρωσε ο κ. Σκυφτάς.

Πέρα από το ποινικό δικαστήριο, προσέθεσε ο κ. Σκυφτάς, όλες οι οικογένειες των θυμάτων και όλοι οι τραυματίες και όλοι οι οικείοι των θυμάτων έχουν τη δυνατότητα και οι περισσότεροι έχουν ήδη προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη, για τα δικαστήρια των αποζημιώσεων, τα οποία και αυτά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. «Περιμένουμε και την κρίση και των διοικητικών δικαστηρίων. Ήδη έχουν βγει κάποιες αποφάσεις που έχουν κρίνει, σε αντίθεση με το ποινικό δικαστήριο, ότι έφταιγαν και οι φορείς προκειμένου να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων» ανέφερε. Η διαφορά του ενός και του άλλου δικαστηρίου, εξήγησε ο κ. Σκυφτάς, είναι ότι στα ποινικά δικαστήρια δικάζονται φυσικά πρόσωπα, ενώ στα διοικητικά δικαστήρια δικάζονται θεσμοί.

 

Related post