Μπανγκλαντές: Τα σχολεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας ακραίου κύματος καύσωνα
Εκατομμύρια μαθητές στο Μπανγκλαντές κλήθηκαν να παραμείνουν αυτή την εβδομάδα στα σπίτια τους, καθώς η χώρα αυτή της νότιας Ασίας πλήττεται από ένα από τα χειρότερα κύματα καύσωνα που έχουν καταγραφεί ποτέ, όμως η έφηβη Μόχουα Ακτέρ Νουρ δυσκολεύεται να κάνει τα μαθήματά της κάτω από την οικογενειακή στέγη, όπου κάνει εξίσου πολλή ζέστη.
Η 13χρονη Μόχουα ζει με τους γονείς της και τον μικρό αδελφό της μέσα σ’ ένα δωμάτιο, όπου η ζέστη είναι τουλάχιστον εξίσου αποπνικτική όσο και στους δρόμους της Ντόχα.
«Η ζέστη είναι αφόρητη. Το σχολείο μας έκλεισε, όμως δεν μπορώ να μελετήσω στο σπίτι. Ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας δεν μας δροσίζει», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Και όταν υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού μιας ώρας ή δύο ωρών, γίνεται κόλαση».
Οι θερμοκρασίες στη χώρα ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα τους 42 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, οι μέγιστες μέσες θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα Ντάκα ήταν αυτή την εβδομάδα κατά τέσσερις ως πέντε βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο των 30 τελευταίων ετών για την ίδια περίοδο.
Λίγα σχολεία στην Ντάκα διαθέτουν κλιματισμό και το να γίνονταν μαθήματα στα σχολικά ιδρύματα θα ήταν μάταιο. Οι αρχές του Μπανγκλαντές έχουν ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 28 Απριλιου.
«Ο Απρίλιος είναι γενικά ο πιο ζεστός μήνας στο Μπανγκλαντές. Όμως ο φετινός Απρίλιος ήταν ένας από τους πιο ζεστούς από την ανεξαρτησία» το 1971, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Ταριφούλ Νεουάζ Καμπίρ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ασία ήταν η περιφέρεια που επλήγη περισσότερο κατά το 2023 από ακραία κλιματικά φαινόμενα, πλημμύρες και καταιγίδες που προκάλεσαν βαριές ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες.
«Η σοβαρότητα αυτών των κυμάτων καύσωνα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να δράσουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την επιδείνωση του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την παιδική ηλικία.
Προχθές, Τετάρτη, πιστοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν μέσα σε τζαμιά των πόλεων και της υπαίθρου του Μπανγκλαντές για να προσευχηθούν για βροχή.
Οι 171 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπανγκλαντές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης και πλήττονται τακτικά από ισχυρούς κυκλώνες και πλημμύρες που είναι πλέον πιο συχνοί και έντονοι.
Πηγή: ertnews.gr