Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των χούλιγκαν στη δολοφονική επίθεση εναντίον του Γ. Λυγγερίδη
Σοκάρουν οι διάλογοι οπαδών μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συνομιλίες αποδεικνύουν ότι σκοπός των χούλιγκανς ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη στρατολόγηση των νεαρών, με τα ηγετικά μέλη να τους παρέχουν δωρεάν είσοδο, αλλά και φιλοδωρήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει κάποιος μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία αξιόποινη πράξη.
Φοβισμένοι απέναντι σε μία ενδεχόμενη σύλληψη, εμφανίζονται οι κατηγορούμενοι όπως αποτυπώνεται στις μεταξύ τους συνομιλίες. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός. Μιλούν για τις αλλεπάλληλες επισκέψεις των αστυνομικών στο σπίτι ενός εκ των φερόμενων ως πρωτεργατών της φονικής επίθεσης κατά του 31 ετών αστυνομικού. Ανατριχιαστικός είναι ο διάλογος μετά τη δολοφονία του Λυγγερίδη.
Ο διάλογος μεταξύ του προφυλακισθέντα για τη ρίψη της φονικής φωτοβολίδας και του αδερφού του που επίσης έχει συλληφθεί, αποκαλύπτει την ανησυχία του πρώτου για το πιθανό βιντεοληπτικό υλικό που μπορεί να εντοπιστεί από τις Αρχές και να τους οδηγήσει στα ίχνη του. Παράλληλα καταδεικνύει άτομο με συγκεκριμένο ρουχισμό ως αυτόν που πέταξε βόμβα μολότοφ δίπλα ακριβώς από τον ήδη βαρύτατα τραυματισμένο Γιώργο Λυγγερίδη.
Σε άλλο διάλογο, συλληφθείς μιλάει με φίλο του. Φοβάται μήπως εντοπιστούν τα γάντια που φορούσε κατά την επίθεση, τα οποία είχε φροντίσει να κάψει.
Ο Βασίλης Καπερνάρος, δικηγόρος της οικογένειας του Γ. Λυγγερίδη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή Συνδέσεις, δήλωσε: : «Θεωρεί όλη η Ελλάδα ότι είναι η κορύφωση έτσι ώστε να λέμε ή τώρα ή ποτέ, να σταματήσει αυτός ο στρατός που εχθρεύεται την ελληνική κοινωνία».
Η στρατολόγηση
Η δομή της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης βασίζεται στους στρατιώτες, τους “μικρούς” που για να ανέβουν στην ιεραρχία γίνονται αδίστακτοι και ιδιαίτερα βίαιη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος από τους “μικρούς” στις έκνομες ενέργειες είναι να έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία αξιόποινη πράξη.
Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Αλέξης Κούγιας, δήλωσε: «οι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν πιστοποιηθεί ότι διαπράττουν πράξεις βίαιες το 2019, ήταν το μέρος των οπαδών του Ολυμπιακού σε ένα σύνολο οπαδών 1.200 που τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ο Λευτέρης Οικονόμου τους έδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που ήταν 1.200 οπαδοί, οργανωμένοι οπαδοί , γνωστών συνδέσμων σε όλη την Ελλάδα, και του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και του Άρεως και της ΑΕΛ».
Το γεγονός ότι πολλοί συλληφθέντες εργάζονται ή εργάζονταν στο παρελθόν στον Δήμο Πειραιά, προκάλεσε την απάντηση του δημάρχου της πόλης Γιάννη Μώραλη: «Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου προσλαμβάνονται στους δήμους με βάση τον ισχύοντα νόμο και την προβλεπόμενη από αυτόν διαδικασία. Και στις περιπτώσεις που αναφέρονται τα δημοσιεύματα τηρήθηκαν απολύτως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και παρά το ότι είναι γνωστό στους συντάκτες των δημοσιευμάτων, παραγνωρίζεται σκοπίμως».
Ο κυνισμός στους διαλόγους είναι αδιανόητος.
Φίλος: Ε, εντάξει τώρα και αυτός ρε φίλε την δουλειά του πάει να κάνει και να πούμε βρέθηκε νεκρός…
Χούλιγκαν: Ε τώρα, ε έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο και με τον Μιχάλη και με τον Άλκη, δειπνούν όλοι μαζί.
Κάποιους από τους διαλόγους τους ανήρτησαν οι ίδιοι στα σόσιαλ.
Χούλιγκαν: Σκοτώσαμε άνθρωπο
Φίλος: Δεν μου λες τώρα πιο δυνατοί οπαδικά ποιοι είναι στην Αθήνα;
Χούλιγκαν: Εμείς ρε μ@@@@
Οι συγγενείς του Μιχάλη Φιλόπουλου που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 2007 στην Παιανία και του Μιχάλη Κατσουρή που δολοφονήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, εύχονται να σπάσει επιτέλους το απόστημα.
Ο Ανδρέας Φιλόπουλος, πατέρας του δολοφονημένου Μιχάλη, δήλωσε: «Με κάποιον συνεννοούνται. Κάποιος τους λέει τι να κάνουν. Ανοχή καμία. Νόμοι υπάρχουν. Δεν εκτελούνται».
Ο Γιώργος Κατσουρής, αδελφός του Μιχάλη Κατσουρή, δήλωσε: «Στη δικιά μας περίπτωση, κατέβηκαν από την Κροατία, οι αστυνομικοί το ήξεραν για κάποιο μαγικό τρόπο τους παρακολουθούσαν και δεν τους γύρισαν πίσω».
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν συνολικά 28 κατηγορίες, 12 από αυτές σε βαθμό κακουργήματος.
Παράλληλα με την εγκληματική τους δραστηριότητα τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης κατάφερναν να βγάζουν τα λεγόμενα στην γλώσσα των οπαδών «μεροκάματα».
Τα μέλη της οργάνωσης σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ζητούσαν χρηματικά ποσά 20 ή 50 ευρώ σε καντίνες που λειτουργούν περιμετρικά των γηπέδων , ενώ σε περίπτωση άρνησης καταβολής του αντίστοιχου κομίστρου, προέβαιναν σε φθορές.
Επίσης πουλούσαν προσκλήσεις σε φιλάθλους για αγώνες σε τιμή που όριζαν οι ίδιοι, με την δικαιολογία της ενίσχυσης της «ΘΥΡΑΣ» τους.
Τοποθετούνταν οι ίδιοι στον έλεγχο των θυρών του γηπέδου, ως stewart, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να βάζουν στο γήπεδο φιλάθλους, έναντι αντιτίμου που όριζαν κάθε φορά οι ίδιοι, ανάλογα και με την σπουδαιότητα του αγώνα.
Επίσης σύνδεσμοι των οπαδών, πουλούσαν μπλούζες, ημερολόγια, αυτοκόλλητα ακόμη και φωτοβολίδες, ενώ μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης ζητούσαν οικονομική ενίσχυση υπέρ δικαστικών εξόδων για να καλύπτουν οπαδούς που είχαν συλληφθεί για οπαδική βία.
Το επαγγελματικό προφίλ της ηγεσίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάποιοι εκ της ηγετικής ομάδας συνδέονται με εργασιακές σχέσεις τόσο με την ομάδα όσο και με άλλο φορέα, όπου εργάζονταν χωρίς να πηγαίνουν στην εργασία τους. Μόνο μετά το περιστατικό στου Ρέντη τους ζητήθηκε πλέον να πηγαίνουν κανονικά για εργασία αλλιώς να αιτούνται άδεια.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηγετικού μέλους που εργαζόταν σε αθλητικό σωματείο της ομάδας που υποστηρίζει, όμως η σχέση εργασίας με αυτό διακόπηκε την ημέρα που έλαβαν χώρα τα επεισόδια στου Ρέντη.
«Εμφύλιος για την αρχηγία»
Παρότι είχαν σκοτώσει άνθρωπο τίποτα δεν τους πτοούσε μάλιστα ένιωθαν υπερήφανοι γι’ αυτό. Ενδεικτικό της δύναμης και του οικονομικού οφέλους που υπήρχε για την ηγετική ομάδα, είναι ότι ξεσπούσαν και εμφύλιοι ακόμα και μετά τα αιματηρά επεισόδια του Ρέντη, από αντίπαλες ομάδες οπαδών, για το ποιος θα έχει την αρχηγία, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που ανέβασαν στα social media.
Στην ταυτοποποίηση των δραστών οδήγησε πλήθος βιντεοληπτικών υλικών από την μετάδοση του αγώνα βόλεϊ την 7η Δεκεμβρίου, από πλήθος καταστημάτων και επιχειρήσεων από τους γύρω δρόμους ακόμη και από ένα «φλασάκι» που παρέδωσε ένας άγνωστος στις Αρχές μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα και το άφησε στις 18 Φεβρουαρίου, απέναντι από την θύρα 5 του γηπέδου «Καραϊσκάκη» . Σημαντικό ρόλο βεβαίως έπαιξαν και οι μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση.
Στο επίμαχο «φλασάκι» με 15 βίντεο από τα επεισόδια στου Ρέντη, φαίνεται το πέταλο στο οποίο κάθονταν οι οργανωμένοι οπαδοί, λίγο πριν εξέλθουν από το γήπεδο και στη συνέχεια η κίνησή τους, όπου κατόπιν εντολών δύο ατόμων, εξέρχονται προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.
Από τις εκθέσεις αναλύσεων αυτών των βιντεοληπτικών υλικών, σε συνδυασμό με λοιπά στοιχεία της προανάκρισης, όπου προέκυψε ότι: Στις έξι και μισή το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου, 35-40 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα. Συγκέντρωσαν καύσιμα από διπλανό πρατήριο και δυναμίτες και τα φόρτωσαν στα αυτοκίνητα. Στις οκτώ παρά τέταρτο, έφτασαν με κομβόι στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη «Μελίνα Μερκούρη». Δυο «ομαδάρχες» παρέμειναν έξω και κατασκεύαζαν τις αυτοσχέδιες βόμβες. Μετά το 1ο σετ ο Αρχηγός που τροποποίησε το σχέδιο, έδωσε την εντολή και βγήκαν έξω στις εννέα και τέταρτο το βράδυ. Έστησαν οδοφράγματα και εξαπέλυσαν την επίθεση στους αστυνομικούς με πρώτη ρίψη αυτή του «Αρχηγού».
Πηγή: ertnews.gr