Χ. Θεοχάρης: Το τελευταίο διάστημα οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%-Αυτή τη στιγμή όμως, υστερούμε σε επενδύσεις ακινήτων (audio)
Για θέματα όπως το πού στέκεται αυτή τη στιγμή η χώρα όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τη φορολογία και την ψηφιοποίηση της και βεβαίως για το πατροπαράδοτο έθιμο των εκ των προτέρων παρατάσεων της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Καθρέφτης» και στον Χρήστο Μιχαηλίδη, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Χάρης Θεοχάρης, Υφυπουργός Οικονομικών.
«Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση;» ήταν το ερώτημα που κλήθηκε αρχικά να απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών στο δημοσιογράφο, λέγοντας χαρακτηριστικά το εξής «έχουμε περάσει μια δεκαετή κρίση, μια πολύ δύσκολη περίοδο, στην οποία οι επενδύσεις κατέρρευσαν. Κατέρρευσαν ακριβώς επειδή η οικονομική κατάσταση δεν ήταν τέτοια που να επέτρεπε να υπάρχουν ευκαιρίες επιχειρηματικές ώστε να μπορέσει κάποιος να τις σκεφτεί, να τις επιλέξει και τελικά να επενδύσει. Αυτό συνέβαινε και για τους Έλληνες, οι οποίοι βέβαια περάσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και ενδεχομένως δεν υπήρχαν ούτε τα κεφάλαια για να κάνει κάποιος επένδυση και από την άλλη ίσχυε και για τους ξένους, διότι ήταν μια περίοδος στην οποία η χώρα μας ήταν συνδεδεμένη με όλα τα αρνητικά, όλους τους αρνητικούς συνειρμούς σε σχέση με την ικανότητά της να προσελκύει επενδυτές. Αυτό έχει αλλάξει. Το τελευταίο διάστημα οι επενδύσεις-ενώ στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μείνει στάσιμες, 1% αύξηση είχαν σε απόλυτο ποσό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια-στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά 40%. Συνεπώς, από την άποψη της αύξησης η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια. Επίσης, εάν δούμε τις επενδύσεις σε όλους τους υπόλοιπους τομείς πλην των ακινήτων, η χώρα μας βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο τα τελευταία τρία χρόνια που έχει βρεθεί ποτέ. Εκεί που υστερούμε αυτή τη στιγμή είναι σε επενδύσεις ακινήτων. Αυτές λείπουν. Και αυτό σε κάποιο βαθμό-δεν είναι το μόνο-εξηγεί και την άνοδο όλων αυτών των τιμών και των επιτοκίων στη Στέγη, είτε ενοικίων είτε τιμών αγοραπωλησίας, ακριβώς επειδή για χρόνια δεν έχουμε επενδύσεις σε κατοικίες και οι ανάγκες είναι μεγάλες».
Για την ψηφιοποίηση της φορολογίας
Ερωτηθείς έπειτα, αν όλη αυτή η προσπάθεια για ψηφιοποίηση της φορολογίας και για διασταυρώσεις ελέγχων έχει αποδώσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής με μετρήσιμα στοιχεία, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε «φυσικά έχει αποδώσει. Εγώ θα σας πω τα προχθεσινά στοιχεία της ανακοίνωσης της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ανέβηκε στο 1,86% από 1,15 που είχαμε στόχο. Αυτό κυρίως συνετελέσθη από την πλευρά των εσόδων και όχι των εξόδων. Υπήρχαν μάλιστα πολλοί τομείς που τα έξοδα ανέβηκαν. Συνετελέσθη από την πλευρά των εσόδων και συνέβη αυτό ακριβώς επειδή αντιμετωπίσαμε τη φοροδιαφυγή σε σημαντικό βαθμό. Εμείς υπολογίζουμε το κέρδος μας πάνω από 2 δις το χρόνο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναπτύξει είτε λέγεται POS, είτε my-data, είτε λέγεται η αλλαγή των ελευθέρων επαγγελματιών ή δυσκολία στη χρήση μετρητών και φυσικά τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου με τα κλεισίματα δύο ετών στα πρατήρια, έχουμε ήδη ξεκινήσει να το κάνουμε αυτό. Καταλαβαίνουμε ότι θα δώσουν μέρισμα υπέρ του κοινωνικού κράτους και υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια».
Για τα τέλη κυκλοφορίας
Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε «όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, θα δώσουμε μια κλιμακωτή αύξηση του προστίμου, θα αυξάνει κατά ένα ποσοστό τον Ιανουάριο, κατά ένα μεγαλύτερο τον Φεβρουάριο και από εκεί και πέρα θα φτάνει στο 100% από τον Μάρτιο και μετά και με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί παράταση. Κάποιος ο οποίος αμέλησε ή του έτυχε κάτι και πήγαινε να το πληρώσει στις 31 και του συνέβη κάτι ή ασχολήθηκε με κάτι άλλο, δεν θα έχει τόσο μεγάλο κόστος αν αργήσει μερικές μέρες. Και με αυτό τον τρόπο θα σας διαβεβαιώ πως θα εκλείψει και η ανάγκη και η πίεση από τον κόσμο για παρατάσεις στα τέλη κυκλοφορίας».
Για τις φορολογικές δηλώσεις
Τέλος, σημείωσε «το δεύτερο που κάνουμε με τις δηλώσεις είναι το εξής: Όταν το κράτος επιμένει σε συγκεκριμένες προθεσμίες προφανώς πρέπει να τηρεί και τις δικές του υποχρεώσεις. Και επειδή 31 Μαρτίου είναι αν θέλετε το τέλος Μαρτίου η άτυπη ημερομηνία στην οποία ανοίγουμε τα συστήματα των φορολογικών δηλώσεων, αλλά για πολύ ειδικούς λόγους επειδή φέτος καινοτομούμε με τις δηλώσεις που υποβάλλονται για λογαριασμό του φορολογούμενου από τη διοίκηση και αυτό έπρεπε να ψηφιστεί την περασμένη εβδομάδα, ψηφίστηκε την Πέμπτη, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα η ΑΑΔΕ ανοίγει τις φορολογικές δηλώσεις μέσα στον Απρίλιο, ενδεχομένως και σήμερα και εν πάση περιπτώσει, μέσα στην εβδομάδα για να μπορέσουν να αρχίσουν να γίνονται οι δηλώσεις αυτές. Ερχόμαστε λοιπόν ως Υπουργείο Οικονομικών και λέμε το εξής αυτονόητο: Πρέπει να εμπεδώσουμε ένα πνεύμα εμπιστοσύνης. Όπως εμείς λέμε ότι δε θα δοθεί καμία παράταση, έτσι επίσης λέμε ότι αν σας πήραμε κάποιες μέρες που σας πήραμε τις μέρες του Απριλίου, έστω μέχρι τις 25, θα δώσουμε αντίστοιχη παράταση μέχρι τις 25 Ιουλίου, ώστε να έχετε ακριβώς τις ίδιες μέρες τις οποίες θα περιμένατε υπό άλλες συνθήκες. Και αυτό μας νομιμοποιεί ηθικά απέναντι σε εσάς και σε όσους όπως και εγώ συμφωνούμε σε αυτό που λέτε για τις μη παρατάσεις να μη δοθεί καμία άλλη παράταση. Άρα, έρχεται το κράτος πρώτο και τηρεί τις δικές του υποχρεώσεις και απαιτεί μετά την τήρηση των υποχρεώσεων από την πλευρά των πολιτών».