Επικρίσεις στην Ευρώπη από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας για βραδυπορία και λάθη στην ενεργειακή πολιτική έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ  

 Επικρίσεις στην Ευρώπη από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας για βραδυπορία και λάθη στην ενεργειακή πολιτική έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ  

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επέκρινε την Ευρώπη ότι έμεινε πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ αφού έκανε «δύο μνημειώδη ιστορικά λάθη» στην ενεργειακή πολιτική, βασιζόμενη στο ρωσικό αέριο και εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Φατίχ Μπιρόλ, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού δήλωσε στους Financial Times ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία πληρώνει τώρα το τίμημα για αυτά τα λάθη και ότι το μπλοκ θα χρειαστεί «ένα νέο βιομηχανικό γενικό σχέδιο» για να ανακάμψει.

Η παρέμβαση του Μπιρόλ με έδρα το Παρίσι έρχεται καθώς οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα του μπλοκ αυτή την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η παραγωγή καθαρής τεχνολογίας, χάρη σε έναν συνδυασμό επαχθών κανονισμών και υψηλότερων τιμών ενέργειας. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ είναι συνήθως δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τις ΗΠΑ.

«Οι υπάρχουσες βιομηχανίες, ιδιαίτερα οι βαριές βιομηχανίες, αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό μειονέκτημα κόστους σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Birol.

Στοιχεία από την ενεργειακή επιτήρηση δείχνουν ότι η ΕΕ έχει απογαλακτιστεί επιτυχώς από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το 2023, για πρώτη φορά, η ΕΕ παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αιολική ενέργεια παρά από αέριο.

Το αέριο από τη Ρωσία αντιπροσώπευε προηγουμένως περισσότερο από το 40% της προμήθειας του μπλοκ, αλλά μειώθηκε στο 15% το 2023, παρά την αύξηση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία με πλοία.

Ωστόσο, η συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια ήταν πιο έντονη.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Τσεχία ευνοούν την πυρηνική ενέργεια, αλλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντιτίθενται σθεναρά, υποστηρίζοντας ότι τα πυρηνικά έργα συχνά υπόκεινται σε καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους και θα καταβληθούν χρήματα που θα ήταν καλύτερα να δαπανώνται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Άμουντ Βικ, πρώην υφυπουργός ενέργειας της Νορβηγίας και ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group, είπε ότι είναι “πιο δύσκολο να γίνει η ενεργειακή μετάβαση χωρίς πυρηνική ενέργεια” επειδή απαιτείται μια σταθερή ενεργειακή βάση για την υποστήριξη της παραγωγής ασυνεπούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

 

 

Related post