Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Κάλυψη εξόδων από το κράτος βάσει χρόνου αναμονής στη λίστα και εισοδήματος του ασθενή
Με εισοδηματικά κριτήρια και ανάλογα με τον χρόνο παραμονής στη λίστα ενδέχεται να καλύπτεται το κόστος των απογευματινών χειρουργείων από το κράτος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων θα επαναξιολογηθεί στις αρχές καλοκαιριού και σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές.
«Θα πρέπει πάνω στο τρίμηνο -και έχω ζητήσει και από τον Υπουργό- να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα χειρουργεία και να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως είναι γεγονός ότι το κόστος των απογευματινών χειρουργείων δεν μπορούν να το σηκώσουν οι πιο αδύναμοι οικονομικά ασθενείς. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως τα απογευματινά χειρουργεία δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, αλλά προγραμματισμένες.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα απογευματινά χειρουργεία αλλά και επι του συνόλου του νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
«Η αλήθεια είναι μία! Μετατρέπουν τις δημόσιες δομές σε μία επικερδή επιχείρηση και δυστυχώς μετατρέπεται τον ασθενή σε πελάτη. Αυτή είναι μια τραγική αντιμεταρρύθμιση που εισάγετε. Γιατί έχετε Θεό, το χρήμα και όχι τον ασθενή και την υγεία», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο Δ. Κουτσόυμπας τόνισε: «Να συγκρίνετε τι πέτυχε ο σοσιαλισμός πριν από δεκαετίες, τότε που οι άνθρωποι ταξίδευαν και από τη χώρα μας ταξίδευαν εκεί. Και χωρίς φράγκο. Και να δείξετε τι έχετε να επιδείξετε εσείς σήμερα».
Ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε πως, «Η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το σημερινό νομοσχέδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θεωρούμε ότι το σύστημα υγείας δεν χρήζει αλλαγών. Κάθε άλλο. Εμείς μιλάμε για μια ριζική μεταρρύθμιση του ΕΣΥ….η κυβέρνηση Μητσοτάκη» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι: «Θέλω να σας καλέσω να πείτε τι ευθύνες αναλαμβάνετε κύριε Γεωργιάδη γιατί υπήρξατε υπουργός υγείας πριν την πανδημία. Γνωρίζεται ότι η πανδημία δεν ήταν φυσική καταστροφή αλλά ένα σενάριο που οι Παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας είχαν προβλέψει ως ενδεχόμενο».
Από την πλευρά του ο Υπ. Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Ωραία, δεν σας αρέσει η μεταρρύθμιση μας, διαφωνείτε. Δημοκρατία έχουμε. Προσέξτε όμως. Ποια είναι η αντιπρότασή σας; Όλοι συμφωνούμε ότι το ΕΣΥ έχει κάποια προβλήματα. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ ότι δεν πηγαίνουν οι γιατροί. Ότι βγαίνουν οι περισσότερες προσκλήσεις άγονες. Μπορεί να έχουμε δίκιο, μπορεί να έχουμε άδικο. Μπορεί να λειτουργήσει, μπορεί να μην λειτουργήσει. Εσείς τι λέτε;».
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την υγεία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.