Ενδοοικογενειακή βία: Σοκάρουν τα συνεχόμενα κακοποιητικά περιστατικά

 Ενδοοικογενειακή βία: Σοκάρουν τα συνεχόμενα κακοποιητικά περιστατικά

Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με γυναίκες να ζουν έναν εφιάλτη στο πλευρό των συντρόφων τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο χθες Σάββατο (6/4), καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της Επικράτειας 26 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων σόκαρε το πανελλήνιο και έτσι ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε οδηγίες για το νέο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Οι τέσσερις βασικές προσθήκες που αποφασίσθηκαν σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είναι:

  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.
  • Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας.
  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες

«Θα σε κλωτσήσω στην κοιλιά να το χάσεις»

Οι περιγραφές των θυμάτων που βίωσαν τον εφιάλτη προκαλούν σοκ. Το πρωί της Κυριακής η εκπομπή του Mega «Χαμογέλα και Πάλι», φιλοξένησε ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας όπου περιέγραψε τον δικό της Γολγοθά.

«Ήμουν σε σχέση περίπου στους έξι μήνες και την περίοδο εκείνη ήμουν και έγκυος. Η σχέση ξεκίνησε με ένα πάρα πολύ ωραίο τρόπο. Ήταν ευγενικός και περιποιητικό. Εγώ έμενα μόνη μου και στο τρίμηνο επάνω ήρθε στο σπίτι μου χωρίς συζήτηση. Στους 5 μήνες με το που μαθαίνει ότι είμαι έγκυος, ξεκινάει όλο το βασανιστήριο ‘κι αν δε θέλω εγώ να το έχεις, δε θα το έχεις, θα σε κλωτσήσω στην κοιλιά να το χάσεις’. Σε κάθε εξέταση που πήγαινα και έκανα έλεγε ‘γιατί πας αφού δε θα το έχεις;’», ανέφερε αρχικά το θύμα, για να συνεχίσει:

«Στους δυόμιση μήνες εγκυμοσύνης ξεκινάει ‘δε μου αρέσει το φαγητό που έφτιαξες’, μου πέταγε τα πιάτα στο κεφάλι. ‘Και τι νομίζεις ότι είσαι; Άχρηστη. Τι νομίζεις ότι θα γίνεις μάνα;’. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει έναν άνθρωπο και αρχίζεις να αισθάνεσαι ακόμη πιο χάλια, να λες ‘ το έχω το μωρό, το θέλω, δεν το θέλω;’. Υπάρχει μια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη και σε έναν τσακωμό μου ρίχνει μια κλωτσιά στην κοιλιά, με αποτέλεσμα να αποβάλλω. Μου έκλεψε λεφτά, πράγματα από το σπίτι».

Στη συνέχεια το θύμα ενδοοικογενειακής βίας τόνισε: «Σου εξηγούν ότι δε σε προστατεύει κανένας νόμος, κάνεις τον σταυρό σου και λες ‘δε θα βγω από το σπίτι μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα’», για να συμπληρώσει:

«Με το που με παίρνει από το νοσοκομείο ξεκινάει με ένα χαστούκι μέσα στο αυτοκίνητο. Εννοείται πως χώρισα. Μπορεί να λένε όλοι ‘και γιατί δεν έφυγες;’. Ακόμα και τώρα που το λέω ανατριχιάζω, όταν το ζεις όλο αυτό δεν το πιστεύεις ότι σου συμβαίνει. Δεν είχα ψυχολογία και δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου συμβαίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σανίδα σωτηρίας για την ίδια έγινε ένας γείτονάς της.

Η στάση της αστυνομίας

«Αυτός που με βοήθησε ήταν ένας γείτονας, ο οποίος άκουγε τις φασαρίες και ειδοποίησε την αστυνομία. Φεύγω από το σπίτι, με παίρνει η αστυνομία, είχα μώλωπες, σκισμένα χείλη. Δεν υπήρχε αξιωματικός και ήταν ο αξιωματικός υπηρεσίας 25 χρόνων. Δεν του έκανα μήνυση γιατί μου είπαν ότι δε με προστατεύει ο νόμος, ο ίδιος ο αστυνομικός με απέτρεψε. (…) Μου λέει ‘κάτι του έχετε κάνει για να αντιδράσει έτσι’. Σου εξηγούν ότι δε σε προστατεύει κανένας νόμος, κάνεις τον σταυρό σου και λες ‘δε θα βγω από το σπίτι μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα’. Σε ό,τι σπίτι είχα πάει, ερχόταν από έξω και περίμενε με το αυτοκίνητο», συνέχισε το θύμα αναφορικά με το ποια ήταν η στάση της αστυνομίας στην δική της περίπτωση.

«Με πήρε η ίδια η μητέρα του τηλέφωνο και μου λέει ‘από εδώ και πέρα τρέχεις αν θέλεις να σωθείς. Μη νομίζεις ότι είσαι η πρώτη που το έχει κάνει’. Δεν μπορούσαν να τον βάλουν στο ψυχιατρείο γιατί εξαφανιζόταν, δεν τον έβρισκαν», ανέφερε, ενώ έστειλε παράλληλα το δικό της μήνυμα προς τις γυναίκες που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις:

«Να πιστεύουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν γιατί όλες οι γυναίκες μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Related post