Ιφ. Καμτσίδου για Σπαρτιάτες: Εκεί που θα μείνει κενή η έδρα, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές γι’ αυτή τη συγκεκριμένη έδρα (audio)
«Η ποινική δίωξη σημαίνει ότι αξιολογήθηκε από την κυρία εισαγγελέα πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της παραπλάνησης εκλογέα και η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο. Είναι ένα πλημμέλημα, το οποίο και αυτό εντάσσεται στα αδικήματα για την πολιτειακή τάξη, αλλά είναι ένα πλημμέλημα. Δηλαδή ένα ποινικό αδίκημα με σχετικά μικρή απαξία. Η άσκηση ποινικής δίωξης σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό καθεστώς των Σπαρτιατών δεν επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή. Αντίθετα, με βάση τον κανονισμό της Βουλής, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά» εξήγησε η Ιφιγένεια Καμτσίδου, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια, μετά την ποινική δίωξη στους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα των Σπαρτιατών στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Ερωτηθείσα αν θα μπορούσε να ισχύσει ο αναλογικός διαμοιρασμός των εδρών, η κ. Καμτσίδου σημείωσε πως αυτές θα πρέπει να εκκενωθούν. «Θα πρέπει δηλαδή να εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που είναι άλλη υπόθεση όμως. Είναι απόφαση επί της ένστασης που έχει κατατεθεί κατά της εκλογής των ίδιων προσώπων αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία. Γι’ αυτή την υπόθεση, αρμόδιο είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Ακούμε ότι η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο. Αν λοιπόν ακυρωθεί η εκλογή των 11 βουλευτών που αποτελούσαν, γιατί έχουμε και μία διαρροή, έχει πάψει να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών, νομίζω, αν ακυρωθεί η εκλογή αυτών των 11 ανεξάρτητων πια βουλευτών, θα βρισκόμαστε μπροστά στο εξής. Σε ένα ολόκληρο πολιτικό κόμμα που είχε λάβει μέρος στην εκλογική αναμέτρηση, χάνει την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, 11 κοινοβουλευτικές έδρες μένουν κενές και το ζήτημα είναι μπορεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του να καθορίσει αυτό, πού θα πάνε οι έδρες; Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί. Πρώτον, γιατί υπάρχει συνταγματική ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι αν μείνει κενή μία έδρα θα πρέπει να διενεργηθεί αναπληρωματική εκλογή. Δεύτερον, διότι η έκταση του ακυρωτικού αποτελέσματος είναι τέτοια που τυχόν κατανομή των εδρών, με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού, ενδεχομένως θα βρίσκεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις του ίδιου του εκλογικού νόμου» συμπλήρωσε.
Σε αυτές τις περιφέρειες που εξελέγησαν οι 11 συγκεκριμένοι βουλευτές θα πρέπει να γίνουν εκλογές, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Καμτσίδου. «Εκεί δηλαδή, που θα μείνει κενή η έδρα, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές γι’ αυτή τη συγκεκριμένη έδρα μόνο. Οι βουλευτές που έχουν ήδη εκλεγεί δεν αμφισβητείται η εκλογή τους. Και σε αυτές τις εκλογές μπορούν να πάρουν μέρος όσα κόμματα επιθυμούν» επισήμανε.
Σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, η κ. Καμτσίδου, ανέφερε πως. στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος δικαίωμα της εκάστοτε κυβέρνησης είναι να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. «Το Σύνταγμά μας βάζει κάποιες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές ερμηνεύονται εξαιρετικά ελαστικά από το 1977 και εντεύθεν, άρα θα έλεγα ότι δεν αποκλείεται να πάμε σε πρόωρες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.