Κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Λονδίνου — 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη
Κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Λονδίνου προκαλεί η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για βρετανική απρέπεια, ενώ το Λονδίνο υποστηρίζει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. «Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει, ούτε θα μπορούσε να ισχύει» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Κάμερον: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε τη διαφωνία αρχής ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
Συνομιλία με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον είχε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Τούρκο Χακάν Φιντάν και τον Σουηδό ομόλογό του, Τομπίας Μπίλστρεμ.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Τα ανοιχτά μέτωπα του Σούνακ – «Μπούμερανγκ» η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού
Στην Βρετανία κάνουν λόγο για αποτυχημένη διπλωματία του Ρίσι Σούνακ αφού προσπάθησε να δείξει με αυτή την κίνηση μία σκληρή στάση, προκειμένου να υπογραμμίσει την αντίθεσή του με το να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την πρωτοφανή κίνηση για εσωτερική κατανάλωση. Τα ποσοστά του κόμματός του βρίσκονται σταθερά 20 μονάδες πίσω από αυτά του Εργατικού Κόμματος και από την άλλη πλευρά ήθελε να απευθυνθεί και στα δεξιά του κόμματός του, που δέχεται πιέσεις με αφορμή κυρίως το μεταναστευτικό,
«Χαστούκι» σε Σούνακ από τους Βρετανούς σε δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση που διενεργείται στο yougov.co.uk, δείχνει πως το 66% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Σούνακ έπρεπε να δει τον Μητσοτάκη.
Rishi Sunak cancelled a meeting with the Greek PM over his calls for the Parthenon Marbles to be returned to Greece
By 66% to 11% Britons think this was the wrong decisionhttps://t.co/9w5V2mbn6o pic.twitter.com/ncnj1g3BOQ
— YouGov (@YouGov) November 28, 2023
Διπλωματικό «φάουλ» – Η πολιτική απρέπεια Σούνακ και η ενόχληση της Αθήνας
Δυσφορία εκφράζει η Αθήνα για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ στο Λονδίνο. Για βρετανικό «φάουλ» και πολιτικη απρέπεια κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη.
«Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το ΒρετανικόΜουσείο με το οποίο υπάρχουν συζητήσεις και θα συνεχιστούν», είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν το ενδεχόμενο η άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχετίζεται με το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών που βρισκόταν σε εξέλιξη όταν η Αθήνα ενημερώθηκε, δια της διπλωματικής οδού, για την ακύρωση του ραντεβού των δύο ηγετών. Κι αυτό καθώς το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και οι συναντήσεις ήταν γνωστές και είχαν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τις προηγούμενες ημέρες.
Η διπλωματική απρέπεια του πιεσμένου απο τις δημοσκοπήσεις Βρετανού πρωθυπουργού λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, από τη στιγμή που η ατζέντα των συζητήσεων δεν ήταν μονοθεματική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έθετε στον ομόλογό του το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους, ωστόσο, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, για τη νέα σελίδα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις διμερείς σχέσεις.
Το βρετανικό «φάουλ» αποκτά πιο βαθύ αποτύπωμα και από την πρόταση του δέκα της Ντάουνινγκ Στριτ για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, γεγονός που δεν ήταν δυνατό να δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τα Γλυπτά διχάζουν τη Βρετανία
Την ώρα που στην Ελλάδα, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης συντάσσονται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, απέναντι στον Σούνακ, στη Μεγάλη Βρετανία το θέμα των Γλυπτών διχάζει το πολιτικό σύστημα και την κοινή γνώμη. Ο ηγέτης των Εργατικών χαρακτηρίζει τη στάση του Σούνακ αξιολύπητη, ενώ το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει ότι θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αντιδράσεις καταγράφονται και στον βρετανικό Τύπο, με τους Times να γράφουν ότι τα Γλυπτά ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον, ενώ το Politico κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία του Σούνακ».
Στη σκιά της διπλωματικής κρίσης το Sky News αποκαλύπτει πως στην κυβέρνηση Σούνακ εξετάζουν νομικά, τρόπους για να εμποδίσουν την εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μάλιστα, το βρετανικό δίκτυο μεταδίδει πως ανώτερος αξιωματούχος των Τόρις θέτει ακόμα και θέμα καθαίρεσης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζωρτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο του για προσωρινό δανεισμό των γλυπτών, κακή συμφωνία.
Για τους χειρισμούς της η κυβέρνηση Σούνακ δέχεται δριμύτατη κριτική. Οι Financial Times σχολιάζουν πως οι Τόρις και ο Πρωθυπουργός προσπαθούν να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές της παραμονής των γλυπτών του Παρθενώνα στο βρετανικό Μουσείο κόντρα στους Εργατικούς. Ενώ, οι Timesτου Λονδίνου εστιάζουν στην κριτική που ασκείται στη Ντάουνινγκ Στριτ όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από τον πρώην προσωπάρχη της Τερέζα Μέι, η οποία υπήρξε πρωθυπουργός και ηγέτης των Τόρις.
Αν αυτό είναι το κριτήριο για ακύρωση των συναντήσεων, θα έχει ένα αρκετά άδειο ημερολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον εκνευρίζουν πότε-πότε, πόσο μάλλον οι δημοσιογράφοι σχολίασε ο Γκάρβιν Μπάργουελ, πρώην προσωπάρχης της Μέι.
«Το να μπαίνει σε διαμάχη με σύμμαχο του ΝΑΤΟ για χάρη ενός πρωτοσέλιδου δείχνει πόσο αδύναμος είναι ο Ρίσι Σούνακ» ανέφερε πηγή των Εργατικών στους Times.
O Ζακ Γκόλντσμιθ, πρώην υπουργός επικρατείας, που είχε παραιτηθεί επί κυβέρνησης Σούνακ, κατηγόρησε τον Bρετανό πρωθυπουργό ότι προσβάλει τη χώρα και υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρίσι Σούνακ… σνομπάρει αρχηγό κράτους.
Cancelling meetings at the last minute with leaders of allied countries is not only petulant and embarrassing, it reflects so badly on our country.
The Greek PM was literally just restating longstanding Greek policy. It should be possible to agree or disagree without insulting…— Zac Goldsmith (@ZacGoldsmith) November 28, 2023
Για μια πρωτοφανή πολιτική κρίση μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες γράφει ο Guardian, ενώ η φιλοκυβερνητική Daily Mail σχολιάζει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπαινίχθηκε πολιτισμικό βανδαλισμό.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η βραβευμένη Bρετανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος, Βικτόρια Χίσλοπ, αποδοκίμασε ως μεγάλο λάθος την απόφαση Σούνακ. Όπως είπε «νομίζω ότι θα έχει αντίδραση από τους Άγγλους, μια πολύ αρνητική αντίδραση γιατί γενικά πάρα πολλοί Άγγλοι τώρα πιστεύουν ότι τα Γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα. Δεν είναι μειονότητα. Είναι πολλοί άνθρωποι και κάθε χρόνο πιο πολλοί».
Τη βαθιά απογοήτευσή της εξέφρασε στην Ευδοξία Λυμπέρη, και η γραμματέας της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού Νία Βαρντάλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά «Αγαπητό Βρετανικό Μουσείο, θα εκτιμούσαμε τα κλεμμένα μας Γλυπτά πίσω στον Παρθενώνα, όπου ανήκουν. Σας ευχαριστούμε – Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι ο Ρίσι Σούνακ βρίσκεται σε περιδίνηση συντριβής στις δημοσκοπήσεις και οι τελευταίες μετρήσεις τον φέρνουν 21 μονάδες πίσω από τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος.
Πηγή: ertnews.gr