Κωνσταντινούπολη: Η κλασική Ελλάδα μέσα από το φακό Robert McCabe – Έκθεση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου
Το διεθνώς γνωστό φωτογραφικό έργο του Robert McCabe καταγράφει έξοχα την ιστορία, τον πολιτισμό και την ομορφιά της Ελλάδας, ακολουθώντας τα χνάρια της ιστορίας και των αρχαιολόγων, απεικονίζοντας τη μεγαλειώδη και διαχρονική παρακαταθήκη της κλασικής Ελλάδας.
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στην Κωνσταντινούπολη, έγιναν χθες, Πέμπτη, τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα: «Η ποίηση της πέτρας. Η κλασική Ελλάδα μέσα από το φακό του Robert McCabe». Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.
Από την πλούσια δεξαμενή φωτογραφιών του καλλιτέχνη παρουσιάζονται στην έκθεση 58 επιλεγμένες εικόνες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τη συλλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών, σε επιμέλεια της κ. Σοφίας Χηνιάδου Καμπάνη.
Η Αθήνα, η Ακρόπολη, το Σούνιο, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, ο Μυστράς, οι Δελφοί, τα Μετέωρα, η Δωδώνη, η Κάμειρος, η Λίνδος, η Κνωσός, η Αρχαία Θήρα, η φύση και οι άνθρωποι στην Ελλάδα των δεκαετιών 1950 και 1960 παρουσιάζονται στην έκθεση, μέσα από την καλλιτεχνική και ευαίσθητη ματιά ενός νεαρού Αμερικανού, αποκαλύπτοντας την ιστορική διαδρομή και την καλλιτεχνική δεινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Γοητευμένος από το μεγαλείο των αρχαιοτήτων, τις προσεγγίζει με σεβασμό και εγγενή τρυφερότητα, αναδεικνύοντας την ομορφιά και την αρμονία τους, χωρίς να παραγνωρίζει τον ανθρώπινο παράγοντα.
Ο Robert McCabe γεννήθηκε το 1934 στο Σικάγο και μεγάλωσε στο Rye της Νέας Υόρκης. Άρχισε να φωτογραφίζει σε ηλικία πέντε ετών με μια Kodak Baby Brownie, δώρο του πατέρα του, εκδότη της New York Daily Mirror. Ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1954, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας, Επέστρεψε το 1955 και το 1957 και φωτογράφισε τις Κυκλάδες για το National Geographic. Ο γάμος του με μια Ελληνίδα, την Ντίνα Φιλιππαίου, συνοδοιπόρο στη ζωή και την τέχνη, έκανε την αγάπη για την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή. Συνεχίζει να φωτογραφίζει την ομορφιά και το πνεύμα της χώρας, παρουσιάζοντας το έργο του σε πολυάριθμες εκθέσεις και εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.
Χαιρετίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, αφού αναφέρθηκε στο νόημα της Εθνικής Εορτής, εστίασε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και το μήνυμα που δόθηκε από τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε μια κρίσιμη περίοδο διεθνώς.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία να συνδυαστεί ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου με ένα πολιτιστικό γεγονός, ο κ. Κούτρας είπε ότι ο πολιτισμός «είναι ένα λεπτό νήμα που μας ενώνει όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών πεποιθήσεων».
Από την πλευρά της, η κ. Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε στις πτυχές του έργου του καλλιτέχνη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «ο Robert McCabe χρησιμοποιεί το φακό του για να δημιουργήσει μια ποιητική καταγραφή των αρχαιολογικών χώρων, της φύσης και των ανθρώπων της Ελλάδας στις δεκαετίες του 1950 και του 1960», ενώ διάβασε και χαιρετισμό του καλλιτέχνη, ο οποίος παρά την επιθυμία του να παραστεί στα εγκαίνια, τούτο δεν κατέστη δυνατό.
«Η πρώτη μου ευκαιρία να φωτογραφίσω τις ελληνικές αρχαιότητες ήταν το 1954 κατά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα. Έγραψα στους γονείς μου ότι οι πέτρες της Ακρόπολης παρουσίαζαν ατελείωτες ευκαιρίες για νέες εικόνες καθώς ο ήλιος κινούνταν στον ουρανό. Διαπίστωσα ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει και 70 χρόνια αργότερα», σημείωσε ο Robert McCabe στο χαιρετισμό του.
Την εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διαπιστευμένοι στην Κωνσταντινούπολη διπλωμάτες, Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες, ομογενείς, Έλληνες και ξένοι ανταποκριτές και Τούρκοι δημοσιογράφοι.
Πηγή: ertnews.gr