«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για Ατυχήματα από Βεγγαλικά και Κροτίδες

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για Ατυχήματα από Βεγγαλικά και Κροτίδες

Με αφορμή ένα ακόμη σοβαρό περιστατικό τραυματισμού ανηλίκου -έπειτα από προσπάθεια πυροδότησης βεγγαλικών που είχε στην κατοχή του σε περιοχή της Αττικής- «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει ακόμη μια φορά, σε γονείς, κηδεμόνες καθώς και εκπαιδευτικούς, ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια, αλλά άκρως επικίνδυνα υλικά.

Συγκεκριμένα τονίζει πως: «Τα βεγγαλικά και οι κροτίδες, στα χέρια ανήλικων μπορούν να μετατραπούν σε “φονικά όπλα” απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα τη δική τους, των γύρω τους, και φυσικά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Τα στοιχεία, που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται αντιπροσωπεύουν περιστατικά παιδιών και οικογενειών, που αναπάντεχα έπειτα από κακή χρήση των εύφλεκτων -και πολλές φορές απρόβλεπτων- υλικών ή κάποιο τυχαίο λάθος βρέθηκαν, αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” επιμένει κάθε χρόνο στην τεράστια σημασία της πρόληψης και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουν οι ημέρες του Πάσχα, που το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη “παράδοση”. Ο Οργανισμός, μέχρι σήμερα, έχει διαχειριστεί αρκετά περιστατικά σε όλη την Ελλάδα, τα οποία πέρα από σοβαρές, πολλές φορές μη αναστρέψιμες, σωματικές βλάβες έχουν και σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις».

Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι: «Οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία είναι δεδομένες. Οφείλουμε όμως και εμείς, ως γονείς και εκπαιδευτικοί, να ενημερώσουμε τα παιδιά και να τα βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο εύκολο είναι να προμηθευτεί ένα παιδί αυτά τα είδη. Η πώλησή τους γίνεται σε καταστήματα, στο διαδίκτυο ακόμη και σε συνοικιακά καταστήματα, παρά το γεγονός ότι είναι παράνομα.

Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από παιδιά. Μια φορά αρκεί, για να αλλάξει μια ζωή.
Οι Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 αλλά και η “Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111”, λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα και βρίσκονται στη διάθεση παιδιών και ενηλίκων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ας κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να προστατέψουμε τα παιδιά μας».

 

Related post