Ευρωπαϊκή στήριξη προς την Αίγυπτο – Πώς κατανέμεται το πακέτο των 7 δισ. και πώς συνδέεται με το μεταναστευτικό
Συμφωνία για το μεταναστευτικό, η οποία θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας (δανείων και επιχορηγήσεων), ύψους πάνω από 7 δισ .ευρώ προς την Αίγυπτο, προανήγγειλαν οι Financial Times για την περίοδο 2024 – 2027. Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει και στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο για να περάσουν στην Ευρώπη. Την Κυριακή, μεταβαίνουν στο Κάιρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και κατά πάσα πιθανότητα και της Αυστρίας με το βλέμμα στις μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο. Μόνο στην Κρήτη -η οποία βρίσκεται στο κέντρο αυτού του μεταναστευτικού διαδρόμου- έφτασαν το τελευταίο τρίμηνο 1.500 μετανάστες.
«Όταν κοιτάς προς τα δυτικά, είναι η Λιβύη. Όταν κοιτάς προς το νότο, είναι το Σουδάν, είναι η Ερυθραία. Και έτσι η στρατηγική θέση της Αιγύπτου, με πληθυσμό 80 εκατομμυρίων, όπως και η ανάπτυξή της είναι πολύ σημαντική. Η Αίγυπτος απορροφά πολλή μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχουν λοιπόν πάρα πολλοί λόγοι για να συνεργαστούμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕυρωπαΙκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.
Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Αίγυπτο σημαντικό εταίρο, εδώ και 20 χρόνια, υπενθυμίζοντας την 20ή επέτειο της συμφωνίας σύνδεσης. Σε ερώτηση της ΕΡΤ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πήτερ Στάνο τόνισε ότι ο τομέας αυτός αποτελεί μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης.
Το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα αλλά η πρώτη δόση, ύψους 1 δισ. θα δοθεί εντός του 2024 για βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Πέντε δισ, αφορούν προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ για τα υπόλοιπα 4 δισεκατομμύρια χρειάζεται η έγκριση του Κοινοβουλίου και αφορούν το διάστημα 2025-2027.
Επίσης, 1,8 είναι για προσέλκυση επενδύσεων και 600 εκατομμύρια για τεχνική βοήθεια και μεταναστευτικό (δηλαδή εκπαίδευση συνοριοφυλάκων, κέντρα υποδοχής κλπ). Η Ολλανδία έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο όπως επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή είναι ευρέως αποδεκτό και κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξει βοήθεια με δεδομένο και τον πόλεμο στη Γάζα και την γενικότερη κατάσταση.