«Δράση 18+»: Στηρίζοντας τo μέλλον των ασυνόδευτων παιδιών
Βλέπουμε ασυνόδευτα παιδιά που γίνονται 18 και το ερώτημα που τίθεται είναι «Τι θα γίνει μετά;». Δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να λέμε σε ένα παιδί: Τώρα ενηλικιώθηκες, ψάξε να βρεις δουλειά, ψάξε να βρεις σπίτι…
«Μοιραζόμενοι την αγωνία των παιδιών αυτών, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τη βοήθεια μικρών δωρητών και ιδρυμάτων, μία πιλοτική προσπάθεια για να τα υποστηρίξουμε να σταθούν στα πόδια τους και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία», αναφέρει η Πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, για τη δράση 18+, στην οποία ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στην Αθήνα.
Αναγνωρίζοντας τα θετικά αποτελέσματα και χαιρετίζοντας την πιλοτική δράση αυτή της ΜΕΤΑδρασης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε δύο πολύ θετικά βήματα που έχουν γίνει από την Πολιτεία: Τη δεκαετή άδεια παραμονής που λαμβάνουν οι πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τρεις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έως 23 τους χρόνια, καθώς και τη μικρή παράταση διαμονής ασυνόδευτων παιδιών που ενηλικιώνονται σε διαμερίσματα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς.
Τη σπουδαιότητα της ύπαρξης ενός υποστηρικτικού πλαισίου για την ομαλή ένταξη των νεαρών προσφύγων καθώς ενηλικιώνονται ανέδειξε ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, καθώς και η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin και ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco, κατά τον χαιρετισμό τους στην εκδήλωση.
Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κύριος Γιώργος Τσούνης, σε έναν συναισθηματικό λόγο με αναφορές στο προσωπικό του βίωμα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα χαρίσματα και τα ταλέντα των νεαρών προσφύγων, υπογραμμίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηρίζουμε τους νέους αυτούς, όχι μόνο μέχρι την ηλικία των 18, αλλά μέχρι να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να έχουν τελειώσει το σχολείο και να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν στην κοινωνία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πετύχετε στο έργο σας αυτό. Γιατί αν πετύχετε εσείς, εάν κάθε παιδί σε αυτή την χώρα πετύχει, τότε θα έχει πετύχει και η ίδια η χώρα».
Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, δύο νέοι, πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν στηριχθεί από τη δράση 18+, πήραν τον λόγο στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν και τα όνειρά τους για το μέλλον. «Σε έναν χρόνο από τώρα, θέλω να τελειώσω τη σχολή, να πάρω το δίπλωμά μου και να ξεκινήσω την καριέρα μου ως ανθυποπλοίαρχος», ανέφερε ο Αλί Σινά, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν. «Πάντα ήθελα να βοηθάω τους ανθρώπους. Όνειρό μου είναι να σπουδάσω νοσηλευτική και ψυχολογία», είπε ο Φασινέτ, πρόσφυγας από τη Γουινέα που σήμερα εργάζεται φροντίζοντας ανθρώπους με βαριά αναπηρία.
Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, και στην παραδειγματική συνεργασία δύο οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, της ΜΕΤΑδρασης και της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, ο διευθυντής της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «ΑΡΙΑΔΝΗ», Δημήτρης Παππάς, υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «ανοίγουμε την πόρτα» σε νέους ανθρώπους που έρχονται από μία άλλη χώρα, χωρίς στερεοτυπικές προκαταλήψεις.
«Αυτά τα νέα παιδιά θέλουν να ριζώσουν κάπου, να τους δοθεί μία ευκαιρία και να προσφέρουν στην κοινωνία. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτά. Πολλές φορές τα αποκαλούμε «τα παιδιά της ΜΕΤΑδρασης» και τα καμαρώνουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλοι όσοι τα γνωρίζουν καλύτερα», συμπλήρωσε η Λώρα Παππά και υπογράμμισε για το μέλλον πρωτοπόρων δράσεων όπως το 18+: «Ένας από τους βασικούς ρόλους της Κοινωνίας των Πολιτών είναι να ξεκινάει τέτοιες καινοτόμες και πιλοτικές δράσεις που καλύπτουν σημαντικά κενά και να ανοίγει τον δρόμο, ώστε να τις αναλαμβάνει η Πολιτεία και να τις εξελίσσει».
Λίγα λόγια για τη δράση 18+
Η δράση 18+ που ξεκίνησε πιλοτικά η ΜΕΤΑδραση το 2018, παρέχει σε νεαρούς πρόσφυγες, πρώην ασυνόδευτους ανηλίκους, πρωτίστως στέγη, αλλά και μία σειρά υπηρεσιών που καλύπτουν το σύνολο των βασικών τους αναγκών, όπως νομική συνδρομή και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Έμφαση δίνεται στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους. Μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχθεί περισσότεροι από 80 πρώην ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο περίπου, το 60% των νέων γίνονται ανεξάρτητοι, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, εργάζονται και νοικιάζουν το δικό τους σπίτι.
Για τη στέγαση 30 πρώην ασυνόδευτων ανηλίκων, η ΜΕΤΑδραση διατηρεί μία τριώροφη κατοικία στην καρδιά της Αθήνας, την οποία έχει παραχωρήσει υποστηρικτής, ενώ σε άλλο διαμέρισμα της πόλης φιλοξενούνται τα κορίτσια. Δύο ανάλογες δομές λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία και στην Καλαμάτα.
Από το ξεκίνημα της δράσης το 2018 έως σήμερα, πολύτιμη είναι η στήριξη των δωρητών και των υποστηρικτών της Οργάνωσης, καθώς και ιδρυμάτων, όπως το ίδρυμα Kahane. Από το 2023 τη δράση «αγκάλιασε» και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.