Reuters: Γυρίζοντας σελίδα, Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν την Πέμπτη να επανεκκινήσουν τις σχέσεις τους, καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη που θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ρεπορτάζ του για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην χώρα μας, το πρακτορείο Reuters.
Σε μια επίσκεψη-ορόσημο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, οι ιστορικοί εχθροί συμφώνησαν να επικεντρωθούν στην επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας, να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να επιδιώξουν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την εξάλειψη των πηγών έντασης, να ενισχύσουν τον όγκο του εμπορίου και να εργαστούν σε θέματα που τους έχουν κρατήσει μακριά, κυρίως στο Αιγαίο.
«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μεταξύ μας που να είναι άλυτο. Αρκεί να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μην καταλήξουμε σαν εκείνους που διασχίζουν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι», δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.
«Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης. Μέσα από τα κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία και Ελλάδα, θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα για τον κόσμο», πρόσθεσε.
Μετά από τις συνήθεις λεκτικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων ετών, οι ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων ξεπάγωσαν αισθητά μετά την ταχεία αποστολή βοήθειας από την Ελλάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία τον Φεβρουάριο.
Για τα ελληνοτουρκικά δεδομένα, η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης ήταν ένα αξιοσημείωτο φεστιβάλ αγάπης χωρίς προηγούμενο και απέχει πολύ από την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν το 2017, όπου και οι δύο πλευρές αναπαρήγαγαν μια «λιτανεία» ιστορικών παραπόνων που ξεκινούσαν από τις ημέρες κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από έναν αιώνα.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν κράτησε περισσότερο από το αναμενόμενο και ο Μητσοτάκης προσφώνησε τον Ερντογάν ως «Αγαπητέ Ταγίπ». Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένεται να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα.
«Η γεωγραφία και η ιστορία υπαγόρευσαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά… Αισθάνομαι όμως την ιστορική ευθύνη να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να φέρουμε τα δύο κράτη πλάι πλάι, όπως ακριβώς είναι τα σύνορά μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση για θέματα όπως το πού αρχίζουν και πού τελειώνουν οι υφαλοκρηπίδες τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι πτήσεις πάνω από το Αιγαίο και το εθνικά διαιρεμένο νησί της Κύπρου
Αλλά και οι δύο χώρες θέλουν να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.
Η Τουρκία επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Από τότε που επανεξελέγη τον Μάιο σε μια αμφίρροπη ψηφοφορία εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη βελτίωση των σχέσεων με τους δυτικούς εταίρους και συμμάχους της.
Μετά την κρίση χρέους που συγκλόνισε τη νομισματική ζώνη του ευρώ, η Ελλάδα στοχεύει να ανακτήσει τα βήματά της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας της ανατολικής Μεσογείου σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που αλλάζει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα.
Την Πέμπτη, η Ελλάδα επανέφερε το σύστημα αυτόματης έκδοσης βίζας για τους Τούρκους υπηκόους για να επισκεφθούν 10 από τα νησιά της.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και ότι ένα ακόμη βήμα στον επανεκκινημένο διμερή διάλογο θα μπορούσε να είναι η προσέγγιση σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των σχετικών ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) – όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια έχουν διαφωνήσει για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα θέματα άμυνας, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, γεγονός που διέκοψε τις συνομιλίες συνεργασίας.
Αλλά η «διπλωματία των σεισμών» – που θυμίζει ένα άλλο παρόμοιο ξεπάγωμα υπό παρόμοιες συνθήκες το 1999 – φαίνεται να έχει αντιστρέψει την κατάσταση, και πάλι.
Επιμένοντας σε αισιόδοξο τόνο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν στα θετικά και λιγότερο στα αρνητικά.
«Θα είναι πολύ πιο ωφέλιμο για το μέλλον αν δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία του μισογεμάτου ποτηριού», είπε ο Ερντογάν στην Ελληνίδα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Πηγή: Reuters
Πηγή: ertnews.gr