Συντονισμένες επιχειρήσεις σε Κολομβία-Βραζιλία για την καταστροφή παράνομων εγκαταστάσεων εξόρυξης χρυσού
Με συντονισμένες ενέργειες, ειδικές δυνάμεις σε Κολομβία και Βραζιλία κατέστρεψαν το τελευταίο διάστημα 19 εγκαταστάσεις παράνομης εξόρυξης χρυσού στη ζούγκλα του Αμαζονίου ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές της Κολομβίας.
Πιο συγκεκριμένα, 12 τριώροφα σκάφη με μηχανοστάσια, αποθηκευτικούς χώρους ιζημάτων και καμπίνες για το προσωπικό εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν στους ποταμούς Πούρε και Πουρέτε της Κολομβίας, ενώ άλλα 7 σκάφη αυτού του είδους καταστράφηκαν στο έδαφος της Βραζιλίας.
Οι αρχές στις δύο χώρες υπολογίζουν ότι οι παράνομες δραστηριότητες σε αυτές τις εγκαταστάσεις είχαν τη δυνατότητα να εξορύσσουν κάθε μήνα 23 κιλά χρυσού, αποφέροντας κέρδη 1,5 εκ. δολαρίων μηνιαίως στη διεθνή εγκληματική οργάνωση Familia del Norte (Οικογένεια του Βορρά) που τις εκμεταλλεύεται.
Εκτός από την παράνομη φύση τους, οι δραστηριότητες συνιστούν επίσης και περιβαλλοντικό έγκλημα αφού για τις ανάγκες των εξορύξεων τα μέλη της εγκληματικής ομάδας απέρριπταν κάθε μήνα στο νερό 114.000 γρ. υδραργύρου μολύνοντας 68 εκατομμύρια λίτρα, πληροφορούν οι ίδιες πηγές.
Στην ανακοίνωση των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι οι εκτός νόμου δραστηριότητες της Familia del Norte στην Αμαζονία έχουν στόχο να χρηματοδοτούν την παράνομη αγορά όπλων και εκρηκτικών.
Οι επιχειρήσεις των δύο χωρών κατά των παράνομων εξορύξεων στην περιοχή χαίρουν της στήριξης της Ουάσιγκτον, όπως έχουν ανακοινώσει οι αμερικανικές αρχές, ενώ ο διευθυντής της κολομβιανής αστυνομίας Γουίλιαμ Ρενέ Σαλαμάνκα έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μάρτυρες μια ιστορικής διμερούς κρατικής συνεργασίας κατά της παράνομης εξόρυξης ορυκτών κοιτασμάτων, με σκοπό να προστατεύσουμε τους πνεύμονες του πλανήτη».
Η Κολομβία και η Βραζιλία αποτελούν χώρες που διαθέτουν μια τεράστια βιοποικιλότητα, δεδομένου ότι μεγάλες εκτάσεις τους καλύπτονται από τα τροπικά δάση του Αμαζόνιου, τα οποία επιπλέον έχουν σημαίνοντα ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής, αφού απορροφούν τεράστιες ποσότητες από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται παγκοσμίως.