«Μορφή χιονοστιβάδας» παίρνει ο σχολικός εκφοβισμός
Μορφή χιονοστιβάδας έχει πάρει η συχνά απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη επιθετική συμπεριφορά παιδιών εντός σχολικών μονάδων αλλά και στους δρόμους.
Όπως επισημαίνει η Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής και εφηβικής ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών «η βία απενοχοποιείται στον κόσμο των παιδιών, δηλαδή λόγω του ότι συνέχεια δέχονται τέτοιου είδους ερεθίσματα δεν θεωρούν ότι είναι κάτι ακραίο, θεωρούν ότι έτσι μπορεί να επιλύονται τα πράγματα και την απενοχοποιούν και είναι σημαντικό να το αντιληφθούμε αυτό και με ενσυναίσθηση να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε λύσεις» επισημαίνει η Άρτεμις Τσίτσικα, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής και εφηβικής ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αποτελεί κοινή παραδοχή πως τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας κι εκφοβισμού – μετά την πανδημία του κορονοιού – έχουν κλιμακωθεί.
«Όταν άνοιξαν τα σχολεία υπήρξε μια μεγάλη έξαρση και σήμερα έχουμε φτάσει στο γεγονός να έχουμε καθημερινά πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν και μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός σε κάθε σχολείο» επισημαίνει ο Νεκτάριος Κορδής – Μέλος Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.
«Μοιάζει τα τελευταία χρόνια να έχουμε κλιμάκωση σε πάσης φύσεως αδικήματα που σημαίνει ότι η ενδοσχολική βία ακολουθεί δυστυχώς την αύξηση των περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων οι οποίοι επίσης ακολουθούν κατά πόδας την αύξηση της παραβατικότητας των ενηλίκων δηλαδή της εγκληματικότητας» υπογραμμίζει η Κωνσταντίνα Κωστάκου, αστυνόμος, δρ. Ψυχολογίας, στην υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων Αττικής.
Λεκτικός, σωματικός, ηλεκτρονικός εκφοβισμός, απόπειρες κοινωνικής απομόνωσης του θύματος, εκβιασμοί, βιαιοπραγίες, διάδοση κακόβουλων φημών, κάποτε με σεξουαλική χροιά, αλλά και ακόμα πιο σοβαρά αδικήματα όπως ληστείες, βιασμοί, μαχαιρώματα, προβληματίζουν.
«Εμείς είμαστε εδώ ως γονείς των αδικοχαμένων όπου μέσα από τον πόνο που βιώνουμε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα συναισθήματά μας γιατί θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ενσυναίσθηση είναι αυτή που μας λείπει» επισημαίνει ο Γιάννης Τοπαλούδης, πατέρας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που δολοφονήθηκε στην Ρόδο.
Όπως υπογραμμίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νία Αβδελλή, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της καμπάνιας «σπάσε τη σιωπή» το ζήτημα όμως είναι ότι όλοι εμείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και να παρακινήσουμε ουσιαστικά τον κόσμο να σπάσουν τη σιωπή.
«Η οικοδόμηση μιας ποιοτικής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς που προστατεύει το δικαίωμα όλων των παιδιών να αποκτούν γνώσεις και να αναπτύσσουν τις ικανότητες και τα ταλέντα τους είναι κεντρικός προορισμός κάθε εκπαιδευτικού συστήματος και μέγιστη ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας» σημειώνει η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Παιδείας.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων Συντακτών. Ανάλογες πρωτοβουλίες συνιστούν ένα πρωτοφανές άνοιγμα του δημοσιογραφικού κόσμου στην κοινωνία γιατί εδώ ξέρετε είναι η μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως δημοσιογράφοι» υπογραμμίζει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ.
Κάνοντας τον κόσμο μας πιο ασφαλή, προφυλάσσοντας την αθωότητα παιδιών και εφήβων και κατανοώντας τις ανάγκες και τις αιτίες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσής τους, προασπίζουμε το δικαίωμά τους στην αγάπη και την αποδοχή.
Πηγή: ertnews.gr