Ρωσία: Συγκαλεί στη Μόσχα όλες τις παλαιστινιακές πλευρές στις 26 Φεβρουαρίου
Η Ρωσία κάλεσε όλες τις παλαιστινιακές συνιστώσες να συναντηθούν στις 26 Φεβρουαρίου στη Μόσχα. Το ανακοίνωσε την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Shtayyeh, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.
«Θα δούμε αν η Χαμάς είναι έτοιμη να έρθει στο ίδιο έδαφος με εμάς», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.
“Είμαστε έτοιμοι για δέσμευση. Εάν η Χαμάς δεν είναι εκεί, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά. Χρειαζόμαστε την Παλαιστινιακή ενότητα“, είπε ο Shtayyeh,, δηλώνοντας ωστόσο ότι για να συμμετάσχει σε αυτή την ενότητα, η ισλαμιστική ομάδα που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας πρέπει πληρούνται ορισμένες προκαταρκτικές προϋποθέσεις.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ιδρύθηκε ως μέρος των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο του 1993 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ελέγχει τη Δυτική Όχθη, αλλά – αναφέρει το Reuters – θεωρείται από πολλούς Παλαιστίνιους διεφθαρμένη και αντιδημοκρατική.
Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας για 17 χρόνια, αφού απέλασε από αυτό το έδαφος τις υπηρεσίες ασφαλείας που ήταν πιστές στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Η Δύση και ορισμένα αραβικά κράτη έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν η Αρχή να αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα μετά το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που προκλήθηκε απότην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
“Η Παλαιστίνη είναι έτοιμη. Έχουμε τους θεσμούς, τις δυνατότητες, αλλά το σοβαρό μας πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή. Βρισκόμαστε υπό ισραηλινή κατοχή και χρειαζόμαστε να σταματήσει”, είπε ο Shtayyeh.
Ερωτηθείς εάν η πιθανότητα συμπερίληψης της Χαμάς στην ευρύτερη πλατφόρμα της PLO θα μπορούσε να αποξενώσει τους διεθνείς εταίρους, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η ισλαμιστική ομάδα πρέπει να αποδεχθεί τις πολιτικές αρχές της οργάνωσης. «Καλούμε σε λαϊκή αντίσταση, τίποτα άλλο», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διάλογος με τη Χαμάς.
Μία από τις αρχές είναι, σύμφωνα με τον Shtayyeh, η λύση των δύο κρατών – Ισραηλινών και Παλαιστινίων – μεταξύ των συνόρων του 1967. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί “με ειρηνικά μέσα” και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν μια ενιαία ηγεσία, διευκρίνισε.
Οι Παλαιστίνιοι ισλαμιστές πάντα καλωσόριζαν τις προσπάθειες συμφιλίωσης από την πλευρά της Ρωσίας, υπενθυμίζει το Reuters. Οι ηγέτες των παλαιστινιακών ισλαμιστικών φατριών έχουν πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στη Μόσχα, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με τη Χαμάς.
Πηγή: Αgerpres.ro
Πηγή: ertnews.gr