Χαρά και συγκίνηση στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας – Οι πανηγυρισμοί και ο πρώτος γάμος ομόφυλων στην Ελλάδα
Σε μία ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η ισότητα στον πολιτικό γάμο είναι πλέον… νόμος του κράτους.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου σκόρπισε χαρά και συγκίνηση στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι παρευρισκόμενοι στα θεωρεία της Βουλής αλλά και το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από το Κοινοβούλιο, στην πλατεία Συντάγματος ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με τον πρώτο γάμο ομόφυλων να έχει ήδη προγραμματιστεί να γίνει στον Δήμο Νέας Σμύρνης. Η αγγελία γάμου δημοσιεύθηκε, σήμερα το πρωί, λίγες μόνο ώρες μετά τη ψήφιση.
Για τον Σταύρο Γαβριλιάδη και τον Δημήτρη Ελευσινιώτη ήταν η στιγμή που περίμεναν εδώ και 20 χρόνια, ώστε οι ίδιοι και τα τρία τους παιδιά να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με όλους τους πολίτες. Λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου … στην εφημερίδα δημοσιεύτηκε η αναγγελία του γάμου τους.
“Είναι μια μέρα που εξασφαλίζει ισότητα στα παιδιά, ορατότητα για όλες τις οικογένειες, αξιοπρέπεια και δημοκρατία 176 φορές, όσες οι ψήφοι που πήρε. Ο γάμος έχει προγραμματιστεί, το περιμέναμε και θα γίνει άμεσα” τόνισε στην ΕΡΤ ο αλλεργιολόγος Σταύρος Γαβριλιάδης.
“Την προηγουμένη εβδομάδα είχαμε μια επικοινωνία με τους κυρίους, μιλήσαμε για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, τις μέρες που πρέπει να περάσουν για να εκδοθεί η άδεια, περιμέναμε να γίνει νόμος του κράτους. Εγώ είμαι αυτός που θα τελέσει τον γάμο” ανέφερε ο αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Update”.
Ο κ. Γαβριλιάδης με τον σύζυγό του είχαν μιλήσει πρόσφατα στην ΕΡΤ για την οικογένειά τους αλλά και την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου που θα κατοχύρωνε τα δικαιώματα των παιδιών τους.
Ισότιμοι πολίτες νιώθουν με το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αλλά και τα παιδιά τους.
“Αποκτούν και τα παιδιά μας δικαίωμα να έχουν και τους δυο γονείς τους και να έχουν έννομη σχέση και με τους δυο γονείς τους” τόνισε η πρόεδρος των οικογενειών “Ουράνιο Τόξο”, Στέλλα Μπέλια.
“Εγώ στο παρελθόν ειχα ένα πρόβλημα υγείας, έπαθα σπασμούς. Η έννομη μητέρα μου μπορούσε να έρθει αλλά η άλλη δεν μπορούσε. Πριν δυο χρόνια έπρεπε να βγάλω διαβατήριο για να πάω σε αγώνες με το άθλημα που κάνω στην Ιαπωνία. Για να βγάλεις διαβατήριο χρειάζεται να υπογράψουν και οι δυο γονείς. Αλλά εγώ στα χαρτιά μου έχω στη θέση του πατέρα “ονοματοδοσία”. Δεν υπήρχε κανένας να έρθει για να υπογράψει στη θέση του πατέρα και δεν μας πίστευαν κιόλας” τόνισε ο Αντώνης Μπέλιας.
Η Γεωργία Καλαντζή με την σύζυγό της είναι γονείς ενός αγοριού 3,5 ετών. Ήδη έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τον γάμο τους, αλλά και την υιοθεσία του παιδιού από τη μη βιολογική μητέρα του. “Ο γάμος είναι πλέον νόμος του κράτους, οι οικογένειές μας είναι ορατές, τα παιδιά μας έχουν τη δυνατότητα να έχουν και τους δυο γονείς τους και για το κράτος οπότε για εμάς είναι το ξεκίνημα της νέας μας ζωής” τόνισε η ίδια.
“Θα είμαι η μαμά του κανονικά, θα μπορώ να τον πηγαίνω σχολείο, θα μπορώ να υπογράφω τα χαρτιά του που μπορεί να είναι μικρό αλλά έχει τη δίκη του σημασία” σημείωσε η Γεωργία Αμπατζίδου.
Πολλά ομόφυλα ζευγάρια βρέθηκαν στα θεωρεία της Βουλής για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση και να ακούσουν το αποτέλεσμα μιας ιστορικής ψηφοφορίας.
Πηγή: ertnews.gr