Ψηφίζεται το βράδυ το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Οι αντιδράσεις και τα «όχι»
Ψηφίζεται το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει τη συζήτηση στη Βουλή.
Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».
Παρά την ευρύτατη συναίνεση που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε με ενστάσεις και εντάσεις.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, διότι διαφωνεί στο δικαίωμα να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια. Και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι το ζήτημα της προστασίας των παιδιών προβάλλεται προσχηματικά.
Καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ο βουλευτής της ΝΔ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας ότι η νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, κλονίζει αναμφισβήτητα το επιτυχημένο μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.
«Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.
«Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται , χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου[…] Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.
Αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο για να καλύψει την κατακραυγή για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη. «Ανθέλληνες είναι όσοι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς λειτουργίες, όσοι προσβάλλουν τους πολίτες και τις ανεξάρτητες αρχές. Μέχρι πού θα φτάσετε; Πόσο μακριά είναι ο κατήφορος του ψευδοεκσυγχρονιστή; Και το λέω και για εσάς προσωπικά» είπε ο κ. Φάμελλος.
Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «στα θέματα του κράτους δικαίου όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχω να πω δύο ονόματα: Καμμένος και Πολάκης[…] οι φωνές προδίδουν αμηχανία και υποκρισία. Έχετε δει εσείς κάποιον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να πηγαίνει στην Ευρώπη και να υπογράφει ψηφίσματα για διακοπή πόρων; Είναι πατριωτική στάση αυτή;
Και έχετε θράσος και κουνάτε το δάχτυλο; Το ηθικό πλεονέκτημα σας κατέστρεψε και εξακολουθείτε να κουνάτε το δάχτυλο και στην κοινωνία και στη Νέα Δημοκρατία. Ντροπή σας».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2 ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό».
«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα» υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.
«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό, τι και να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.
«Πρόοδος για εμένα, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε τι είναι; Είναι ο Έλληνας να έχει καλές παροχές υγείας που δεν τις έχει. Είναι να έχει ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που δεν τον έχει» δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.
«Είναι αδιανόητο να παραβιάζουμε το ιερό δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα, όπως ο Δημιουργός Θεός το προόρισε από τη φύση του» ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος.
«Καλέστε τους βουλευτές σας όλους στην ονομαστική ψηφοφορία που έπρεπε να την έχετε ζητήσει εσείς, στην ονομαστική ψηφοφορία που εμείς δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές για να τη ζητήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».
Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο.