Αναβρασμός στα Πανεπιστήμια – Υφυπουργός Παιδείας: Δεν θα χαθεί το εξάμηνο
Πέμπτη βδομάδα συμπληρώνουν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, κατά του νομοσχεδίου που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας, με 150 σχολές να τελούν υπό κατάληψη και αρκετούς καθηγητές να αντιδρούν στην απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για διαδικτυακές εξετάσεις. Δεν θα χαθεί το εξάμηνο δήλωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ η υφυπουργός Παιδείας.
Η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε: Το εξάμηνο δεν πρέπει να χαθεί, εάν χαθεί κάποιοι έχουν ευθύνη που δεν τήρησαν το νόμο. Αυτή είναι η απόφαση που έχουν πάρει οι Πρυτάνεις, θα βρουν τον τρόπο».
Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την άρνηση καθηγητών πανεπιστημίων να διεξάγουν διαδικτυακές εξετάσεις με τη σύνοδο πρυτάνεων να καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου αναφέροντας ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.
Η Σύνοδος Πρυτάνεων καταδικάζει κάθε μορφής επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου, αναφέροντας ότι οι διοικήσεις των ΑΕΙ εκπληρώνουν στο ακέραιο τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα, υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία διακίνησης των ιδεών στους χώρους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στους χώρους των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται», αναφέρει ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Η Ζ. Μακρή δήλωσε πως: «Υπάρχει εισαγγελική έρευνα και από την Εισαγγελία Αθηνών, τον κ. Ελευθεριάνο και από την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για πράξεις και παραλείψεις. Δεν στρέφονται μόνον, μάλλον δεν στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών, αλλά γενικώς, από την προκαταρκτική έρευνα θα αποδειχθεί αν υπάρχουν ευθύνες προσώπων. Δηλαδή μπορεί να στραφεί κατά καταληψιών. Δεν το ξέρω, είναι διερεύνηση της εισαγγελίας».
200 πανεπιστημιακοί υπογράφουν κατά των τηλε – εξετασεων και αναφέρουν: «Αποτελούν αντιεκπαιδευτικά μέσα τα οποία η κυβέρνηση θέτει στην υπηρεσία του πιο μοχθηρού σκοπού: την κάμψη κάθε αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, δήλωσε ότι: «Η πραγματική Παιδεία είναι αυτό που σου επιτρέπει να αντισταθείς στην προπαγάνδα, να μάθεις, να ρωτήσεις, να διεκδικήσεις μία καλύτερη ζωή. Και ακριβώς αυτόδικαιούται κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνας που μεγαλώνει στη χώρα μας και θέλει να διαπρέψει εδώ».
Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε πως: «Για μας προτεραιότητα έχει η ενίσχυση χρηματοδότηση και θωράκιση του Δημόσιου χαρακτήρα και του Σχολείου και του Πανεπιστημίου».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι είναι: «Μεγάλο άδικο η εκπαίδευση να γίνεται ένα ακόμα ακριβό εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με την τσέπη του καθενός και της καθεμιάς».
Στην Κομοτηνή
Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο χώρος της παιδείας. Χθες δυνάμεις των ΜΑΤ, στην Νομική Κομοτηνής, προχώρησαν σε προσαγωγή 18 φοιτητών και φοιτητριών, τους οποίους μετέφεραν στο Αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Η σχολή τελούσε υπό κατάληψη, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Φοιτητών. Αν και σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι τα ΜΑΤ κλήθηκαν στον χώρο από τις πρυτανικές αρχές, ωστόσο ο κοσμήτορας της Σχολής υποστήριξε ότι την επέμβαση της αστυνομίας, ζήτησε ο Σύλλογος φοιτητών, που δεν ήθελε να προχωρήσει σε διαδικτυακές εξετάσεις.
Ο Μιχάλης Χρυσομάλλης κοσμήτορας Πανεπιστημίου Θράκης, δήλωσε πως: «Οι φοιτητές, ο σύλλογος ενημέρωσε τον υπουργό απευθείας, κυκλοφόρησε και ένα έγγραφο των ίδιων στο διαδίκτυο, όπου μας κατηγορούσαν εμένα και τον πρύτανη ως ανήμπορους, ψοφοδεείς κλπ. Και αποφασίστηκε από το αρχηγείο από ό,τι κατάλαβα, η εκκένωση της σχολής».
Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε έξω από το αστυνομικό μέγαρο Κομοτηνής, προκειμένου να συμπαρασταθεί στους φοιτητές, οι οποίοι αργά το βράδυ αφέθησαν ελεύθεροι.
Στη Θεσσαλονίκη
Δυναμική πορεία φοιτητών έγινε χθες το βράδυ και στην Θεσσαλονίκη. Υλικές ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Οι κουκουλοφόροι με ρόπαλα στα χέρια, άρχισαν να χτυπούν τα στόρια, προσπαθώντας να εισβάλλουν στο κτίριο της πρυτανείας με αποτέλεσμα να σπάσουν οι τζαμαρίες.
Ο Νικόλαος Μανουσαρίδης Γενικός Διευθυντής του ΑΠΘ, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά στόχος το ΑΠΘ χωρίς λόγο».
Την Πέμπτη φοιτητές μαθητές και εκπαιδευτικοί προχωρούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.