Διστακτικοί οι κεντρικοί τραπεζίτες απέναντι στη μείωση των επιτοκίων, παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού
Απρόθυμοι να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική εμφανίζονται οι κεντρικοί τραπεζίτες, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε όλο τον πλανήτη. Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «πρόωρο να συζητηθούν οι μειώσεις επιτοκίων», σε πρόσφατες δηλώσεις της.
Οι αγορές επηρρεάζονται από το θέμα των επιτοκίων και γι αυτό είδαμε σήμερα τις αποδόσεις των ομολόγων να ανεβαίνουν σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη και κυρίως τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες, έτσι ώστε να μπορέσουν με το «φρενάρισμα» της αύξηση των επιτοκίων ή με την έναρξη της διαδικασίας αποκλιμάκωσής τους, να αποτρέψουν τον κίνδυνο να υπάρξει μια αναζωπύρωση στις τιμές. Αυτό συνεπάγεται πως για αρκετούς μήνες ακόμη θα διατηρηθούν τα επιτόκια κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.
Στο μεταξύ, πέρυσι τον Μάιο, οι ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν να «παγώσουν» τα επιτόκια στους συνεπείς δανειολήπτες, ώστε να σταματήσουν οι επιβαρύνσεις λόγω των διαδοχικών αυξήσεών τους.
Αυτή η περίοδος θα τελειώσει σε μερικούς μήνες από τώρα, με αποτέλεσμα τα πιστωτικά ιδρύματα να κληθούν να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Το δίλημμα για τις ελληνικές τράπεζες είναι το εξής:
– ή θα παρατείνουν το πάγωμα για να μην επιβαρυνθούν οι δανειολήπτες περαιτέρω.
– ή να ξεπαγώσουν τα επιτόκια, γεγονός που θα φέρει εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αντιμέτωπους με αυξήσεις στις δόσεις τους, καθώς αυτή τη στιγμή τα επιτόκια είναι τουλάχιστον μια μονάδα παραπάνω από εκεί που ήταν πριν το «πάγωμα».