Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των καρτέλ και των ολιγοπωλίων
«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι η καρτελοποίηση», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, σχετικά: «Έχουν κυριαρχήσει τα ολιγοπώλια και ελάχιστες εταιρείες κάνουν κουμάντο σε αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν πάρα πολλούς: Ηλεκτροπαραγωγή, διυλιστήρια, τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, με ευθύνη της κυβέρνησης. Σε αυτούς τους τομείς είναι κρίσιμο να υπάρξει έλεγχος και περιορισμός των υπερκερδών».
Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι το κόστος ρεύματος και καυσίμων θα είναι κεντρικό σημείο στην καμπάνια που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και πρόσθεσε: «Κάνουμε πρωταθλητισμό στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών – λάδι, τυριά, φρούτα – όπου προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα. Για την ενέργεια είναι σαφές ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πολιτείας στη λειτουργία της αγοράς, οπότε προτείνουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους και διεύρυνση της εφαρμογής διμερών συμβολαίων παραγωγών-προμηθευτών. Αυτά τα συμβόλαια είχαν προβλεφθεί νομοθετικά από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχώρησαν ελάχιστα έως καθόλου, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να είναι πλήρως εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής, δηλαδή της προημερήσιας, αγοράς».
Σε ότι έχει να κάνει με την ένταξη της Ελλάδας στην προμήθεια των αεροσκαφών F-35 και το πακέτο δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, ο ίδιος στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας: «Έως ότου γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες, επισημαίνουμε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα οφείλουν να ανταποκρίνονται πρώτα από όλα στο σχεδιασμό της χώρας μας και στις επιχειρησιακές ανάγκες. Επιπλέον, πρέπει να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και οι εξοπλισμοί να εντάσσονται σε μία συνολική προτεραιοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο παρελθόν τόνιζε ότι θα τεθούν στην Τουρκία όροι για το πρόγραμμα των F-16, όμως προς το παρόν δεν ακούμε τίποτα επίσημο, ότι δεν θα επιτρέπεται η χρήση των εξοπλισμών της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Οφείλουμε να βλέπουμε πολύ σοβαρά το θέμα της εθνικής ασφάλειας, και εδώ υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμοι παράγοντες για τους οποίους δεν ακούμε τίποτε: πρώτον, τι γίνεται με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, η οποία έμεινε έξω από τις πρόσφατες προμήθειες εξοπλισμού, και δεύτερον τι γίνεται με τα θέματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, όπου πρόσφατες είναι και οι παραιτήσεις των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού».
Σε ερώτηση για τις εντεινόμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των αγροτών, επεσήμανε ότι και οι αγρότες και οι φοιτητές έχουν ως αφετηρία ένα κοινό αίτημα: να έχουν τη δυνατότητα να προκόψουν στον τόπο τους, μια δυνατότητα που σήμερα τους τη στερεί η κυβέρνηση. Για τους μεν νέους, αυτό αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης στην παιδεία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει την εκπαίδευση και υλοποιεί εδώ και καιρό συγκεκριμένο σχέδιο: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής άφησε έξω από τα πανεπιστήμια τουλάχιστον 38.000 νέους, ενώ από την άλλη, το κλείσιμο τμημάτων που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ακραίο παράδειγμα το τμήμα Νομικής στην Πάτρα, μείωσαν τις θέσεις, δημιουργώντας ‘αγορά’ για ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση».
Ως προς τα αιτήματα των αγροτών, τόνισε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί, ιδίως λόγω του κόστους ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου, αλλά και των αγροτικών εφοδίων. Υπάρχει επιπλέον ζήτημα με τις αποζημιώσεις, με τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ιδίως με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε επαρκώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την οποία δεν ενημέρωσε τους αγρότες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ