Κένυα: Επιτυχημένη εμβρυομεταφορά σε ρινόκερο δίνει ελπίδες για τη διάσωση εξαφανισμένου υποείδους
Ένας ρινόκερος έμεινε έγκυος με εμβρυομεταφορά στην Κένυα, στην πρώτη επιτυχή χρήση μιας μεθόδου που, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, θα μπορούσε αργότερα να καταστήσει δυνατή τη διάσωση του σχεδόν εξαφανισμένου υποείδους του βόρειου λευκού ρινόκερου.
Σε δοκιμές με ένα άλλο υποείδος, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου στο εργαστήριο από ένα ωάριο και σπέρμα που είχαν προηγουμένως συλλεχθεί από άλλους ρινόκερους και το μετέφεραν σε μια παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου στο Ol-Pejeta Conservancy στην Κένυα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.
Η παρένθετη μητέρα είναι τώρα 70 ημερών έγκυος με ένα καλά ανεπτυγμένο αρσενικό έμβρυο 6,4 εκατοστών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κοινοπραξία BioRescue, αποτελούμενη από επιστήμονες και συντηρητές. “Η επιτυχημένη εμβρυομεταφορά και εγκυμοσύνη αποτελούν απόδειξη της έννοιας και επιτρέπουν (στους ερευνητές) να προχωρήσουν πλέον με ασφάλεια στη μεταφορά εμβρύων του βόρειου λευκού ρινόκερου – έναν ακρογωνιαίο λίθο στην αποστολή διάσωσης του βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση“, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. Οι εγκυμοσύνες στους ρινόκερους διαρκούν περίπου 16-18 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η γέννηση μπορεί να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Περίπου 20.000 νότιοι λευκοί ρινόκεροι παραμένουν στην Αφρική. Αυτό το υποείδος καθώς και ένα άλλο είδος, ο μαύρος ρινόκερος, ανακάμπτουν από τη σημαντική μείωση των πληθυσμών τους λόγω της λαθροθηρίας για τα κέρατά τους. Ωστόσο, το υποείδος του βόρειου λευκού ρινόκερου έχει μόνο δύο γνωστά μέλη που έχουν απομείνει στον κόσμο.
Η 34χρονη Najin και ο 23χρονος απόγονός της, ο Fatu, είναι και οι δύο ανίκανοι για φυσική αναπαραγωγή. Ο τελευταίος αρσενικός λευκός ρινόκερος, ο Σουδάν, ήταν 45 ετών όταν υποβλήθηκε σε ευθανασία το 2018 λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την ηλικία. Ήταν ο πατέρας της Najin. Οι επιστήμονες φύλαξαν το σπέρμα του και το σπέρμα άλλων τεσσάρων νεκρών ρινόκερων, με την ελπίδα να τα χρησιμοποιήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση με ωάρια που συλλέγονται από θηλυκούς βόρειους λευκούς ρινόκερους για την παραγωγή εμβρύων που τελικά θα κυοφορηθούν από παρένθετες μητέρες νότιων λευκών ρινόκερων.
Ορισμένες ομάδες προστασίας έχουν υποστηρίξει ότι είναι μάλλον πολύ αργά για να σωθεί ο βόρειος λευκός ρινόκερος με εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς το φυσικό περιβάλλον του είδους στο Τσαντ, το Σουδάν, την Ουγκάντα, το Κονγκό και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει καταστραφεί από τις ανθρώπινες συγκρούσεις. Οι σκεπτικιστές λένε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση και έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Πηγή: Associated Press