Greek Mafia: Πόλεμος μαφιόζων για το 1,5 δισ. από καύσιμα και τσιγάρα
Σε έναν ακήρυκτο πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια ανάμεσα στη μαφία των βενζινάδικων και τη μαφία των τσιγάρων αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ. τις δολοφονίες τουλάχιστον τριών «νονών» την τελευταία τριετία: του Γιάννη Σκαφτούρου, τον Απρίλιο του 2022, του Βασίλη Ρουμπέτη, τον Ιούνιο του 2023, και του Βαγγέλη Ζαμπούνη, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.
Ολα τα προηγούμενα χρόνια η Αστυνομία θεωρούσε ότι οι δολοφονίες ήταν μέρος ενός εμφυλίου στην Greek Mafia για τον έλεγχο της αγοράς των καυσίμων. Ωστόσο -και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δολοφονίες έγιναν μέσα σε πρατήρια βενζίνης- τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία η μαφία της βενζίνης, που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από Ελληνες κακοποιούς, επιχειρεί να μπει και στον χώρο των λαθραίων τσιγάρων που ελέγχεται σχεδόν αποκλειστικά από Ρωσοπόντιους, οι οποίοι θεωρούνται σκληροί κακοποιοί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι τρεις δολοφονημένοι «νονοί» είχαν διεισδύσει στην αγορά των λαθραίων τσιγάρων – και το γεγονός ότι οι συλληφθέντες για τις δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη είναι ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης λέει πολλά για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Ο λόγος της εισπήδησης που επιχειρεί η ελληνική μαφία, όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, είναι αποκλειστικά οικονομικός: οι εκτιμήσεις των ειδικών της ενέργειας είναι ότι 500 πρατήρια βενζίνης -γύρω στο 10% της αγοράς- ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από ποινικούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πωλούν κάτω από το λειτουργικό κόστος, ακόμα και κάτω από την τιμή διυλιστηρίου, πράγμα που δείχνει σαφώς ότι γίνεται είτε λαθρεμπόριο είτε νόθευση του καυσίμου.
Μέχρι στιγμής οι ποινικοί εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος εισροών-εκροών που δεν δίνει τη δυνατότητα της κεντρικής παρακολούθησης, με αποτέλεσμα να διαθέτουν άφθονο λαθραίο πετρέλαιο για τις αντλίες τους, απολαμβάνοντας κέρδη που αγγίζουν το 1 δισ. και πιέζοντας τους νόμιμους επιχειρηματίες του χώρου των καυσίμων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν με ελάχιστο ποσοστό κέρδους, ενώ δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν στην προμήθεια των καυσίμων καθώς είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν νόμιμο (δηλαδή φορολογημένο) ντίζελ και βενζίνη.
Ωστόσο, το γεγονός ότι συζητείται πλέον ευρέως η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου της διακίνησης των καυσίμων, κάτι που θα κλείσει τις τρύπες, όπως και το ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών κατέχουν τα τελευταία χρόνια μερίδιο μεγαλύτερο από το 50% στα 5.500 πρατήρια, πιέζει τη μαφία της βενζίνης που επιχειρεί να επεκταθεί σε άλλες αγορές, όπως τα λαθραία τσιγάρα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό κέρδους.
Πώς; Είτε επιχειρώντας προστασία σε αυτούς, είτε μπαίνοντας και οι ίδιοι στην παρασκευή των λαθραίων τσιγάρων, πράγμα που μειώνει το κέρδος εκείνων που ήταν ήδη κυρίαρχοι σε αυτή την παράνομη αγορά. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι Ρωσοπόντιοι ένιωσαν ότι η κυριαρχία τους απειλείται, γεγονός που οδήγησε στα συμβόλαια θανάτου.
Οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι τα ναρκωτικά είναι πλέον αποκλειστικά στα χέρια της αλβανικής μαφίας, η σωματεμπορία έχει περάσει στον χώρο του Iντερνετ και δεν υπάρχουν πια οι «νονοί» του παρελθόντος, ενώ στην «προστασία» υπάρχει πλέον υπερπληθώρα «μπράβων», πράγμα που μειώνει σημαντικά τα κέρδη των κακοποιών.
Ετσι, η Greek Mafia λοξοκοιτάζει εδώ και χρόνια στην αγορά των λαθραίων τσιγάρων, μια αγορά που στερεί περίπου μισό δισ. ευρώ έσοδα κάθε χρόνο από το Δημόσιο με κέρδη άνω του μισού δισ. πέρυσι, όπου οι αδυναμίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον ατιμωρησίας. Είναι χαρακτηριστική η μέχρι στιγμής δικαστική κατάληξη μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης υπό τον συντονισμό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, τον Δεκέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας κατασχέθηκαν 100.000.000 λαθραία τσιγάρα, ενώ έγιναν 39 συλλήψεις.
Το κύκλωμα είχε δημιουργήσει ολόκληρο παραεργοστάσιο παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, με τυπογραφείο για την έκδοση ετικετών για 19 δισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο, το οποίο θα ζήλευαν και μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Χρησιμοποιούσε 22 χώρους σε διάφορες περιοχές της Αττικής ως αποθήκες και πάρκινγκ φορτηγών που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση των λαθραίων σε πολλές χώρες της Ευρώπης πέρα από την ελληνική αγορά. Αρχηγός της συμμορίας που δραστηριοποιήθηκε για τουλάχιστον τρία χρόνια θεωρήθηκε ένας ομογενής με το -διόλου τυχαίο- παρατσούκλι «Πόντιος».
Η δίκη των συλληφθέντων για εκείνη την υπόθεση, που είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της μαφίας του καπνού σε όλη την Ευρώπη, έχει οριστεί για τον Απρίλιο, δηλαδή τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος. Προς το παρόν, πάντως, όλοι οι κατηγορούμενοι είναι εκτός φυλακής. Ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε στείλει τον Μάιο του 2021, όταν ήταν στο ίδιο υπουργείο, στον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα δικογραφίες στις οποίες περιλαμβάνονταν τα ονόματα πάνω από 500 κακοποιών με ποινικό παρελθόν, οι οποίοι κυκλοφορούσαν -και στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να κυκλοφορούν- ελεύθεροι. Ζήτησε τότε να ενοποιηθούν δικογραφίες στις οποίες εμπλέκονταν τα ίδια πρόσωπα, κάτι που δεν συνέβη.
Εκείνη την περίοδο ο κ. Χρυσοχοΐδης σχεδίαζε την ανάληψη της έρευνας για την Greek Mafia από μεικτές ομάδες αστυνομικών, εισαγγελέων, στελεχών του οικονομικού εγκλήματος και της ΑΑΔΕ, στη λογική του «follow the money», κάτι που έχει μείνει μέχρι τώρα στο επίπεδο των σκέψεων, ενώ τα συμβόλαια θανάτου γίνονται όλο και πιο συχνά.
Η αλήθεια είναι ότι η Αστυνομία έχει εικόνα -και σε πολλές περιπτώσεις καθαρή- για το ποια μέλη της Greek Mafia, όπως και ποιοι είναι εκείνοι που εκτελούν τα συμβόλαια θανάτου. Exει, επίσης, εικόνα για τις υπόλοιπες μαφίες που λυμαίνονται τον ελλαδικό χώρο. Μάλιστα, έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τονίζουν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό μύθος ότι επιστρατεύονται κυρίως αλλοδαποί για τις δολοφονίες. «Δικοί μας είναι οι περισσότεροι και σκοτώνουν για σχετικά λίγα χρήματα», λέει έμπειρο στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η δυσκολία που ανακύπτει είναι στο δέσιμο των υποθέσεων – και πλέον στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μιλούν για την ανάγκη να συμμετάσχουν στις έρευνες ειδικοί στα χρηματοοικονομικά προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν διασταυρώσεις για τα οικονομικά των «νονών».
Η αρχή από τον Σκαφτούρο
Εμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι ήταν η δολοφονία του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Θείος Τζο», τον Απρίλιο του 2022 στα Σκούρτα Βοιωτίας, που άνοιξε τον δρόμο για την εκτέλεση των επόμενων συμβολαίων θανάτου και τελικά οδήγησε στην εξάρθρωση ενός πυρήνα εκτελεστών που κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει τρεις ανθρωποκτονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας -η μία στην Πιερία-, δύο εμπρησμούς και έχουν πυροδοτήσει μία έκρηξη.
Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. συνηγορούν ότι πίσω από τη δολοφονία Σκαφτούρου, που έγινε από Ρωσοπόντιους, διαφάνηκε για πρώτη φορά ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων μεταξύ πυρήνα της Greek Mafia και της μαφίας του καπνού. Ωστόσο, οι δολοφόνοι του «Θείου Τζο» διέπραξαν ένα μοιραίο λάθος: στη μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν για τη διαφυγή τους από τα Σκούρτα βρέθηκε αποτύπωμα του 39χρονου Γεωργιανού συλληφθέντος, αλλά και DNA το οποίο δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί καθώς δεν ανήκει σε σεσημασμένο.
Αποτύπωμα του ίδιου 39χρονου καθώς και γενετικό του υλικό βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε περίπου έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2023, σε Ι.Χ. μάρκας Peugeot που είχε εντοπιστεί ως ύποπτο στον Ασπρόπυργο, όπου σημειώθηκε έκρηξη και εμπρησμός σε πρατήριο καυσίμων συμφερόντων των υιών Σκαφτούρου. Οι αστυνομικοί δεν έχουν στοιχεία που να εμπλέκουν τους συλληφθέντες στη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Ζαμπόν».
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε ότι «κοινός παρονομαστής φαίνεται ότι είναι όντως η δραστηριοποίηση στα λαθραία καπνικά προϊόντα. Και αν αυτές οι υπηρεσίες δεν συνεργάζονταν για την εξιχνίαση των υποθέσεων που χειριζόταν η καθεμία, δεν θα φτάναμε να μιλάμε σήμερα για την εξιχνίαση όλων των υποθέσεων, καθώς προσπάθησαν οι υπηρεσίες να καταλάβουν ποιο μπορεί να είναι το κίνητρο των εκτελεστών. Και είδαμε ότι υπάρχει ένα κοινό στοιχείο, το στοιχείο της δραστηριοποίησης στα λαθραία καπνικά προϊόντα, όπου μάλλον η δραστηριότητα της μιας ομάδας ενοχλούσε τη δραστηριότητα της άλλης».