Δονήσεις δίχως τέλος στις Κυκλάδες – Στη Σαντορίνη από σήμερα ωκεανογραφικό με πολυμελή ομάδα
Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, με τους επιστήμονες να μελετούν τη δραστηριοτητα αναλύοντας διαρκώς τα δεδομένα. Διπλή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με διαφορά ενός λεπτού, σημειώθηκε στη 1:00 μετά τα μεσάνυχτα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Ο πρώτος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:02, σε απόσταση 228 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ένα λεπτό αργότερα στις 1:03, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών.
Την Τετάρτη στην Άνυδρο τοποθετήθηκε ένα σύστημα καταγραφής και μεταβολής του εδάφους, το οποίο παράλληλα θα παρακολουθεί και την σεισμική δραστηριότητα, ενώ σήμερα θα βρεθεί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Ωκεανογραφικό Αιγαίο, με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό.
Κατά μέσο όρο 100 δονήσεις ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των Κυκλάδων με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλειά τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, περισσότερους από 15.300 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης, εκ των οποίων άνω των 13.200 με μεγέθη Μ³1.0.
Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πάντως πότε ακριβώς θα τελειώσει το φαινόμενο τοποθετώντας την εκτόνωσή του ακόμη και μετά το Πάσχα, αφού πρόκειται για μια αργόσυρτη φυσική διεργασία που απαιτεί γερά νεύρα, ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων ασφαλείας. «Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες» τόνισε στο ΕΡΤNews ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
Όσον αφορά στον κίνδυνο για πολύ μεγάλο σεισμό, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνος Συνολάκης, τόνισε στο ΕΡΤNews ότι υπάρχουν γεωλογικά όρια, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή παραμόρφωσης, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε επίκεντρα τα οποία προχωρούν προς τα βόρεια ή τα νότια, η περιοχή παραμόρφωσης, που θα μπορούσε να δώσει ένα μεγαλύτερο σεισμό, μεγαλώνει.
«Παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει[…] δεν έχουμε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Οι επιστήμονες πάντως είναι κατηγορηματικοί: οι μετακινήσεις του μάγματος των ηφαιστείων σε βάθος 5 χιλιομέτρων δεν αποτελούν ένδειξη ηφαιστειακής διέργεσης ή κίνδυνο έκρηξης.
Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” τόνισε: “Πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, γιατί ο κόσμος πάντοτε στο μυαλό του έχει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν 3600 χρόνια, με τα πολύ μεγάλα καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο το παρακολουθούμε και θα πρέπει να το ερμηνεύουμε όχι σε επιστημονικά συνέδρια που θα το κάνουμε παρακάτω, αλλά στο να το κατανοούν οι κάτοικοι των τριγύρω περιοχών“.
“Το πιο σημαντικό είναι ότι τα δύο ηφαίστεια, το ηφαίστειο της Νέας Καμένης και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, που ξέρουμε ότι είναι δύο ηφαίστεια ενεργά, θα πρέπει να παρακολουθούνται με τα καλύτερα επιστημονικά όργανα, έτσι ώστε να έχουμε μία συνεχή παρακολούθηση και ροή δεδομένων” πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει δραστηριοποίηση του Κολούμπο, τέτοια που να δημιουργεί υποψίες» τόνισε από πλευράς του ο Κώστας Παπαζάχος.
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης μιας τέτοιας διέγερσης χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα ούτε για τη ζωή των ανθρώπων, ούτε για τη συνέχεια της οικονομικής ζωής» λέει ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.
Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με απόφασή του προχώρησε στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Στο νησί της Σαντορίνης βρέθηκε χθες η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία είχε συνάντηση με τον δήμαρχο του νησιού. Μαζί της βρέθηκε συγκεκριμένη Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΠΑ προκειμένου να υποστηρίξουν παιδιά και οικογένειες, ώστε διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν στο νησί.