Πόρισμα ΕΜΠ: Καμία αλλοίωση ή διαγραφή στα ηχητικά αρχεία της τραγωδίας των Τεμπών
Ολοκληρώθηκε η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σχετικά με τη γνησιότητα των ηχητικών αρχείων από τη μοιραία νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία επέμβαση, διαγραφή ή αλλοίωση στα καταγεγραμμένα δεδομένα. Η έρευνα είχε ανατεθεί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, μετά από καταγγελίες που έκαναν λόγο για διαγραφή 11 λεπτών συνομιλιών μεταξύ του μηχανοδηγού και του σταθμάρχη Λάρισας λίγο πριν τη σύγκρουση.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με την οικογένεια του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας –ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα– να καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, μέσω του νομικού τους εκπροσώπου, ζητώντας να διερευνηθεί εάν «κάποιοι ενεργώντας κατ’ εντολή έτερων, επενέβησαν στο καταγραφικό αρχείο με τις συνομιλίες και διέγραψαν το 11λεπτο μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 22.56.54 μ.μ. έως και 23.07.24 μ.μ. για λόγους που όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε και οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης».
Ο ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης, στις 9 Ιουλίου 2024, ανέθεσε στον αναπληρωτή καθηγητή της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, Αθανάσιο Ροντογιάννη, να διεξαγάγει λεπτομερή ανάλυση του εξωτερικού σκληρού δίσκου που περιείχε τις καταγεγραμμένες συνομιλίες της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν είχε πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τροποποίηση στα ηχητικά δεδομένα κατά το κρίσιμο διάστημα από τις 22.30 έως και τις 23.55. Σε περίπτωση που εντοπιζόταν επέμβαση, ζητήθηκε από τον καθηγητή να επιχειρήσει την ανάκτηση των διαγραμμένων αρχείων.
Η ειδική πραγματογνωμοσύνη ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2025, και ενσωματώθηκε στη δικογραφία την περασμένη Παρασκευή. Στην πεντασέλιδη αναφορά του, ο καθηγητής του ΕΜΠ τεκμηριώνει βήμα προς βήμα τις μεθόδους ανάλυσης που ακολουθήθηκαν, καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα: «Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και το συνδυασμό πληροφοριών από α) τα αρχεία ήχου και β) τις αντίστοιχες εγγραφές του αρχείου CallData, διαπιστώνεται ότι δεν έχει υπάρξει μεταβολή μετά τις 00.07.00 ώρα της 1ης Μαρτίου 2023, ούτε στα περιεχόμενα του φακέλου “…/LARISA/2023-02-28…” του σκληρού δίσκου (αρχεία ήχου), ούτε στο ίδιο το ακουστικό περιεχόμενο των υπό εξέταση αρχείων ήχου που αφορούν τις καταγραφές της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και το διάστημα ώρας από 22.30 έως και 23.55».
Στην έκθεσή του, ο κ. Ροντογιάννης εξηγεί με ακρίβεια τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τον έλεγχο της ακεραιότητας των αρχείων. «Για το διάστημα ώρας από 22.30 έως και 23.55 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 εντοπίζονται στο αρχείο CallData 64 εγγραφές επικοινωνιών. Αυτές αντιστοιχούν στα τελευταία 64 από τα 764 ηχητικά αρχεία που βρέθηκαν στον φάκελο. Με βάση την ονομασία τους, τα αρχεία αυτά είναι αριθμημένα σε αύξουσα σειρά στο δεκαεξαδικό σύστημα χωρίς να λείπει κάποιος ενδιάμεσος αριθμός», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα των καταγραφών, αναπαράχθηκαν όλα τα ηχητικά αρχεία που αφορούν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. «Έγινε αναπαραγωγή των 64 ηχητικών αρχείων που αφορούν στο διάστημα από 22.30 έως και 23.55 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και επιβεβαιώθηκε ότι η διάρκεια των 64 συνομιλιών ταυτίζεται με τη διάρκεια των επικοινωνιών RT στις αντίστοιχες εγγραφές του αρχείου CallData…», αναφέρεται στην παράγραφο 4 της αναφοράς, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ».
Το πόρισμα του ΕΜΠ διαψεύδει ουσιαστικά τις καταγγελίες περί αλλοίωσης των δεδομένων, καθώς τα ηχητικά αρχεία βρέθηκαν άθικτα, χωρίς καμία ένδειξη παρέμβασης ή διαγραφής.
Η συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διερεύνησης που έχει αναλάβει το ΕΜΠ για την τραγωδία των Τεμπών. Παράλληλα, αναμένεται το πόρισμα του καθηγητή της σχολής Χημικών Μηχανικών, Δημήτρη Καρώνη, ο οποίος εξετάζει τις συνθήκες της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησαν τη σύγκρουση των τρένων. Το συγκεκριμένο πόρισμα αναμένεται να διαβιβαστεί στον εφέτη ειδικό ανακριτή και να ενσωματωθεί στη δικογραφία τις επόμενες ημέρες.
Με την ενσωμάτωση του πορίσματος Ροντογιάννη, η έρευνα για τις ηχογραφημένες συνομιλίες παίρνει νέα τροπή, καθώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί περί διαγραφής δεδομένων. Η επιστημονική ανάλυση αποδεικνύει ότι όλες οι καταγραφές της μοιραίας νύχτας παρέμειναν αναλλοίωτες, και πλέον η έρευνα στρέφεται σε άλλα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το δυστύχημα.