Ποιες τροφές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας – Τα ευεργετικά συστατικά της κοτόσουπας
Στην εκπομπή “UPDATE” του ΕΡΤNews και στον Χ. Παγώνη μίλησε η Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας Εμμανουέλα Μαγριπλή η οποία μίλησε για τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας ενώ εξήγησε αν είναι μύθος ή αλήθεια ότι η διατροφή συνδέεται πάρα πολύ με όλα αυτά τα φαινόμενα.
Αρχικά η κ. Μαγριπλή μίλησε για τη σημασία της διατροφής: «Δεν είναι μύθος να ξεκινάμε με αυτό. Είναι κάτι που δεν μας συμφέρει να ακούμε, αλλά είναι απόλυτα αλήθεια και δεν έχει να κάνει ποτέ θα ξεκινήσω ή να αρρωστήσω για να προσέξω, η πρόληψη έχει σημασία, αλλά πρόληψη δεν κάνουμε. Από την αρχή, από την ώρα που γεννιόμαστε χτίζουμε το ανοσοποιητικό μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πορευτούμε σωστά και να φτάσουμε και να μπορέσουμε να καταπολεμούμε όλες αυτές τις ιώσεις ανάλογα». Και συνέχισε εξηγώντας τι πρέπει κάποιος να κάνει μακροπρόθεσμα: «Μακροπρόθεσμα είναι σίγουρο ότι πρέπει να τρώμε ισορροπημένα και σωστά. Αυτό που λέμε ποικιλία είναι το δεδομένο. Αυτό που γνωρίζουμε ότι θέλουμε να παίρνουμε συγκεκριμένες βιταμίνες. Όλοι γνωρίζουμε και ακούμε συνεχώς για την βιταμίνη C. Για παράδειγμα, δεν είναι μόνο οι βιταμίνες, όμως είναι ένα σύμπλεγμα βιταμινών που οφείλουν και αυξάνουν, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό μας ανοσοποιητικό. Δεν είναι ένα είναι, έχει πολλαπλές μορφές. Είναι αυτό με το οποίο γεννιόμαστε και αυτό που αποκτάμε στην πορεία. Υπάρχει επίκτητο ανοσοποιητικό, χτίζετε το ανοσοποιητικό και με τις αρρώστιες τις παιδικές. Όσο ερχόμαστε σε επαφή, τότε αποκτούμε και συγκεκριμένα λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι ειδικευμένα για τα συγκεκριμένα συγκεκριμένους ιούς. Αρκεί φυσικά να μπορούν όλα αυτά να γίνουν και αυτό έχει σημασία πόσο ισορροπημένη τροφή έχουμε και πόσο βιταμίνες παίρνουμε, έτσι ώστε να μπορούν όλα μαζί να λειτουργούν».
Έπειτα, έκανε αναφορά στις βιταμίνες και στη σημαντικότητα αυτών για το ανοσοποιητικό: «Θα το πω σε νούμερα και θα το μεταφράσω μετά σε απόλυτο τρόπο σε τρόφιμο. Οπότε αν σκεφτούμε ότι 120 mg βιταμίνης C αρκεί και είναι αυτό που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση για να έχουμε όλη την ισορροπία της βιταμίνης C και όλο αυτό που χρειαζόμαστε να χτίσουμε, τότε αυτό αντιστοιχεί για παράδειγμα σε ένα πορτοκάλι και ίσως λίγο στημένο χυμό λεμονιού μέσα στο φαγητό μας για παράδειγμα. Οπότε είναι πάρα πολύ εύκολο να το πετύχουμε όλο αυτό. Και φυσικά υπάρχουν και άλλες πηγές, αλλά το καλύπτουμε. Δεν χρειάζεται απλά να πιούμε έναν χυμό, ακόμα και να φάμε το πορτοκάλι που μας δίνει και άλλα σημεία για να το δέσουμε και με το μικροβίωμα μας κάνει ακόμα καλύτερα. Αυτό δεν είναι μόνο βιταμίνη c, είναι βιταμίνη Α, β – καροτένιο, ιώδιο, ψευδάργυρος, χαλκός, το μαγνήσιο και το φολικό οξύ. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικές βιταμίνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα».
Εξήγησε ακόμη που θα μπορούμε να πάρουμε αυτές τις βιταμίνες κάνοντας μάλιστα μία σημαντική αναφορά για τις ευεργετικές ιδιότητες της κοτόσουπας: «Οι βιταμίνες αυτές εξαρτάται. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να εστιάσουμε σε ψευδάργυρο και χαλκό, τότε μιλάμε για τα θαλασσινά όπως και το ιώδιο στα θαλασσινά.
Αν θέλουμε σελήνιο, τότε θα πάμε σε ξηρούς καρπούς και γι’ αυτό λέμε ποικιλία στη διατροφή μας. Το φολικό οξύ είναι στα προϊόντα ολικής. Δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας στην καθημερινότητα μας τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι το βασικότερο από όλα και από κει και πέρα να μην ξεχνάμε ότι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, μην το ξεχνάμε και εδώ στην Ελλάδα, να έχουμε το θαλασσινό στη ζωή μας και φυσικά κάποιους ξηρούς καρπούς.
«Η κοτόσουπα είναι αυτό που συνδυάζει πάρα πολλά στοιχεία. Είναι αυτό το ον, τη ζεστασιά που νιώθουμε συγχρόνως και αν την αναλύσουμε λιγάκι, λίγο πολύ κοτόσουπα τι μας δίνει; Μας δίνει το υγρό στοιχείο που το χρειαζόμαστε σε περιπτώσεις ίωσης. Μας δίνει αυτή τη ζεστασιά που καταπραΰνει τα συμπτώματα, λίγο να έχουμε πονόλαιμο. Μας δίνει όταν τη φτιάξουμε με την έννοια της κοτόσουπας που ξεκινάει, που σημαίνει που έχει κάποια λαχανικά μέσα, όπως είναι το το σέλερι ο αρακάς, το καροτάκι και λίγο το ζυμαρικό που είναι και μας δίνει και βιταμίνες και μπόλικο λεμονάκι.
Οπότε είναι ένα τρόφιμο που επειδή δεν έχουμε και πολύ όρεξη είναι και μαλακό στο στομάχι αλλά μας δίνει και βιταμίνες τις οποίες συζητούσαμε πριν για το ανοσοποιητικό μας και σίγουρα και το κοτοπουλάκι που είναι η πρωτεΐνη έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε δύναμη να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις».
Πηγή: ertnews.gr