Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Νταβός: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σφοδρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού»

 Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Νταβός: «Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σφοδρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού»

Στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε πως “η συνεργατική παγκόσμια τάξη που φανταστήκαμε πριν από 25 χρόνια δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Αντίθετα, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σφοδρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού”, επισημαίνοντας έτσι μια στροφή από την αισιοδοξία κατά τη διάρκεια της υπερπαγκοσμιοποίησης στην τρέχουσα εποχή γεωστρατηγικού ανταγωνισμού και αυξανόμενων οικονομικών εντάσεων.

Τονίζοντας τη μοναδική θέση και τις δυνάμεις της Ευρώπης, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σκιαγράφησε έναν στρατηγικό οδικό χάρτη με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και την επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμες τεχνολογίες, καλώντας παράλληλα για παγκόσμια συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές ανισότητες.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε επίσης στην ανάγκη να επεκταθούν οι καθαρές πηγές παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και, σε ορισμένες χώρες, από πυρηνική ενέργεια. Όπως υπογράμμισε όλες οι προτάσεις για την Ενέργεια θα αποτελέσουν μέρος ενός νέου σχεδίου που θα παρουσιαστεί, από την Κομισιόν,  τον Φεβρουάριο.

Ενώ αναφερόμενη στις ευρωατλαντικές σχέσεις επέμεινε στην ανάγκη διαπραγμάτευσης προς το κοινό συμφέρον.

Σημειώνεται ότι, η κ. φον ντερ Λάιεν, δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία ή στη Ρωσία, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Οι βασικές επισημάνσεις:

• Οι παγκόσμιες εμπορικές φραγές έχουν αυξηθεί σημαντικά, περιπλέκοντας τη συνεργασία μεταξύ των εθνών ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τις ευθραυστότητες εντός των αλυσίδων εφοδιασμού.

• Η Ευρώπη έχει βιώσει μια βαθιά εξάρτηση από φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία έχει διαταραχθεί από γεωπολιτικές εντάσεις, αναγκάζοντας μια στροφή προς την ενεργειακή ανεξαρτησία.

• Για να προωθήσει τη μελλοντική ανάπτυξη, η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει μια Ένωση Κεφαλαιαγορών που να συνδέει αποτελεσματικά τις αποταμιεύσεις με τις επενδύσεις, ιδιαίτερα για καινοτόμες τεχνολογίες.

• Η απλοποίηση των ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των κορυφαίων ταλέντων και την ενθάρρυνση των επενδύσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Χρειάζεται μια συντονισμένη στρατηγική για την διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθευτών και την επένδυση σε καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες για να διασφαλιστεί ο ανταγωνιστικός και βιώσιμος ενεργειακός προγραμματισμός.

• Η Ευρώπη πρέπει να εμπλακεί ενεργά με παγκόσμιους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Λατινική Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό, για να καθιερώσει ωφέλιμες οικονομικές σχέσεις και να ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

• Η Ευρώπη επιδιώκει μια πιο ισορροπημένη σχέση με την Κίνα, με πνεύμα δικαιοσύνης και αμοιβαιότητας.

• Η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης προτεραιότητα, δεδομένης της βαθιάς οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο περιοχών.

• Πρέπει να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές της παγκόσμιας τάξης.

Η αναφορά στις ευρωατλαντικές σχέσεις

Αναφερόμενη στις ευρωατλαντικές σχέσεις, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή τόνισε τη βαθιά οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, και τόνισε τη σημασία των συζητήσεων στη βάση κοινών συμφερόντων, προκειμένου οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν και να προστατευτούν τα συμφέροντα και οι αξίες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι:

• Οι ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ απασχολούν 3,5 εκατομμύρια Αμερικανούς, ενώ ένα επιπλέον εκατομμύριο θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από το εμπόριο με την Ευρώπη.

• Οι αλυσίδες εφοδιασμού εκτείνονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με παραδείγματα όπως τα συστήματα ελέγχου και τα ανθρακονήματα που χρησιμοποιούνται σε αμερικανικά αεροπλάνα και τα χημικά που απαιτούνται για την παραγωγή φαρμάκων.

• Η Ευρώπη εισάγει διπλάσιες ψηφιακές υπηρεσίες από τις ΗΠΑ σε σύγκριση με την Ασία-Ειρηνικό.

• Η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ ανέρχεται σε € 1,5 τρισεκατομμύρια, με τις δύο πλευρές να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών.

 

Related post