Τσιάρας για αγροτικά μπλόκα: «Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή – Τα περισσότερα αιτήματα έχουν απαντηθεί»

 Τσιάρας για αγροτικά μπλόκα: «Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή – Τα περισσότερα αιτήματα έχουν απαντηθεί»

Ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι κινητοποιήσεις των αγροτών με μπλόκα που ήδη βρίσκονται σε εθνικούς δρόμους ή πρόκειται να στηθούν στις προσεχείς ημέρες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή  «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, απάντησε σε όσα ζητήματα θέτει ο κλάδος των αγροτών αλλά και σε συγκεκριμένες αιχμές του εκπροσώπου Τύπου Αγροτικής Ομοσπονδίας Λάρισας, Σωκράτη Αλειφτήρα, ο οποίος μίλησε χθες στην ίδια εκπομπή.

Καταρχήν, ο κ. Τσιάρας απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Αλειφτήρα ότι το υπουργείο δεν συνομιλεί με τους αγρότες.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, τουλάχιστον ως προς αυτό, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, δεν υπάρχει μέρα που να μην κάνω συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών, κτηνοτροφικών φορέων. Και το λέω αυτό διότι μπορείτε απλούστατα να δείτε ποια είναι η πραγματικότητα και να κατανοήσετε τι εννοώ. Εντάξει, δεν νομίζω να το είπε αυτό ο κ. Αλειφτήρας, διότι εγώ έχω προσωπική επικοινωνία μαζί του».

Ερωτηθείς εάν πιο συγκεκριμένα, δεν έχει συναντηθεί με τους αγρότες που εκπροσωπεί ο κ. Αλειφτήρας, της Ομοσπονδίας Λάρισας, ο υπουργός ανέφερε «κάτι δεν κατανοούμε πραγματικά μεταξύ μας. Τους εκπροσώπους των μπλόκων τους έχω συναντήσει δύο φορές, έχω συναντήσει αγροτικούς, κτηνοτροφικούς φορείς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδος. Την προηγούμενη Πέμπτη, Παρασκευή συνάντησα τους εκπροσώπους όλων των φορέων του πρωτογενούς τομέα του Τυρνάβου. Αυτή την εβδομάδα έχουμε συναντήσεις με κτηνοτρόφους, με παραγωγούς. Αν η συζήτηση είναι αυτή, πραγματικά αδικεί και την όποια προσπάθεια μπορεί να γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης των διεκδικήσεων. Μάλλον, θα έπρεπε πειστικά να απευθυνθούν στην ελληνική κοινωνία και να πουν ποιο είναι το πρόβλημα που τους απασχολεί, γιατί πέρα από την όποια προβληματική κατάσταση που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων έχει απαντηθεί».

Αναλύοντας ένα προς ένα τα αιτήματα των αγροτών και το πώς έχει ανταποκριθεί το υπουργείο, ο κ. Τσιάρας ανέφερε τα εξής.

«Ποια ήταν τα βασικά αιτήματα των μπλόκων κατά την περσινή χρονιά; Ένα είναι να δώσουμε φθηνό πετρέλαιο και δεύτερον να δώσουμε φθηνό ρεύμα. Ικανοποιήθηκαν αυτά τα δύο αιτήματα; Βεβαίως, ικανοποιήθηκαν απολύτως. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει μια μαξιμαλιστική άποψη και ο καθένας μπορεί να παίρνει, παραδείγματος χάριν, χωρίς να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο ή φθηνό αγροτικό ρεύμα».

Στη χθεσινή δήλωση του κ. Αλειφτήρα ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ είναι ψίχουλα, ο κ. Τσιάρας απάντησε «ποια είναι ψίχουλα; Τα 100 και πλέον εκατομμύρια επιστροφής για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο είναι ψίχουλα, πραγματικά; Και το λέω αυτό γιατί αυτό πρέπει να το απευθύνουμε στην ελληνική κοινωνία ως ερώτημα, αν είναι ψίχουλα τα 100 και πλέον εκατομμύρια τα οποία επιστρέφονται πλέον, προσέξτε, όχι με τη διάθεση της κυβέρνησης, αλλά με ήδη θεσπισμένη και νομοθετημένη ρύθμιση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία πλέον θα επαναλαμβάνεται και θα είναι μια σταθερά για την ελληνική πολιτεία κάθε χρόνο, νομίζω ότι αυτό πρέπει το ερώτημα να το θέσουμε στους Έλληνες πολίτες».

«Όταν έχουμε δώσει λοιπόν με θεσπισμένη νομοθέτηση την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο στην ελληνική πολιτεία. Τι συνέβαινε στο παρελθόν; Ερχόταν μια κυβέρνηση, έδινε το 50% επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ερχόταν μία άλλη, καταργούσε την επιστροφή, ερχόταν μία τρίτη έδινε ένα ποσό. Σήμερα για πρώτη φορά επιστρέφουμε το 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης με νόμο που έχουμε ψηφίσει. Και αυτή ήταν μία δέσμευση του πρωθυπουργού, η οποία υλοποιήθηκε. Τώρα αν κάποιοι λένε ότι τα 100, 120, 130 εκατομμύρια, πόσα μπορεί να φτάνουν αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο, είναι λίγα, προφανώς αυτό θα το κρίνουν οι Έλληνες πολίτες» προσέθεσε ο υπουργός.

«Έχουμε δεσμευμένη χαμηλή τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα σε ρύθμιση στην οποία εντάξαμε όλους τους αγρότες, κάτι το οποίο επίσης για πρώτη φορά γίνεται. Τι έθεταν λοιπόν πέρυσι τον Ιανουάριο οι αγρότες; Φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα.  Αυτό το ικανοποιήσαμε.  Πάμε στις αποζημιώσεις του Ντανιέλ. Για πρώτη φορά έχουμε δώσει με πρόγραμμα τέτοιου ύψους ποσό ως αποζημιώσεις. Για τον Ντανιέλ είναι 312 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά όλα πληρώθηκαν σε 1 χρόνο με διαδικασίες πρωτόγνωρες που ποτέ δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ούτε ο ΕΛΓΑ ούτε γενικότερα η Ελληνική Πολιτεία. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό προφανώς αφορούσε στο να στηρίξεις άμεσα όχι μόνον τον αγροτικό κόσμο, αλλά συνολικά τις τοπικές κοινωνίες της Θεσσαλίας, οι οποίες επλήγησαν σε ένα τόσο μεγάλο βαθμό και να τους δώσει τη δυνατότητα της συνέχειας και της επιβίωσης. Άρα λοιπόν, μην κάνουμε τέτοιες «μαξιμαλιστικές» κριτικές. (…) Βεβαίως και δόθηκαν οι αποζημιώσεις. Αν υπάρχουν εκκρεμότητες για λιγότερο από 100 ενστάσεις οι οποίες ακόμα εξετάζονται, προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος. Τα λέω όλα αυτά διότι είναι επίσημα απαντημένα και νομίζω ότι δεν επιδέχονται καμία απολύτως αμφισβήτηση» συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας.

Στο ερώτημα, λοιπόν γιατί οι αγρότες κατεβάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους, ο κ. Τσιάρας απάντησε «όλα αυτά ξέρετε ότι λειτουργούν κατά κάποιον τρόπο μέσα από μια επανάληψη κάθε χρόνο και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε. Εγώ έχω πει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και για να συζητήσουμε και για να τεθούν τα αιτήματα».

«Από κει και πέρα κι από κει και πέρα, πρέπει κανείς να δει ότι η προσπάθεια η οποία κάνουμε είναι να στηρίξουμε πραγματικά και τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, πέραν των αποζημιώσεων, πέραν όλων αυτών των ενισχύσεων, οι οποίες έχουν δοθεί σε τακτά και διαφορετικά χρονικά διαστήματα, υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της λειψυδρίας, να στηρίξουμε ξανά τους νέους αγρότες, να στηρίξουμε καλλιέργειες που δίνουν άμεσα την προστιθέμενη αξία που θα είναι το πρόγραμμα για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, να βγει πρόσκληση για τα μεγάλα αρδευτικά έργα, όπου θα δοθούν χρήματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας προκειμένου να κάνουν σημαντικά αρδευτικά έργα και στη συνέχεια τα μικρά εγγειοβελτιωτικά που θα κάνουν οι δήμοι. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πραγματικά μια πλούσια δράση αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να στηρίξει πραγματικά με μέτρα τον πρωτογενή τομέα» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Στη διεθνή επικαιρότητα και σε ό,τι αφορά στην νέα θητεία Τραμπ και το αν η Ευρώπη έχει τις απαντήσεις σε όλα όσα προμηνύονται από τις εξαγγελίες του 47ου Αμερικανού Προέδρου, για δασμούς και έξοδο από τη Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, ο υπουργός επισήμανε πως «η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από εκεί και πέρα βέβαια, θα δούμε όλα αυτά πώς κλιμακώνονται, πώς προχωρούν, προκειμένου κανείς να πει οτιδήποτε. Η εποχή βεβαίως που κάποιος μπορεί να αμφισβητεί κάτι ή που ενδεχομένως κάθε είδους αναθεωρητισμός θα μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα δημιουργήσει πιθανόν συζήτηση και περαιτέρω συνέπειες, είναι μπροστά μας. Τη διανύουμε ήδη και τη διανύουμε ακόμη και στην Ευρώπη. (…) Η Ευρώπη κάνει τεράστιες προσπάθειες το τελευταίο χρονικό διάστημα και για να διασφαλίσει τη λεγόμενη επισιτιστική επάρκεια, αλλά πολύ περισσότερο να δημιουργήσει συνθήκες ανθεκτικότητας σε οτιδήποτε αφορά και τον πρωτογενή τομέα, που είναι και το κομμάτι της δικής μου αρμοδιότητας. Από κει και πέρα όμως, είναι βέβαιο ότι είμαστε πάλι σε μια χρονική στιγμή που χρειάζεται μια αναθεώρηση του γενικού πλάνου αν με ρωτάτε, διότι η συζήτηση για την αυτάρκεια των παραγόμενων προϊόντων ή για την επισιτιστική επάρκεια πρέπει να συνοδεύεται και από συγκεκριμένες πολιτικές. Ναι μεν δίνονται πραγματικά σημαντικότατοι οικονομικοί πόροι μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά πρέπει να είναι περισσότερο εστιασμένη όλη αυτή η προσπάθεια σε μια λογική να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα ανθεκτικό, η επισιτιστική επάρκεια να μην είναι μια θεωρία, αλλά να είναι μια πράξη, σε ό,τι αφορά την ίδια την Ευρώπη μιλάω, αλλά και βεβαίως να υπάρχουν τέτοιες πολιτικές που να ενισχύουν γενικότερα όλη αυτή την προβληματική κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με την αδυναμία εισόδου νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα, με το δημογραφικό που είναι σε μια τεράστια έξαρση και δυστυχώς με δυσάρεστες εξελίξεις, με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επάνοδος του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που δημιουργεί έναν γενικότερο προβληματισμό, με το γεγονός ότι δεν έχουμε ξεκαθαρίσει κάποια θέματα και ζητήματα τα οποία αφορούν τη στάση μας, τη θέση μας και τον ρόλο μας απέναντι σε κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, όλα αυτά καταλαβαίνετε ακόμη και για την πατρίδα μας, για τη χώρα μας, ως βασικό μέλος του πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζητήματα προβληματισμού για το άμεσο μέλλον».

Related post