Τα επτά σημεία τριβής στη σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ – Τι περιμένει το Λονδίνο με την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα για τη Βρετανία.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 20% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι η χώρα δεν βρίσκεται σε εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ, σχολιάζουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών στο Ν10, Ντάρεν Τζόουνς, δήλωσε στο Sky News ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές εξελίξεις, αλλά θα περιμένει να δει πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση Τραμπ. Επισήμανε ότι ο Τραμπ είναι γνωστός για την επιθυμία του να κλείνει “καλές συμφωνίες”, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία.
Η σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών, Πρίτι Πατέλ, δήλωσε ότι υπάρχουν ελπίδες για τη νέα διακυβέρνηση Τραμπ και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ενίσχυση της σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ, ειδικά καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις.
Από την πλευρά του, ο Νάιτζελ Φαράτζ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να “σκεφτεί έξω από τα συνηθισμένα” όταν διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς ο Τραμπ ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση από άλλους παγκόσμιους ηγέτες. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί τελικά τη βοήθειά του για να επιτύχει στις διαπραγματεύσεις.
Αντίθετα, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σερ Εντ Ντέιβι, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιστροφή του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές του μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την οικονομία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις απειλές για εμπορικούς πολέμους, την υπονόμευση του ΝΑΤΟ και την υποστήριξη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Βρετανοί πολιτικοί στην ορκωμοσία
Ωστόσο πολλοί Βρετανοί πολιτικοί βρίσκονται στην Ουάσινγκτον ενόψει της ορκωμοσίας – η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από την απερχόμενη πρέσβη στις ΗΠΑ, κυρία Κάρεϊ Πιρς.
Η Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών, κυρία Πρίτι Πατέλ, και ο ηγέτης του Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ, είναι μερικοί από τους Βρετανούς πολιτικούς που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον ενόψει των σημερινών τελετών.
Ας αρχίσει το σόου», γράφει η εφημερίδα Mirror. «Ο κόσμος ετοιμάζεται για τον Τραμπ 2» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας i. «Μια ορκωμοσία όπως καμία άλλη», επισημαίνει η Daily Mail.
Τα επτά σημεία -πρόκληση στην σχέση Σταρμερ -Τραμπ
- Απειλή δασμών στις εισαγωγές: Η πρόθεση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως τα αυτοκίνητα και η γεωργία.
- Αμυντικές δαπάνες: Ο Τραμπ ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ. Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο καλύπτει τον στόχο του 2%, η πίεση για αύξηση δημιουργεί προκλήσεις δεδομένων των οικονομικών περιορισμών.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στάση του Τραμπ για γρήγορη λήξη του πολέμου και οι αμφιβολίες του για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ συγκρούονται με τη σταθερή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία.
- Συμφωνία για τα Νησιά Τσάγκος: Η καθυστέρηση στην επικύρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση των νησιών Τσάγκος από το Ηνωμένο Βασίλειο στον Μαυρίκιο προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια της στρατιωτικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
- Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου: Η ανάγκη επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit αποτελεί προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι δύσκολες υπό την προεδρία Τραμπ.
- Ελευθερία λόγου και κοινωνικά ζητήματα: Η κριτική του Έλον Μασκ για την ελευθερία λόγου και την εκμετάλλευση παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να επηρεάσει τη φήμη της κυβέρνησης Στάρμερ στις σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.
- Σχέση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ: Ο Τραμπ θεωρεί πως η προσέγγιση του Στάρμερ με την ΕΕ αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δημιουργώντας περαιτέρω εντάσεις.