Γ. Καλλιακμάνης στο Πρώτο: Πρέπει να δούμε τη διαφθορά γενικά στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην αστυνομία (audio)
Με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στα Χανιά, όταν 22χρονος νεαρός συγκρούστηκε μετωπικά με ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού που οδηγούσε ένας 45χρονος που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ-με αποτέλεσμα ο νεαρός άνδρας να χάσει τη ζωή του, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Έχουμε και λέμε» με τους Στέλιο Βραδέλη και Γιώργο Πίκουλα, ο Γιώργος Καλλιακμάνης, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής.
Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, ο κ. Καλλιακμάνης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά «Οι αστυνομικοί έπρεπε να τον συλλάβουν, τον 45χρονο οδηγό και φυσικά να ενημερώσουν τον εισαγγελέα, να ακινητοποιήσουν το όχημα και εκεί πρέπει να το ξαναδούμε πάλι, διότι, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 42 για την μέθη λέει ότι ακινητοποιείται το όχημα. Αλλά από ό, τι έμαθα και εγώ αυτό τον καιρό, τώρα που αυτές τις μέρες που προσπαθώ να ενημερωθώ, να δω ποιες είναι ακριβώς οι ενέργειες των αστυνομικών, λέει ότι αποδίδουν τα κλειδιά του οχήματος σε κάποιο οικείο πρόσωπο, αν υπάρχει εκείνη τη στιγμή ή σε κάποιον συνοδηγό. Θεωρώ όμως, ότι αυτό είναι λάθος. Και καταρχήν, ο μεθυσμένος είναι με μειωμένο καταλογισμό. Και οι περισσότεροι ξέρετε που πιάνουν το τιμόνι ενώ είναι μεθυσμένοι, λένε ότι είναι μια χαρά (…). Και στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι αυτός τα έβλεπε διπλά και σκότωσε έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν θα γυρίσει πίσω. Και κινδυνεύουμε όλοι μας από κάτι τέτοιους τύπους που πίνουν και παίρνουν τα πολυτελή τους αυτοκίνητα και πατάνε το γκάζι τέρμα και όποιον πάρει ο χάρος (…). Και επίσης το ότι δεν είχε δίπλωμα το μάθαμε μετά, ο οποίος είναι και αυτός λόγος για να γίνει δικογραφία (…)».
Όσο για το τι προβλέπεται για τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν έκαναν όσα θα έπρεπε να έχουν κάνει, για το αν κινδυνεύουν με απόλυση αλλά και γενικότερα τι προβλέπει ο κανονισμός της Αστυνομίας, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, δήλωσε τα εξής «Οι συνάδελφοι οδηγήθηκαν κατ’ αρχήν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους. Κατόπιν όμως, με παρέμβαση του Υπουργείου απ’ ότι έμαθα ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας των Εσωτερικών Υποθέσεων που διέταξε να συλληφθούν και να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Αυτοί λοιπόν, θα πάνε στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Οι πληροφορίες όμως, που διαχέονται τις τελευταίες ώρες είναι ότι οι εισαγγελείς είχαν δώσει εντολή τα Σαββατοκύριακα να μην πάνε αυτόφωρα. Αυτό όμως, είναι παράλογο, δεν μπορεί να γίνει. Και η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική (…). Όπως σας είπα λοιπόν, είναι ποινικό και πειθαρχικό αυτό που έγινε και για να έχει αναλάβει το Εσωτερικών Υποθέσεων φαίνεται ότι η ηγεσία της Αστυνομίας έχει αντιληφθεί τη βαρύτητα της υπόθεσης αυτής και επιτέλους θα πρέπει ο καθένας να κάνει καλά τη δουλειά του στο λειτούργημα, το επάγγελμα που εξασκεί. Πόσο μάλιστα όταν ένας δημόσιος υπάλληλος είναι δημόσιος λειτουργός. Όποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά ή δεν θέλει ή το βλέπει ελαφρά τη καρδία δεν κάνει και ειδικά για την αστυνομία».
Πρέπει να δούμε τη διαφθορά γενικά στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην αστυνομία – Υπάρχει πρόβλημα με τη διαφθορά
Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση που αφορά 37χρονη αστυνομικό Β’ η οποία συνελήφθη για τη συμμετοχή της σε κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής αλλά και το πως ήταν δυνατόν να έχει πρόσβαση σε τόσες πληροφορίες, επισήμανε «Η συγκεκριμένη κατηγορείται ότι συμμετείχε στο συγκεκριμένο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε. Αυτή η γυναίκα φαίνεται στην οικονομική αστυνομία, εκεί που ήταν, είχε ρόλο σημαντικό (…). Το ζήτημα όμως, είναι ότι θα πρέπει να δούμε τη διαφθορά γενικά στο δημόσιο τομέα και όχι μόνο στην αστυνομία. Υπάρχει πρόβλημα με τη διαφθορά. Και βλέπουμε ότι το Εσωτερικών Υποθέσεων τελευταία κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά και έχουμε εξάρθρωση κυκλωμάτων οργανωμένου εγκλήματος και κυκλωμάτων που έχουν να κάνουν με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Εδώ στην προκειμένη περίπτωση 20 εκατομμύρια ευρώ έχασε το Δημόσιο από τη μη καταβολή του ΦΠΑ από τις εικονικές εταιρείες που έκανε το κύκλωμα. Με άλλα λόγια, 50 έως 70 εκατομμύρια ήταν τα κέρδη του κυκλώματος από τους οίκους ανοχής και από τις χαρτοπαικτικές λέσχες, καθώς και από τις εταιρείες που σας είπα πριν (…)».