Αγκυρα – Δαμασκός μιλούν για αμυντική συμφωνία

 Αγκυρα – Δαμασκός μιλούν  για αμυντική συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες από αραβικές και τουρκικές πηγές, η Συρία και η Τουρκία εργάζονται για μια αμυντική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα δημιουργήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.

Αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από την Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στη Βόρεια Συρία, πολύ πριν από την πτώση του Ασαντ.

Επιπλέον, υπάρχει -προς το παρόν- σχετική «ασυμφωνία» μεταξύ των αναλυτών σχετικά με την τελική τοποθεσία και τη φύση των νέων βάσεων που θα δημιουργήσει η Τουρκία στη χώρα.

Ο γνωστός Σύρος δημοσιογράφος Iμπραΐμ Χαλίντι, εκδότης του περιοδικού «Saudi Al-Majalla», σε άρθρο του στις 28 Δεκεμβρίου του 2024, αναφέρει ότι Δαμασκός και Αγκυρα συντάσσουν αμυντική συμφωνία που περιλαμβάνει τη δημιουργία βάσεων στη Χομς και τη Δαμασκό και την ανάπτυξη τουρκικού συστήματος αεράμυνας κατά των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ιμπραΐμ Καραγκιούλ, που είναι πολύ κοντά στον Ερντογάν, έγραψε: «Η Συρία αντιμετωπίζει δύο μεγάλους κινδύνους. Ο πρώτος είναι οι επιθέσεις και οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Ισραήλ και ο δεύτερος είναι η απειλή στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας που αποτελούν οι Κούρδοι των SDF».

Για το θέμα των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων πρόσφατα έγραψε: «Αν και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν έχει λάβει ακόμη οριστική μορφή, οι συνομιλίες αφορούν στρατηγικά ζητήματα, όπως την ανασυγκρότηση των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων, τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων, την υπεράσπιση του συριακού εναέριου χώρου και τη δημιουργία ναυτικής βάσης στη συριακή περιοχή της Μεσογείου».

Αυτές οι πρωτοβουλίες υποδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρών σχεδίων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Τουρκίας. Δυτικές πηγές ανέφεραν ότι «η Τουρκία είναι πιθανό να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στον Λίβανο».

Γνωστός Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής σημείωσε και αυτός ότι υπάρχουν σχέδια για συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη νέα συριακή κυβέρνηση. Μάλιστα, οι αναφορές για τις μελλοντικές τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία «πρωταγωνίστησαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαδικτυακή εφημερίδα Raialyoum.com ανέφερε ότι σκοπός της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ερντογάν στη Συρία είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στη χώρα υπό το πρόσχημα αμυντικών συμφωνιών. Τουρκικές πηγές ανέφεραν στον υπογράφοντα ότι η φύση των προετοιμασιών για την επίσκεψη δείχνει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αναπτύξει εκτεταμένες στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία (και Στρατοχωροφυλακή) σε πολλές πόλεις μέσα στους προσεχείς 6-8 μήνες, προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση της συριακής κυβέρνησης και για να καταπολεμηθεί η κουρδική ένοπλη παρουσία στη χώρα, δηλαδή οι SDF.

Εκτιμάται ότι οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία θα χρησιμεύσουν, μεταξύ άλλων, ως βάσεις επιχειρήσεων και κατά των SDF, οι οποίες υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS (γνωστή ως επιχείρηση INHERENT RESOLVE). Η Τουρκία, όπως αναφέρθηκε, θεωρεί τις SDF ως βραχίονα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας. Ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα, σε μια κομματική διάσκεψη στις 25 Δεκεμβρίου 2024, ότι «οι Κούρδοι μαχητές στη Συρία πρέπει να καταθέσουν τα όπλα τους, ειδάλλως θα ταφούν στο έδαφος της Συρίας μαζί με τα όπλα τους».

Οι βάσεις μπορεί, επίσης, να χρησιμεύσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στη Συρία, στις 22 Δεκεμβρίου: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το Ισραήλ να εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση για να κατέχει συριακή γη… Πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να μην εκθέτει την περιφερειακή ασφάλεια σε περαιτέρω κινδύνους».

ΜΕΓΑΛΕΣ ΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε έξαρση ο αναθεωρητικός Οθωμανισμός του «σουλτάνου»

Με την πτώση του Ασαντ και την παρακμή των δύο μεγαλύτερων συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν, η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία, ώστε η Συρία να μετατραπεί σε τουρκικό προτεκτοράτο. Αξιοσημείωτες ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπ. Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Ιανουαρίου: «Σε αυτήν τη νέα εποχή, εάν οποιαδήποτε ομάδα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας στη Συρία αισθάνεται αγωνία ή ανησυχία -είτε είναι οι αλαουίτες, οι γιαζίντι, οι χριστιανοί ή άλλοι- η Τουρκία είναι ο βοσκός και ο προστάτης αυτών των ομάδων».

Ο Γεβγένι Σαντανόφσκι, επικεφαλής της ρωσικής δεξαμενής σκέψης «Institute of the Middle East», έγραψε ότι ο πόλεμος στη Συρία «κερδήθηκε όχι μόνο από τους ντόπιους ισλαμιστές, αλλά από την Τουρκία και τον σύμμαχό της, το φιλοδυτικό και αντιρωσικό Εμιράτο του Κατάρ». Ο Σαντανόφσκι υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Ερντογάν πρόσφατα ανέφερε ότι αν η κατάσταση είχε εξελιχθεί διαφορετικά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Δαμασκός, το Χαλέπι, το Ιντλίμπ, η Χάμα και η Ράκα θα ήταν τουρκικά βιλαέτια.

Το ζήτημα της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου υπερεθνικού συστήματος μεταξύ Τουρκίας, Καζακστάν και Κεντρικής Ασίας, εφαρμόζοντας τις θεωρίες των Νεότουρκων και την πρακτική του Ενβέρ πασά, λύνεται επιτυχώς μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. Με τη σειρά τους, τα σύνορα της Ρωσίας στους χάρτες των τουρκικών σχολικών εγχειριδίων εκτείνονται μόνο μέχρι την περιοχή του Βόλγα, ενώ οτιδήποτε άλλο, από το Ταταρστάν και τα Ουράλια μέχρι τη Γιακουτία και το Αλτάι, ονομάζεται «μη αναγνωρισμένο τουρκικό κράτος».

Related post