Ασφάλιστρα Υγείας: Η κυβέρνηση προανήγγειλε παρέμβαση για τις υπέρογκες αυξήσεις – Πολίτες «σπάνε» τα «ισόβια» συμβόλαια που πλήρωναν επί σειρά ετών

 Ασφάλιστρα Υγείας: Η κυβέρνηση προανήγγειλε παρέμβαση για τις υπέρογκες αυξήσεις – Πολίτες «σπάνε» τα «ισόβια» συμβόλαια που πλήρωναν επί σειρά ετών

Τελεσίγραφο στις ασφαλιστικές εταιρείες να περιορίσουν οικειοθελώς τις υπέρογκες αυξήσεις του 15% στα διά βίου ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας θέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, προειδοποιώντας για κυβερνητική παρέμβαση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

«Δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις του 14,6% που περιλαμβάνει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Δεν είναι αποδεκτές. Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό. Σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα όπως το έπραξε και στο θέμα των τραπεζών να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κάνει πράξη και να επιβάλλει αυτή την προσαρμογή», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν οι εταιρείες δεν περιορίσουν τις ανατιμήσεις στα επίπεδα του 6%-8%, η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει πλαφόν στο ποσοστό αύξησης και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ στους παραβάτες. Κι αυτό γιατί οι συνεχείς αυξήσεις έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να «σπάσουν» τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας που πλήρωναν επί σειρά ετών. Τα ισόβια συμβόλαια υγείας ανέρχονται σε 255.000 σε σύνολο 900.000 από τις 711.000 το 2011, καταγράφοντας μείωση κατά 64%.

Η Ελίνα Παπασπυροπούλου, Γενική Διευθύντρια Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανέφερε:

«Το κόστος των αποζημιώσεων διαμορφώνεται τόσο από τη συχνότητα όσο και από το είδος και τη σοβαρότητα των περιστατικών υγείας. Μετά τον κορωνοϊό η συχνότητα έχει αυξηθεί σημαντικά. Από κει και πέρα οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτές που διαχειρίζονται το κόστος υπηρεσιών υγείας που προέρχονται από τα νοσοκομεία».

Για τη συγκράτηση του κόστους των ασφαλίστρων υγείας, ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την κατάργηση του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ, βάσει του οποίου υπολογίζονται οι ετήσιες αυξήσεις στα ισόβια συμβόλαια και την αντικατάσταση του από αντίστοιχο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2026.

«Οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς και είναι απολύτως καθυστερημένες. Έρχεστε εδώ και μας λέτε… ότι δεν είναι ανεκτός ο γενικός δείκτης υγείας του ΙΟΒΕ. Μα αυτόν τον δείκτη εσείς τον καταστήσατε νόμο του κράτους το 2020», ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και το «άνοιγμα» της αγοράς των ιδιωτικών νοσοκομείων, που έχει χαρακτηριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ολιγοπωλιακή, απλουστεύοντας το πλαίσιο για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών και τη δημιουργία νέων κλινικών με στόχο να μειωθούν τα νοσήλια.

«Η κυβέρνηση έχει σαν βασική προτεραιότητα να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός σε κάθε κρίσιμη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ασφαλιστικές υπηρεσίες για την ιδιωτική υγεία είναι μια κρίσιμη τέτοια κατηγορία. Δεν είναι η μόνη. Εμείς θα κάνουμε παρεμβάσεις που θα έχουν ως κύρια προτεραιότητα να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός», σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την τάχιστη ολοκλήρωση των ελέγχων για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.

Related post