Ο Τζόκοβιτς ισχυρίζεται πως έφαγε «δηλητηριασμένο φαγητό» στη Μελβούρνη το 2022 – Τι λένε οι ειδικοί στον Guardian

 Ο Τζόκοβιτς ισχυρίζεται πως έφαγε «δηλητηριασμένο φαγητό» στη Μελβούρνη το 2022 – Τι λένε οι ειδικοί στον Guardian

Ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο GQ, ότι «δηλητηριάστηκε» με το φαγητό που έφαγε ενώ κρατούνταν στη Μελβούρνη το 2022, αναφέρει το Reuters.

Η βίζα του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε πριν από το τουρνουά, μετά από μέρες δράματος γύρω από τους κανόνες εισόδου στην Αυστραλία εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και της άρνησης του να εμβολιαστεί . Ο Σέρβος τενίστας κρατήθηκε σε ξενοδοχείο της Μελβούρνης όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο.

«Συνειδητοποίησα ότι σε εκείνο το ξενοδοχείο στη Μελβούρνη με ταΐσαν με φαγητό που με δηλητηρίασε», είπε ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είναι γνωστό ότι παρακολουθεί αυστηρά τη διατροφή του. «Ανακάλυψα κάποια πράγματα όταν επέστρεψα στη Σερβία. Δεν το είπα σε κανέναν δημόσια, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχα πολύ υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων. Είχα μόλυβδο, πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου και υδραργύρου».

Το GQ δήλωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων στην Αυστραλία αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το θέμα, επικαλούμενος λόγους εμπιστευτικότητας, σημειώνει το Reuters. Ο Τζόκοβιτς είπε στην Herald Sun αυτή την εβδομάδα ότι έχει ακόμα τραύματα από την εμπειρία πριν από τρία χρόνια και ένιωθε πιεσμένος κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πόλης.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, 37 ετών, ξεκινά το τουρνουά για τον 25ο τίτλο ρεκόρ στο Australian Open την επόμενη εβδομάδα.

Τι λένε οι ειδικοί στον Guardian

Αμφιβολίες για τα σχόλια του πρώην νούμερο ένα στον κόσμο του τένις στη συνέντευξη στο GQ, εκφράζουν οι ειδικοί, καθώς ανοίγει ξανά η συζήτηση για τον χειρισμό του σίριαλ με τη βίζα.

Ο Damian Maganja, ερευνητής σε θέματα πολιτικής τροφίμων στο George Institute for Global Health, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «άγρια κατηγορία».

«Είναι πιθανό … αλλά πολύ απίθανο, δεδομένου του πόσο καιρό ήταν απομονωμένος, ενώ αυτά τα γεύματα πιθανώς παρασκευάστηκαν σε μαζικές ποσότητες και δεν έχουν υπάρξει άλλες αναφορές απ’ όσο γνωρίζω».

Σχολιάζοντας γενικά και όχι για τις ιδιαιτερότητες της περίπτωσης του Τζόκοβιτς, η δρ Μπάρμπαρα Καρντόσο, βιοχημικός διατροφής στο Πανεπιστήμιο Monash, δήλωσε ότι οι Αυστραλοί έχουν «σχετικά χαμηλή έκθεση σε μόλυβδο και υδράργυρο» λόγω μέτρων όπως η σταδιακή κατάργηση του μολύβδου στις μπογιές, τη βενζίνη και τα υδραυλικά.

«Ο υδράργυρος μπορεί να υπάρχει στα τρόφιμα, αλλά τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδραργύρου είναι τα ψάρια και τα οστρακοειδή».
Ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει ότι ακολουθεί χορτοφαγική διατροφή.

«Η συγκέντρωση στα ψάρια και τα οστρακοειδή που βρίσκονται στην Αυστραλία είναι σχετικά χαμηλή», δήλωσε η Καρντόσο. «Χρειάζεται χρόνος για να συσσωρευτεί αυτός ο υδράργυρος στο σώμα και να προκαλέσει δηλητηρίαση».

«Τα τρόφιμα που οι άνθρωποι … που ζουν στη Μελβούρνη και καταναλώνουν τοπικά, τα οποία μπορεί να έχουν συλλεχθεί εδώ ή να πωλούνται σε τοπικά παντοπωλεία, είναι απίθανο να προκαλέσουν δηλητηρίαση».

Δείτε το άρθρο του Guardian εδώ

Related post