Γερμανία: Αντιδράσεις για το άρθρο του Μασκ στην WELT εν μέσω προεκλογικού αγώνα – Για «επιρροές από το εξωτερικό» μιλά ο Σταϊνμάιερ
Στον απόηχο της παραίτησης της Εύας Μαρί Κόγκελ, αρχισυντάκτριας του τμήματος άρθρων γνώμης, της εφημερίδας Welt am Sonntag ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τις προσπάθειες άσκησης «επιρροής από το εξωτερικό» κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και επεφύλαξε ιδιαίτερη – αν και έμμεση – αναφορά στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ, Ίλον Μασκ, ο οποίος επανήλθε με παρέμβασή του υπέρ της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD).
Ich habe immer gerne das Meinungsressort von WELT und WAMS geleitet. Heute ist in der Welt am Sonntag ein Text von Elon Musk erschienen. Ich habe gestern nach Andruck meine Kündigung eingereicht. https://t.co/Ss1FNGiwAL
— Eva Marie Kogel (@emkogel) December 28, 2024
«Η εξωτερική επιρροή αποτελεί απειλή για την δημοκρατία. Είτε είναι καλυμμένη, όπως φέρεται να συμβαίνει στην Ρουμανία είτε ανοιχτή και κραυγαλέα, όπως γίνεται αυτή την στιγμή με ιδιαίτερη ένταση στην πλατφόρμα “X”», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, αναφερόμενος εμμέσως στην ευθεία σύσταση του Ίλον Μασκ προς τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).
«Η απόφαση για την ψήφο λαμβάνεται αποκλειστικά από τους πολίτες με δικαίωμα ψήφου στην Γερμανία. Το μίσος και η βία δεν πρέπει να έχουν θέση στην προεκλογική εκστρατεία», τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει «μεγάλα καθήκοντα» μπροστά της και για αυτό οι επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αφορούν «την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για τις προκλήσεις της εποχής μας».
Ich habe immer gerne das Meinungsressort von WELT und WAMS geleitet. Heute ist in der Welt am Sonntag ein Text von Elon Musk erschienen. Ich habe gestern nach Andruck meine Kündigung eingereicht. https://t.co/Ss1FNGiwAL
— Eva Marie Kogel (@emkogel) December 28, 2024
Ο κ. Σταϊνμάιερ τοποθετήθηκε πριν δημοσιοποιηθεί το άρθρο γνώμης του Ίλον Μασκ στην κυριακάτικη WELT, στο οποίο ο επιχειρηματίας περιγράφει την Γερμανία ως χώρα «στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης και επαναλαμβάνει ότι «η AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας για την χώρα». Αναφέρει ως βασικά προβλήματα την οικονομία, την μετανάστευση, την ενέργεια, την πολιτιστική ταυτότητα και τον τομέα της καινοτομίας και επιμένει ότι η AfD είναι «το κατάλληλο κόμμα για να σώσει την Γερμανία από το να γίνει η σκιά του πρώην εαυτού της». Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική, καθώς έχει επενδύσει στην Γερμανία, με το εργοστάσιο της Tesla στο Βρανδεμβούργο.
Σχολιάζοντας το άρθρο του Ίλον Μασκ, ο διευθυντής της WELT Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ συμφωνεί σχετικά με την οικονομική και πολιτιστική κρίση της Γερμανίας, χαρακτηρίζει ωστόσο «θανάσιμα λανθασμένο» το συμπέρασμα ότι η λύση είναι η ΑfD.
«Ο Ίλον Μασκ φαίνεται να παραβλέπει το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο θέλει η AfD να τοποθετήσει την Γερμανία – έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο κ. Μπούργκαρντ. Νωρίτερα η επικεφαλής του τμήματος άρθρων γνώμης της εφημερίδας Εύα Μαρί Κόγκελ είχε υποβάλει την παραίτησή της, υποστηρίζοντας ότι δέχθηκε πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, ο Γιαν Φίλιπ Μπούργκαρντ και ο μελλοντικός εκδότης της WELT Ουλφ Πόσαρντ υπερασπίστηκαν την απόφαση δημοσίευσης του άρθρου του Ίλον Μασκ, δηλώνοντας ότι «η τρέχουσα συζήτηση για το κείμενο του Ίλον Μασκ είναι πολύ αποκαλυπτική του γεγονότος ότι η δημοκρατία και η δημοσιογραφία εξαρτώνται από την ελευθερία έκφρασης, η οποία περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση πολωτικών θέσεων». Αυτό θα συνεχίσει να καθορίζει και μελλοντικά την πυξίδα της WELT, πρόσθεσαν τα δύο ηγετικά στελέχη και επισήμαναν ότι η WELT θα αναπτυχθεί «ακόμη πιο αποφασιστικά ως φόρουμ τέτοιων συζητήσεων».
Οι θέσεις του Ίλον Μασκ προκάλεσαν όμως και πάλι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο. Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε στην BILD ότι «όποιος φλερτάρει με ένα εν μέρει εθνικιστικό, ξενοφοβικό και αντισημιτικό κόμμα δεν είναι κατάλληλος ως πολιτικό πρότυπο» και υπενθύμισε ότι η AfD θέλει την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, την ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ. «Αυτό θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία και την ασφάλειά μας», υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γενς Σπαν έγραψε στο «Χ» ότι η AfD «θέλει να φύγουμε από την ΕΕ, να επανενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2, κάτι που θεωρείται κατά των αμερικανικών συμφερόντων και υπέρ του Πούτιν και της Ρωσίας» και διερωτάται στα αγγλικά: «Αυτό είναι που θέλουν οι ΗΠΑ; Μια Γερμανία η οποία θα στρέφεται προς την Ρωσία και μακριά από τις ΗΠΑ;». Ερωτηθείς σχετικά από την BILD, ο υποψήφιος καγκελάριος της Ένωσης Φρίντριχ Μερτς αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Ίλον Μασκ.