Σκι, μάλλινα στολίδια και παγωτό: Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα οι επιστήμονες στην Ανταρκτική
Τα Χριστούγεννα στην Ανταρκτική είναι μια πολυάσχολη περίοδος για τους ερευνητές που ζουν εκεί, καθώς οι μελέτες και τα επιστημονικά προγράμματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ενώ ο πάγος και το εορταστικό πνεύμα είναι δεδομένα, οι χριστουγεννιάτικες δραστηριότητές τους είναι πολύ διαφορετικές από αυτές στην πατρίδα τους.
Η Δρ. Κέιτ Γουίντερ από το Πανεπιστήμιο Northumbria και οι συνάδελφοί της θα μελετήσουν τον Παγετώνα Flask και τον τρόπο με τον οποίο το λιωμένο νερό επηρεάζει το πόσο γρήγορα οι παγετώνες ρέουν στον ωκεανό. «Μπορεί να βάλουμε μερικά επιπλέον μπαχαρικά στο κουάκερ μας», δήλωσε η Γουίντερ στην εφημερίδα Guardian.
Η ομάδα θα στολίσει τη σκηνή της με μάλλινα στολίδια και πιθανώς θα απολαύσει κάποια ζεστή σοκολάτα. «Και μετά νομίζω ότι θα πάμε να κάνουμε κάποια επιστημονικά πειράματα το πρωί. Μπορεί να είναι μια κουραστική μέρα αν βρισκόμαστε σε μια σκηνή και σκεφτόμαστε τους δικούς μας» πρόσθεσε.
Η Γουίντερ είπε ότι η ομάδα σχεδιάζει να κάνει σκι μέχρι την ερευνητική τοποθεσία, όπου θα πραγματοποιήσει διάφορες εργασίες, όπως η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών.
Η ερευνήτρια έχει ξανακάνει Χριστούγεννα στην Ανταρκτική. «Θα μάθω στους άλλους πώς να φτιάχνουν το παγωτό της Ανταρκτικής», είπε. Η διαδικασία περιλαμβάνει σκόνη Angel Delight, συμπυκνωμένο γάλα και χιόνι. Ωστόσο, το εορταστικό μενού θα είναι έκπληξη. «Οι σεφ συσκευάζουν τα φαγητά τα οποία μπορούμε να διατηρήσουμε παγωμένο δίπλα στη σκηνή μας», είπε η Γουίντερ. «Μπορεί να μην ξέρουμε τι θα έχει το χριστουγεννιάτικο δείπνο – μπορούμε απλώς να το βγάλουμε και να το βάλουμε σε ένα τηγάνι με βραστό νερό» εξήγησε.
Αν και η σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι σταθερή και οι βιντεοκλήσεις και η αποστολή φωτογραφιών είναι δύσκολες, η ομάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να στείλει μηνύματα ή να τηλεφωνήσει στις οικογένειές τους. «Έχω δύο μικρά παιδιά στο σπίτι, οπότε θα μου πουν τι τους έφερε ο Άη Βασίλης», είπε η ερευνήτρια.
Η Δρ. Ρόχι Μουθιάλα, ένα άλλο μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο Columbia, είπε ότι ανυπομονούσε να λάβει μέρος στην αποστολή. «Η Ανταρκτική είναι σίγουρα πιο ξεχωριστή από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Οπότε είμαι σίγουρα ενθουσιασμένη που ζω αυτή την εμπειρία. Όλα φαίνονται σουρεαλιστικά και όταν χιονίζει είναι απλά μαγικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δρ. Μπεν Ντέιβισον, μέλος της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είπε: «Θα βρεθούμε σε έναν παγετώνα στον οποίο μόνο λίγοι άνθρωποι έχουν πάει ποτέ, κάνοντας μια πραγματικά σημαντική δουλειά με μια φανταστική ομάδα. Και πιστεύω ότι θα είναι μια πραγματικά πλούσια εμπειρία που ελπίζουμε να θυμόμαστε για πολύ καιρό».
Η Δρ. Ρόουαν Γουίτλ, παλαιοβιολόγος στο British Antarctic Survey, επίσης θα περάσει τα Χριστούγεννα στην Ανταρκτική. Η Γουίτλ είναι μέλος μιας ομάδας κυνηγών απολιθωμάτων που ελπίζουν να εξορύξουν το μακρινό παρελθόν.
«Όταν πήγαμε στην Ανταρκτική την τελευταία φορά, μελετήσαμε θαλάσσια πλάσματα που ζούσαν στον πυθμένα της θάλασσας όταν η Ανταρκτική ήταν ζεστή και καλυμμένη από δάση», είπε. «Σε αυτή την αποστολή θα μελετήσουμε την Ανταρκτική όταν καλύφθηκε για πρώτη φορά με πάγο» πρόσθεσε.
Η Γουίτλ δήλωσε ότι η προσπάθεια ήταν να συγκρίνουν τις κοινότητες στον πυθμένα της θάλασσας μεταξύ των δύο μαζικών κλιματικών αλλαγών, θα μπορούσε να ρίξει φως στις επιπτώσεις μιας μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας.
Η περιοχή όπου βρίσκεται η ερευνήτρια είναι γεμάτη αξιαγάπητους πιγκουίνους. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αρχαίους συγγενείς τους θα ήταν μάλλον τρομακτικοί. «Πριν από περίπου 38 εκατομμύρια χρόνια– όπως δείχνουν τα απολιθώματα πιγκουίνων που έχουν βρεθεί- υπήρχαν γιγάντιοι πιγκουίνοι, ύψους περίπου 1,80 μ. με μακρύ, μυτερό ράμφος. Οπότε, ήταν πιγκουίνοι-τέρατα», δήλωσε η Γουίτλ.
Ενώ ο Άγιος Βασίλης μπορεί να έχει το σπίτι του στον Αρκτικό Κύκλο, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα βρει χρόνο να επισκεφθεί φέτος το νότιο πόλο. «Ένα πλήρως αρθρωτό απολίθωμα πιγκουίνου θα ήταν υπέροχο», κατέληξε η Γουίτλ.
ΠΗΓΗ: Guardian