ΗΠΑ: Ποια τρόφιμα είναι «υγιεινά» σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του FDA

 ΗΠΑ: Ποια τρόφιμα είναι «υγιεινά» σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του FDA

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ οριστικοποίησε νέα πρότυπα που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα για να μπορούν να χαρακτηριστούν ως «υγιεινά», αυστηροποιώντας τα όρια για τη ζάχαρη, το νάτριο και τα κορεσμένα λίπη.

Η κίνηση αυτή έρχεται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης εγχώριας κρίσης χρόνιων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, και οι οποίες σχετίζονται με τη διατροφή. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε επίσης ότι θα λανσάρει ένα νέο σύμβολο που θα βοηθά τους κατασκευαστές να ενημερώνουν γρήγορα τους καταναλωτές ότι ένα τρόφιμο πληροί τα κριτήρια.

«Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη, είναι η κύρια αιτία αναπηρίας και ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερική έχει το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των μεγάλων χωρών υψηλού εισοδήματος εξαιτίας αυτών των χρόνιων ασθενειών», δήλωσε ο Τζιμ Τζόουνς ανώτερος αξιωματούχος του FDA.

Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος: το 77% των Αμερικανών υπερβαίνει τις συστάσεις για πρόσληψη κορεσμένων λιπών, το 63% υπερβαίνει τα όρια για τα πρόσθετα σάκχαρα και το 90% καταναλώνει πάρα πολύ νάτριο. Επιπλέον, σχεδόν το 80% δεν καταναλώνει αρκετά γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα ή λαχανικά.

Σύμφωνα με τα νέα πρότυπα, τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται «υγιεινά», πρέπει να περιέχουν μια σημαντική ποσότητα από μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων που συνιστώνται από τις διατροφικές οδηγίες του FDA, όπως λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά ή δημητριακά. Επιπλέον, τα προϊόντα πρέπει να τηρούν τα καθορισμένα όρια για κορεσμένα λίπη, νάτριο και πρόσθετα σάκχαρα. Η επικαιροποιημένη ετικέτα έχει σχεδιαστεί για να κατευθύνει τους καταναλωτές προς τα τρόφιμα που αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λίπη ίδια, τόνισε η Κλοντίν Κάβανο του FDA. Όταν παρουσιάστηκαν τα πρότυπα τη δεκαετία του 1990, «η εστίαση ήταν στη μείωση όλων των λιπαρών. Σήμερα, η έμφαση δίνεται στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών ενώ αναγνωρίζονται τα οφέλη των υγιεινών λιπαρών» εξήγησε.

Αυτό σημαίνει ότι τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα αυγά και το ελαιόλαδο χαρακτηρίζονται πλέον ως «υγιεινά». Αντίθετα, τα ζαχαρούχα σνακ, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και τα γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως υγιεινά.

ΠΗΓΗ: Science Alert

 

Related post