Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της για την έδρα «Θεατρική Τέχνη» τον Στάθη Λιβαθινό

 Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της για την έδρα «Θεατρική Τέχνη» τον Στάθη Λιβαθινό

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 5ης Δεκεμβρίου 2024, εξέλεξε τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό ως τακτικό μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα «Θεατρική Τέχνη», στη Β’ Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ακολουθεί το βιογραφικό του κ. Λιβαθινού, όπως δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών:

Ο κ. Λιβαθινός γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη, ενώ σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι αριστούχος απόφοιτος του διάσημου Τμήματος Θεάτρου του Κρατικού Ινστιτούτου Θεάτρου της Ρωσίας στη Μόσχα (GITIS, Государственный институт театрального искусства) στη Σκηνοθεσία και στην Υποκριτική Θεάτρου. Στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας εργάστηκε ως ηθοποιός με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη (1981-1983). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τη Ρωσία, σκηνοθέτησε πλήθος αξιοσημείωτων παραστάσεων, κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων, στα σημαντικότερα θέατρα της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.

Από το 2001 έως το 2007, ο Στάθης Λιβαθινός διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, μέσω της οποίας έθεσε πολυεπίπεδες βάσεις για τη σκηνική έρευνα. Από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2019 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Στη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε το πρώτο κρατικό Τμήμα Σκηνοθεσίας τριετούς φοίτησης, ικανοποιώντας ένα αίτημα δεκαετιών. Το εύρος της σκηνοθετικής δράσης του κ. Λιβαθινού είναι εξαιρετικά εκτεταμένο. Από τον Πούσκιν στον Μαριβώ, από τον Μπέρνχαρντ στον Παπαδιαμάντη, από τον Γκόγκολ στον Ευριπίδη, από τον Γκόργκι στον Ντύρρενματ, από τον Σοφοκλή στον Βέρντι έχει αναδείξει στη σκηνή κείμενα των οποίων τη θεατρικότητα εκμαίευσε με μαεστρία. Επιπλέον, ο γόνιμος πειραματισμός με αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας (όπως είναι ο Ηλίθιος του Ντοστογιέφσκι, η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, ο Ερωτόκριτος, η Ιλιάδα, το Berlin Alexanderplatz του Άλφρεντ Ντέμπλιν) μας προσέφερε ορισμένα από τα επιδραστικότερα θεατρικά συμβάντα της τελευταίας εικοσαετίας.

Δίδαξε Σκηνοθεσία και Υποκριτική σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστόνη των Η.Π.Α. (2001-2003), στην Ακαδημία Τεχνών της Σαγκάης (2017) και στο Πανεπιστήμιο Yale (2018).

Τον Σεπτέμβριο του 2019 ψηφίστηκε ως ανεξάρτητο μέλος της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης (UTE). Το 2020, μετά από πρόσκληση, έγινε εξωτερικό μέλος της νεοϊδρυθείσης Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Σημειώνεται ότι η παράταξη «Από Κοινού» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, με αφορμή τη δημιουργία νέας Εδρας Θεατρικής Τέχνης καλούσε τα μέλη της Ακαδημίας «να εξετάσουν με προσοχή τις υποψηφιότητες τόσο ως προς το καλλιτεχνικό έργο όσο και προς την παρουσία και στάση τους στον εργασιακό χώρο».

Σευγεκριμένα σε ανάρτηση της συγκεκριμένης παράταξης που δημοσιεύθηκε στις 21 Νοεμβρίου αναφερόταν: «Πριν λίγες μέρες είδαν το φως δημοσιεύματα για την πλήρωση της Έδρας Θεατρικής Τέχνης της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών στην Ακαδημία Αθηνών. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ακαδημίας, που αγκαλιάζει την θεατρική τέχνη και την εντάσσει στους κόλπους της. Με αίσθημα ευθύνης καλούμε τα αξιότιμα μέλη της Ακαδημίας να εξετάσουν με προσοχή τις υποψηφιότητες τόσο ως προς το καλλιτεχνικό έργο όσο και προς την παρουσία και στάση τους στον εργασιακό χώρο. Ελπίζουμε να μη γίνουμε μάρτυρες μιας απόφασης που θα κηλιδώνει τον θεσμό της Ακαδημίας και ίσως προκαλέσει μια μελλοντική κρίση στους κόλπους της».

Πηγή: ertnews.gr

Related post