Κ. Μητσοτάκης για Φαληρικό Όρμο: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τα σχέδια σε έργα – Το 2028 η παράδοσή του
Τα αποκαλυπτήρια του νέου πρασίνου προτύπου μητροπολιτικού πάρκου του Φαληρικού Όρμου έγιναν πριν από λίγο σε εκδήλωση της περιφέρειας Αττικής, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το όνομά του «ΑΕΝΑΟΝ», με ισχυρό συμβολισμό, δηλαδή αυτό που πάντα ζει και αλληλεπιδρά.
Θα δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος αναψυχής ανοικτός σε όλους συνδυάζοντας το πράσινο και το γαλάζιο με στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.
Η δημοπράτησή του, όπως δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης Αττική, Νίκος Χαρδαλιάς, θα είναι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2025 και η παράδοσή του το 2028. Έργο που συγχρηματοδοτείται από κρατικά λαι ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Όραμα να συνδέσουμε τον Πειραιά, το παράκτιο μέτωπο μέχρι τη Βούλα και το Σούνιο» τόνισε ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο για την Αττική αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο, προσφέροντας διέξοδο ψυχαγωγίας και άθλησης.
Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός είπε ότι το γεγονός ότι κάποιοι πολίτες ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό αυτά τα εμβληματικά τα φιλόδοξαέργα, το καταλαβαίνω. Ωστόσο η απάντηση είναι αυτή, όπως για παράδειγμα στην Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες το μετρό, και κατέληξε λέγοντας: «Εμπιστευτείτε μας, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τα σχέδια σε εργοτάξια και τα εργοτάξια σε έργα».
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου:
Φαληρικός Όρμος: Με πεζογέφυρες, ποδηλατόδρομους και περιπατητικές διαδρομές η πρόσβαση στην παραλία
Το πάρκο θα είναι έτοιμο το 2028 και θα δώσει ανάσα σε μία πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη περιοχή, ενώ η πρόσβαση των πολιτών θα είναι ελεύθερη.
Με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus θα υλοποιηθεί η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, με βασικό γνώμονα τη βιωσιμότητα την καινοτομία την αειφορία και την συμπερίληψη, σε μια έκταση 541 στρεμμάτων από το ΣΕΦ μέχρι τα ολυμπιακά ακίνητα του παλαιού Φαλήρου.
Ακολουθώντας τη φυσιογνωμία βλάστησης του αττικού τοπίου, το νέο πάρκο στο 75% της έκτασης θα αποτελείται από πράσινο, με 2.889 δέντρα και 352.000 θάμνους ενω θα περιλαμβάνει και έναν υδροβιότοπο.
Θα συμπληρώνεται με ποδηλατοδρόμους, περιπατητικές διαδρομές και 5 πεζογέφυρες που θα αποκαταστήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία για τους κατοίκους της Καλλιθέας και του Μοσχάτου. Υποδομές άθλησης και αναψυχής, με γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις και BEACH VOLLEY και 3 πισίνες αλλά και ναυταθλητική μαρίνα συμπληρώνουν την εικόνα μαζί με μπαρ και εστιατόρια.
Η χρηματοδότηση έρχεται από το Ταμείο Συνοχής με 370 εκατομμύρια ευρώ και είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που έχει λάβει η Περιφέρεια.
Η ανάπλαση του Φαληρικού στο παρελθόν «πέρασε από 40 κύματα». Το 2016, το τότε Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το έργο, όμως, καθώς η υλοποίηση καθυστερούσε, το έργο απεντάχθηκε από την Κομισιόν. Νέα απόπειρα έγινε το 2023, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αντιρρήσεις για τις παρεμβάσεις και δεν προχώρησε. Τελικά η σύμβαση υπογράφηκε το 2024.
Τη διαχείριση του πάρκου θα έχει η Περιφέρεια μαζί με τους δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου-Τάυρου, ενώ μια εταιρεία που θα προκύψει από διεθνή ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό θα είναι επιφορτισμένη με το λειτουργικό κομμάτι, θα εισπράττει τα έσοδα αλλά παράλληλα θα είναι και υπεύθυνη για τη συντήρησή του.